Moja poszła do przedszkola i za miesiąc przyniosła ospę, od niej zaraziła się młodsza. Więc ospę już mamy za sobą. A nie były szczepione bo czekałam
My właśnie w tym miesiącu będziemy szczepić na meningokoki kolejny raz. Jesteśmy już po szczepieniu na te typu B. Teraz pozostałe. Zdecydowałam się po 6 miesiącu bo mniej dawek będzie (2 a nie 3).
Fakt nie są tanie szczepienia. Ale jak się decyduje na płatne to trzeba się z kosztami liczyć.
My też szczepimy na podstawy. Jakoś nie mam przekonania do tych i mych szczepionek chyba jeszcze za mało czasu minęło żeby to wszystko było dobrze zbadane bo nie wiadomo co będzie za 10-15 lat
Na początku też miałam plan żeby szczepić podstawowymi, ale po dokładniejszym rozeznaniu się w temacie zaszczepiliśmy szczepionka skojarzoną 5w1 i szczepimy na meningokoki. Na razie I dawka za nami.
Lea my również wybraliśmy skojarzone :)
My już w sumie zdecydowaliśmy się na 5w1 albo 6w1 po poradach położnych, ale poszliśmy jeszcze przed szczepieniem do neurologa na wizytę kontrolną i dostaliśmy zalecenie użycia szczepionek zaleconych, więc 5w1 mieliśmy refundowane
My też zdecydowaliśmy się na te ale płaciliśmy
jest tego tyle że nie wiadomo co lepsze
My szczepimy refundowanymi i na meningokoki płacimy
Ja szczepiłam tymi podstawowymi tylko, zobaczymy mam nadzieję, że w przyszłosci będzie wszystko dobrze.
Hmm sama sie zastanawiam czy zaszczepić córkę na meninokoki :(
Czy Wasze dzieci miały po tym szczepieniu nop ?
U nas tylko podstawa
Szczepiliśmy. Żadnych nopów nie było.
Przyjęliśmy dwie dawki szczepionki przeciw meningokokom i obyło się bez NOPów. Jedynie po drugiej dawce w miejscu wkłucia zrobiła się taka gula, ale położna uprzedziła że może się tak zdarzyć. Zeszła po około tygodniu.
Ja tylko obowiązkowymi szczepie