Kwas foliowy

u mnie prenatal, teraz jeszcze żelazo.

bo po porodzie eż rzeba zadbać o dostarczanie do organizmu witamin

Ja pomimo ze biore witaminy ktore zawieraja kwas foliowy to dodatkowo lykam jeszcze tabletke kwasu foliowego tak robilam w pierwszej ciazy i tak robie teraz po ciazy rowniez bede.

Ja teraz karmię piersią i biorę witaminy, w ktorych jest też kwas foliowy

warto zazywac planujac już ciąze

ważne jest go brac w ciąży dla dziecka

warto planując zawsze organizm bardziej przygotowany

Ja kwas foliowy zaczelam brac gdy tylko dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy. Wczesniej nie mielismy planow z mezem aby zostac rodzicami uznalismy ze co ma byc to bedzie. Biore go do dzisiaj, poniewaz karmie piersia.

Ja zaczelam brac 1,5 miesiaca przed.

Przed ciążą brałam kwas foliowy, bo była to ciąża planowana. Teraz nie planuję kolejnej ciąży, ale myślę by za jakiś czas asekuracyjnie zażywać, bo lekarz powiedział, że można i rok i dwa przed planowaną ciąża.

ja biorę od początku ciąży i pewnie będę brać do końca, podobnie jak inne witaminy z kwasem DHA

tez bralam go przez cala ciaze

Ja brałam już przed ciążą jak i teraz w trakcie całą ciąże

Przed ciążą też warto brać kwas foliowy

ja zaczęłam planując ciąże

ja też bralam całą ciąże :slight_smile:

Kwas foliowy jest szczególnie ważny w pierwszych tygodniach ciąży, ponieważ zapobiega powstawaniu wadom cewy nerwowej. W kolejnych tygodniach tez jest potrzebny, choć inna jest jego rola. Jest wtedy potrzebny do zapewnienia prawidłowej ilości krwinek czerwonych. Kwas foliowy tylko w niewielkiej ilości jest przyswajalny z pożywienia.

eksperci zalecają suplemantowanie kwasu foliowego trzy miesiące przed próbą zajścia w ciążę, ja jestem za tym by brać go codziennie, zapobiega on bowiem tak jak koleżanka wspomniała wadom cewy nerwowej a i może wiele z nas nie wie że niweluje dziecięce porażenie mózgowe, więc dla zdrowia naszych dzieci i dla nas samych naprawdę warto :slight_smile:

kwas foliowy jest niezwykle ważny dla rozwoju dziecka w początkach ciązy wpływa pozytywnie na rozwój płodu

ja właśnie popełniłam błąd bo zaczęłam zażywać jak test wyszedł dodatni bo nie wiedziałam że należy wcześniej brać :frowning: