Kosmetyki dla kobiet w ciąży – które wybierać, a których unikać

Lepiej właśnie czytać składy

Przypuszczam że taka ilość nie zaszkodzi aaaaale alkohol wysusza skórę, więc dodatkowo do tych skórnych problemów dokłada się to 

Kosmetyki raczej nie przechodzą do krwiobiegu, więc alkohol w nich nie stanowi zagrożenia. Szczególnie w tak małych ilościach. Jednak skóra w ciąży może gorzej reagować na takie produkty.

A jak to jest z retinolem ? W jaki sposób to wpływa na płód?

Retinol w małym stopniu przedostają się do skóry właściwej i tkanki podskórnej.

Najbardziej niebezpieczny jest retinol stosowany w tabletkach. Retinol w kremie ma dość niewielkie stężenie. Jeżeli jest nakładany na twarz to też nie jest aż tak duży obszar, więc zagrożenie nie jest tak duże, ale na pewno kosmetyki z retinolem nie są zalecane. Nie ma badań, które by potwierdziły, że retinol w kremie jest bezpieczny, więc lepiej go unikać.

Sama jak dowiedziałam się o ciąży byłam akurat w trakcie kuracji retinolem. Od razu odstawiłam krem i martwiłam się, czy nie zaszkodziłam dziecku, ale na szczęście nic się nie stało.

Nie wiedziałam o tym że retinol może być szkodliwy 

generalnie jezeli uzywasz od zawsze retinolu to w malym stezeniu nie zaszkodzi :)

Retinol to pochodna witaminy A, więc lepiej unikać.

Tak, retinol to witamina A. Nadmiar tej witaminy źle działa na płód, dlatego też nie można jeść wątróbki w ciąży, bo też zawiera dużo witaminy A. A przynajmniej nie można jeść jej w dużych ilościach, bo pewnie jeśli się zje raz czy dwa przez całą ciążę, to nic się nie stanie.

Retinol i Wit A potwierdzam. W ciąży zdecydowanie trzeba ich unikać 

Takie zalecenia żeby jednak unikać. 

Produkty z retinolem są stosowane również do walki z cerą trądzikową, przebarwieniami i niedoskonałościami. Pod tym względem w moim przypadku świetnie sprawdziła się zmiana z produktów z retinolem na regularną pielęgnację skóry twarzy mydłem Aleppo 5%. Skład jest uznany za bezpieczny dla kobiet w ciąży i bardzo prosty. Polecam szczerze

Zmrożona, o proszę, świetnie że takie mydełko jest polecane w ciąży. Szare mydła z reguły są tymi, które nie uczulają i łagodzą wszelkie stany . 

Mydło szare świetnie działa przy alergiach 

Szarw Mydło warto mieć. Ja po cc używałam.

Szare mydło dobre na wszystko. Używałam po porodzie nawet położna mi zaleciła 

My przemywalismy pepuszek szarym mydłem za radą położnej i pięknie się zagoil

Mi pediatrzy często doradzają szare mydło. Teraz jak córka miała zapalenie pęcherza to nefrolog zalecał mycie miejsc intymnych szarym mydłem. Ponoć jest lepsze od tych płynów do higieny intymnej (naturalnych oczywiście) 

Mi kosmetyczka w ciąży odradzila uzywac olejek rycynowy a zamienic np na arganowy bo czesto uzywalam na brwi aby byly mocniejsze i gestsze i jak to sie mowi tez czesto warto nie kombinować i poprostu nie używać w ciazy nowych kosmetykow z którymi do tej pory nie mielismy stycznosci