Niektóre dzieci nie lubią smoczków i nic się z tym nie zrobi. Neurologopeda do której chodziliśmy zwracała nam uwagę żebyśmy wyciągali smoczek dziecku jak np uspokoi się czy uśnie, żeby nie miał w buzi długo smoczka.
Synek polubił Lovi Prime, inne w miarę szybko wypluwał. Np Philips w ogóle mu nie podpasowal, canpol był ok ale jednak Prime był najwygodniejszy dla niego
Mi tak samo słodkie kolorki . Kazdy pasuje do innego ubioru ![]()
Ja jestem team nude, a u synka kocham błękit ![]()
@SylwiaMK ja się staram się już u moich półroczniaków smoczek dawać tylko do zasypiania, tak robiłam z pierwszą córką i ma super zgryz a odstawiliśmy smoczek od usypiania jak miała 2.5 roku wcześniej nie daliśmy rady
Ja uwielbiam błękitny smoczek u synka, teraz mamy te nowe tutti frutti niebieskie i kolory są super ale ciężkej dobrać stylowke do nich ![]()
Ja standardowo kupuję prime: nude, błękitne, pistacjowy i teraz skusiłam się na te nowe kolorki
zawsze mamy 6-7 smoczków w użyciu i dobieramy kolor pod stylowke
Ale daję tylko do spanoa, na spacer (jak uśnie to wyciągam) i jak gdzieś jedziemy
U Nas jedyne smoczki które wchodzą w grę to Philips avent, ale akurat oni mają te wzory tych smoczków takie srednieee i ubolewam nad tym
chyba do nich napiszę z propozycją że mogę im projektować wzory ![]()
To u nas jak się bawi nie ma dostępu do smoczka jedynie ma dostęp do smoczka kiedy jesteśmy gdzieś i jest w wózku albo właśnie do spania
@SylwiaMK to podziwiam ja nie miałabym cierpliwości żeby wymieniać smoki właśnie do stylówek. U mnie zmiana jest mniej więcej co 3 tygodnie wtedy jej po prostu wyparzam I daję nowy
My z mężem dawaliśmy smoczek synkowi ale tylko jak potrzebował się uspokoić i zasnąć bez piersi. Potem sam wypluwał. Jak nie chciał to nie dawałam. Generalnie wychodziłam z założenia że nie wpycham i nie namawiam bo nie ma takiej potrzeby. W sumie to lepiej jak dziecko nie przyzwyczaja się do smoczkowy
Dlaczego chcesz by twój bąbelk używał smoczka?
Ja przy starszej marzyłam żeby załapała smoczek który załapała dość późno bo non stop miętoliła mi pierś. Nic nie mogłam zrobić nic nie mogłam się ruszyć wykąpać też był problem i powiem szczerze że tak mi to siadło na psychikę, że do dnia dzisiejszego mam traumę więc rozumiem mamy które zrobią wszystko żeby dziecko nauczyć się smoczka
Moja pierwsza córka była antysmoczkowa i w sumie lepiej bo nie musiałam oduczać ,druga córka 2 latka i ciagle woła smoczek . U nas dzieciaki na bibsach przyzwyczaiły się też stopniowo najpierw wypluwały po jakimś czasie załapały.
Ja się zastanawiam jak mamy uspokajają dzieci w nocy czy usypiają ma drzemki bez smoczka i bez piersi. Jakby był na to magiczny sposób to bym chciała nie dawać smoczka dzieciom bo oduczanie potem to jest wyzwanie, ale cała moja trójka smoczka sobie ukochała ![]()
Ale na tyle co mają do spania to nie jest źle, zawsze mi zależało żeby mi dzieci nie siedziały ze smoczkiem w buzi 24/7 , mnie drażnił zawsze widok chodzących mówiących dzieci przez cumel ![]()
To mój miał etap jak jak miesiąc że tylko zasypiał na smoczku, potem nie chciał smoka i potem był czas ze używał w podróży czy na spacerze…. A teraz nie weźmie do buzi. Nie muszę odhaczać, jakoś to naturalnie wyszło
a na cycku też nie wisi, zje i idzie dalej ![]()
@Mamuska357 ma duzy odruch ssania i chce być ciągle przy piersi. Potrafi jeść, ulac się i znowu chce do piersi. A spacery to horror- placz i krzyk. Dopiero jak przetrzymam smoczka i załapie, wtedy możemy jeszcze 30 min spacerowac
@AnetteSo a co robilas,żeby załapała? Mam dosc kupowania nowych smoczkow ![]()
U nas też problem ze smokiem! Ja bym chciała żeby się nauczyła bo bardzo ssa palce (nie piąstki tak jak powinna xd) problem ze zassa smoczek na początku a potem jej wypada, albo wypluwa i już nie umie na nowo a jak jej wkładam i czasem przytrzymuje nawet z pół minuty to nic to nie daje.
W poradni laktacyjnej nam zalecono kupienie takiego od 6msc (dziecko ma 2,5) ze względu na budowę podniebienia. Dziś zaczęłam testy
z jednej strony jest większy i w łóżeczku czasem daje radę na nowo złapać a z drugiej chyba znalazła zabawę wypływania w dal ![]()
Moja mama nam opowiadała ze ja z bratem byliśmy nie smoczkowi
za żadne skarby świata nie chcieliśmy ich brać
@BeataSt daj znac czy się sprawdziło
Ty też daj znać jak znajdziesz sposób
ja bardzo liczę że jakiś zaakceptuje bo przy jej aferach czasem to uspokajanie się na piersi skutkuje potem ulewaniem i wymiotami i znów płaczem i koło się zamyka ![]()
U nas też tak mniej więcej to wyglądało na początku, synek bardzo potrzebował być na piersi, często w połowie drogi wracaliśmy ze spaceru, bo był krzyk a smoczek nie działał bo nie miał potrzeby ssania wtedy ale zjedzenia i po prostu go wypluwał bo nic nie leciało z niego. Dopiero po czasie to zrozumieliśmy, gdy nie był głodny a miał mocny odruch ssania to na troszkę dawało się go oszukać smoczkiem, także może Twoja dzidzia wtedy rzeczywiscie potrzebuje zjeść kiedy tak “alarmuje” intensywnie
te pierwsze miesiące często takie są, na pewno ten czas odstępów od posiłków będzie się stopniowo wydłużac. W naszym przypadku po prostu trzeba było przetrwać ten czas i wychodzić naprzeciw potrzebom maluszka, a wszystko naturalnie się unormowało ![]()
U nas było tak, że próbowaliśmy dawać już w szpitalu ale nie chciała w ogóle . W domu przy płaczu też próbowaliśmy dawać i dopiero po czasie się udało , że załapała . I jako pierwszy był Philips avent ultra soft bo był najmniejszy i nie zasłaniał noska . Później brała już lovi prime i luu .
Próbować, próbować i próbować. Po prostu nagle któregoś dnia załapała i to nie jak ja jej podałam tylko mąż