Czym myjecie podłogi (panele)

Ja teraz kupiłam mop płaski z spryskiwaczem z viledy. Nigdy nie miałam jakiegoś droższego mopa i zdecydowałam się na kupno takiego. Jak narazie fajnie się sprawdza 

Ja myślę o samosprzątającym robocie. Polecacie jakiś? Myślałam, że rumba to cudo. Tylko raczej jak sama to myślę, o troszkę tańszym, bo wydaje mi się, że spora część ceny to marka.

Ja mam i robota ale uważam że jakbym teraz miała kupować kupiłabym 2w1 sprzątający i mopujacy od razu 

Sąsiadka ma to co rumba ale z Xiaomi, trochę tańszy ale równie dobry. 

Rena podobno bardzo dobre są roboty xiomi, też powoli przymierzamy się do zakupu i rozpoznajemy temat.

Monia Dawid czy ten mop to taki jak na zdjęciu?

Ja dostałam wielki i ciezki mop od teściowej i nie lubię go, potrzebuję taki który będę mieć pod ręką i do szybkiego przetarcia.

Monia sprawdza się? Czy uciążliwe jest napełniAnie rurki wodą?

Nie słyszałam o robocie sprzatajaco-mopujacym hm.. A sama jestem przed zakupem. PattMaz Można nim panele myć? Nic się nie dzieje

Ja mam mopa z viledy co się naciska noga i sam się wykręca, nie wiem jak on się nazywa ;) ale to uwielbiam, mycie podłogi nim to czysta przyjemność i szybkość  ;)

Ja mam irobota samego sprzątającego od teściowej pożyczałam często robota mopujacy bravo Brava nie pamiętam dokładnie nazwy w domu same panele i super robię radzą. Chociaż nie wiem jak z takimi panelami które mają wgłębienia, ale wydaje mi się że powinny sobie poradzić, nie z panelami nic się nie dzieje, ja ogólnie nie umiałam myć podłogi zawsze wszędzie wszystko pływało nie wiem czy moja wina czy mopów, mam tez mopa parowego używam raz na miesiąc może zdarzy się częściej i też panele całe i zdrowe póki co i oby jak najdłużej lubię jak w domu jest tak czysto że można jeść z podłogi. Kurz na szafkach może dłużej leżeć niż klaczek na podłodze ale może to Przez to że mamy akite i sierść jest wszędzie.

No ja też mam bzika na punkcie czystej podłogi, ale na kurz na szafkach takze :D  To w takim razie musze pomyslec nad takim robotem 2w1, to chyba dla mnie bedzie wybawienie :) ja mam wlasnie panele z V fuga, ale skoro nic sie z panelami nie dzieje , to super .

Meeg, ja mam akurat kafelki w całym domu, ale w mieszkaniu, gdzie były panele używałam tych samych płynów. Zazwyczaj jest to Ajax - płyn uniwersalny, żaden dedykowany do paneli. Nie sądzę, że używanie specjalnego płynu ma jakiś wpływ na ich trwałość - po prostu trzeba wybrać dobry panel o wysokiej klasie i będzie wyglądał dobrze bardzo długo. 

Codziennie przez wszystkie pomieszczenia przejeżdża mój robot sprzątający Mamibot - wybrany po długiej analizie dostępnych robotów na rynku. Brałam pod uwagę wiele parametrów i uważam, że zakup był bardzo trafiony. Najpierw odkurza, a potem mopuje. Nie ukrywam jednak, że o ile odkurzanie jest bardzo dokładne, to mopowanie polega jedynie na "odświeżeniu" podłogi. Nie ma szans na umycie zaschniętych plam. Nie ma co się dziwić. Ścierka mopująca nie jest płukana co chwila, jak w tradycyjnym mopie. Jednak przed wizytą gości wystarczająca opcja. 

Mamy psa i zostawia on mnóstwo sierści, mimo, że wycieramy łapki po spacerze, to zawsze coś nanosi - takie uroki... :) Co dwa dni jadę całą podłogę "normalnym mopem" z viledy. Takim najprostszym. Przerabiałam już mop parowy vileda, obrotowy viledy, ale ten klasyk jest najlepszy. 

Aga ten robot to super sprawa może i ja pomyślę o takim zaoszczędziłoby to trochę czasu. 

Ja też mam mopa z viledy i bardzo sobie chwale siostra ma taki sam płaski tyle że odwirowywuje go noga i mówi że do paneli raczej kiepski bo zostawia dosyć sporo wody. 

Co do płynów to standardowo Ajax uniwersalny tylko że jak myje płytki to dolewam trochę płynu do szyb wtedy fajnie się błyszczą a panele raz na jakiś czas przelecę pasta 

Aga właśnie się zastanawialiśmy nad tym czy taki mop nie będzie po prostu rozmazywal. Wiadomo, ze podłogą trzeba myć o tak osobno , ale głównie chodzi np przed gośćmi. Mówisz że wtedy daje radę? ;)

Patka ja mam noga wyciskamy i jak się to dobrze wywiruje to wcale nie jest aż tak mokro. Używam go 2lata i nie zamienię go na żaden inny ;)

Mam problem z fuga na balkonie macie jakieś sprawdzone sposoby? 

PattMaz w sensie , że nie możesz doczyscic ?

Tak samej fugi ona normalnie jest bezowa a u mnie na tą chwilę w miejscach czarna i nic co próbowałam nie daje rady. 

Ja mam starwax z rossmanna. Jestem zachwycona nim. Probowalam naprawde wielu srodkow , jednak ten wygral ;)

PattMazz może żmudne byłoby czyszczenie w ten sposób ale może warto spróbować gąbeczek z aliexpress? myślę o tych magicznych, białych, próbowałaś w ten  sposób?

Megg właśnie je zamówiłam do ścian i łazienki. Miałam jedna po remoncie rewelacja. 

Patt ja jak nie mogę sobie z niczym poradzić to używam mleczka i szczotki u mnie się sprawdza . Może z fuga sobie poradzi ;) ja kupiłam w tym roku na balkon trawę i mam spokój :) świetna sprawa mały biega na boso jest miękka i zrobiło się tak przyjemniej , nie to co z płytkami 

Moje ostatnie odkrycie to koncentraty do mycia z firmy Merida, puszczają nawet największe zabrudzenia. Myślę, że na fugi też by zadziałało. 

A gdzie takie kupić?