Dlaczego maluchy kichają?

kichanie jest zdrowe, oczyszcza drogi oddechowe, wiec organizm sam wymusza kichanie kiedy jest taka potrzeba

Ewe dokładnie choć czasem i na chorobę wskazuje kichanie 

Mój maluch zaraz po porodzie często kichal w szpitalu wytłumaczyli mi ze mimo to iż oni oczyscili mu drogi oddechowe to mogło jeszcze coś tam pozostać najzwyczajniej w świecie organizm sie tego pozbywa.Teraz gdy już jesteśmy w domu synek również co jakiś czas kicha pomimo tego że jest zdrowy ale to chyba zdarza się każdemu z nas nie tylko małym dzieciom również spowodowane jest to tym iż drogi oddechowe sie oczyszczają. Oczywiście jeżeli wydaje nam się ze tego kichania jest trochę za dużo musimy malca obserwować bo może to wskazywać na rozwijająca się infekcje 

Nie tylko maluchy kichaja :)

Dorosli także.

Kichanie to dobry objaw. Nosek sie oczyszcza 

Chyba to normalna reakcja:))

Kichanie to nic złego,  choć czasem to objaw przeziębienia nie należy siać paniki z tego powodu

U mnie codziennie kicha i nie widzę w tym nic niepokojacego. Nie ma smarków itd więc to poprostu oczyszczanie dróg oddechowych

monia_dawid_jas a twoje dziecko ulewa,? Bo zauważyłam przy pierwszej córce i przy drugiej też że jak dziecko ulewa częściej kicha. Pewnie troszkę do noska się dostaje i oczyszcza 

Aneczka ale tylko sporadycznie. Nie mam pojęcia czy ma to jakiś związek 

Mój też często kicha,ale nie wiązałam tego z ulewaniem 

Mazią niektórym dzieciom ulewa się nawet przez nos. Ja tak miałam przy starszej córce może z dwa razy. Więc wiedziałam że tak może być. Może coś tam trochę dostać się i kichaniem dziecko próbuje oczyścić 

Pewnie zależy ile się dziecku uleje bo jak mało to nie doleci nawet do noska

dziecko tez czesto bawi sie kichajac :) jak sie nauczy to probuje i kicha bez powodu

Anoosk a to pierwsze też słyszę ale może i faktycznie tak jest 

Anoosk nie słyszałam o tym ani nie spotkałam się. Ale takie mniejsze dzieci to tak nie robią 

Mój kicha kilka razy dziennie. Ale to normalne, wleci jakiś pyłek do noska, to się organizm broni, prawidłowa reakcja :)

Antosia nie wiedziałam że tak można, kochanie to kichanie ze musi być jakaś przyczyna kichania. Moj synek często nie kicha ale jak byl mniejszy to miał często czkawke

Darulka moja ma też często czkawki ale przez to że jak odbija się to zamiast ulać połyka 

Jasne nosek musi się oczyścić kiedy katar j przeziębienie to wiadomo bardzo często 

Mój synek ma codziennie czkawki. Przy piciu tak mlaska i niestety połyka powietrza. Ale wędzidełko mamy ok więc pewnie taka jego natura