Bankowosc elektroniczna-platnosci BLIK

To tak jak mój mąż, on się śmieje, że ma blinka (puszka oko) i to mu starczy. Ja mam blika bo tak zwyczaj przesyłamy sobie kasę z rodzicami na prezenty dla nauczycieli, czy właśnie z moją mamą coś

Dobrze, że wszystko się wyjaśniło. Dobrze że o tym napisałaś , może komuś jeszcze oszczędzi to nerwów ale stresu musiałaś przez to przejść

1 polubienie

Ja to samo uwielbiam tę możliwość

U mnie w domu w sumie nikt nie ma , dużo osób mówi że to ulatwienie ale szczerze jak dla mnie to co mam mi wystarczy :sweat_smile:

Ja też lubię używać blika, zawsze jakoś wszystko łatwiej i szybciej

Właśnie co kto lubi i co komu starczy. Ja jakoś nie umiem się przełamać do tego żeby w telefonie włączyć NFC i płacić telefonem

To ja mam włączone i nie wyobrażam sobie inaczej. W ogóle nie noszę portfela przy sobie i wszystko płacę telefonem albo zegarkiem …. Jest to mega wygodnie bo na codzien noszę tylko nereczke :joy::face_with_peeking_eye::slightly_smiling_face:

Ja uwielbiam, jest to o wiele bezpieczniejsze niż „tradycyjna karta”. Przy tej w telefonie czy zegarku nie ma szans żeby ktoś zapłacił kartą jeśli nie wie jak odblokować telefon.
Aktualnie korzystam tylko z portfela Apple i tam mam faceID więc nie ma szans że ktoś inny zapłaci a przy zegarku jak go ściągne to przy najbliższej płatności muszę podać PIN więc też jest bezpiecznie. Przy zwykłej karcie jak ją zgubie to ktoś może zapłacić kilka razy mniejsze kwoty bez PINu.
No o poza tym takie płatności to mega wygoda, nie zawsze mam ze sobą portfel a telefon zawsze

Wiesz co ja mam cztery karty i nie wiem jak wy sobie można było podpiąć aż tyle

W iPhone w portfelu Apple może podpiąć wiele kart i wskazujesz przy płatności którą chcesz zapłacić…. Ja miałam tak podpiętą zwykłą i walutową i za granicą płaciłam walutową a w Polsce zwykła

Oprócz kart płatniczych do Apple walet mam podpiętą też kartę Ikea family, kartę parkingową do pracy. Mam podpięte 3 karty płatnicze i w sumie nie wiem czy jest jakiś limit bo te 3 mi wystarczają. To mega wygoda, bo wystarcza 2 kliknięcia i wybieram kartę którą chce zapłacić, bez szukania ich w portfelu

1 polubienie

To muszę zobaczyć jak to jest w androidzie, ale pewnie podobnie.
Może warto się przekonać, bo jednak zdarzają się sytuacje że idę na spacer z mamą i nie biorę nic wtedy właśnie korzystam. Blika

Ja płacę właśnie wszędzie telefonem , i nie mam nigdy przy sobie gotówki. Ja nawet nie mam portfela przy sobie, leży w domu z dokumentami. Ale ja obsługuje tylko jedną kartą

1 polubienie

Ja też mam opory przed płatnością telefonem ale w końcu muszę się do tego dorosnąć :grin:

Jaaa już długo tak płacę , i nie było nigdy z tym problemów . Ale wiadomo , że jakiś strach zawsze na początku jest

Ja też place plastikową kartą kredytową , mąż się ze mnie zawsze śmieje , że jak „starsi ludzie” . Bo on oczywiście telefonem . A ja zawsze muszę mieć portfel z kartą plus trochę gotówki :rofl:

To ja mam opory przed płaceniem kartą …. Bo łatwiej ją zgubić niż telefon

Nooo ja tak samo , chociaż teraz to jedno kliknięcie i zablokowane

To prawda kartę łatwiej . A ja mam głównie problem z tym , że bardzo często mam rozładowany telefon i niski stan baterii . Ja już z tego słynę , że jak coś się dzieje to mam padnięty telefon . I znając moje szczęście to poszłabym do sklepu z rozładowanym . Tak samo mam w telefonie mObywatel a i tak dowód noszę ze sobą .

Ja też mam tak że często używam telefonu i jak gdzie wychodzę to się okazuje że mam niski poziom baterii :rofl: a tu trzeba mieć naładowany bo i bilety kupuje i inne rzeczy …. Ale wtedy wkracza power bank