Jak radzić sobie z ciemieniuchą?

terenia spróbuję tego co mówisz po urodzeniu drugiej córki o ile ciemieniucha wystąpi ze starsza córką dość szybko sobie poradziliśmy w zwalczaniu ciemieniuchy, zobacze czy dokładne umycie główki tym razem da szybsze efekty :wink:

ja myłam główkę i ciemniucha się pojawiła

u nas mała miała i długo się utrzymywała

U nas nie było, szkoda jak dzieci mają.

u nas synek ma bardzo gęste włoski… ale ciemieniucha szybko znieknela;)

Moja córeczka też ma dużo włosów ale cemieniuch nie miała wcale.

nasz syneczek wcale nie miał

Ja teraz zwalczam ciemieniuchę, stosuje linomag i pomaga. Prawie się jej pozbyliśmy.

u nas nie było problemu, pierwszy syn to wogóle nie miał włosów wiec tez łatwo było.

u mojej córeczki ciemieniucha pojawiła się po zastosowaniu szamponu micelarnego dla niemowląt MIXA (być może zbieg okoliczności), stosujemy żel na ciemieniuchę EMOLIUM (ok 27 zł) i oliwkę BAMBINO.

u nas ciemieniucha była długa, prawie 10 miesięcy, nie mogłam jej zwalczyć:

u mojego bąbla utrzymywała się długo, smarowaliśmy olejuszką i oliwką

a u Krzysia nie było ciemieniuchy :slight_smile: ani śladu :slight_smile:

oiliatum my używamy i do kąpieli i do smarowania- są świetne dla naszej delikatnej skóry

u nas była w bardzo lekkim stopniu, szybko sobie poradziliśmy.

U nas ciemieniucha się nie pojawiła.

My mieliśmy bardzo duży problem. Oprócz łusek pojawił się również świąd. Ostatecznie lekarz powiedział, że to kwestia skazy białkowej. Po diecie eliminacyjnej oraz lekach zmiany po 2 tygodniach ustąpiły i pojawiały się sporadycznie, gdy tylko okazywało się, że coś jeszcze uczula. Obecnie od 3 miesięcy mamy spokój.

niestety ciemieniuch ajest dosyc uciazliwa natomiast kiedy podejmie sie szybkie i sprawdze dzialania w zwalczaniu jej mozemy liczyc na sukces

zależy od zaawansowania, jak tylko niewielka to wystarczy oliwka i wyczesywanie

syneek ma malutka wiec oliwka i szczoteczka wystarcza