Obcinanie paznokci u niemowlaka – jak obcinać paznokcie?

Dokladnie tez obcinam gdy jest potrzeba

my tylko nożyczkami

Obcina sie na polokraglo

nie dawal synek ale zagaduje i idzie obcinanie paznokci

ja zwykle obcinam jak śpi

Obcinam gdy śpi

moja córeczka siedzi grzecznie gdy obcinanie jej paznokcie ma 19miesiecy

Gabriel bardzo tego nie lubi muszę mu obcinać na śnie chociaż i tak nie zawsze wychodzi

Obcinaliśmy w czasie snu, teraz bez problemu obcinamy normalnie, malutka bacznie obserwuje całą sytuacje :slight_smile:

Na początku najprościej podczas snu.

Ja obcinałam po kąpieli ale na początku nie kazano mi tak od razu obcinać pazurków stwierdziła położne że lepiej odczekać, ponieważ z początku ten paznokieć jest mięciutki.

moja chrzesnica nie lubi obcinania paznokci

u nas nie było problemu, początkowo tylko trochę się stresowałam bo bałam się żeby nie zrobić krzywdy

tylko przez sen się udaje

u nas tato się zgłosił do obcinania pazurków, jako ten bardziej precyzyjny, ja nie oponuje, zobaczymy. mamy cały zestaw canpol do obcinania paznokci, będziemy działać.

Ja może też namówię swojego mężczyznę - niech się chłopina angażuje :wink:

Ja obcinam córeczce na siedząco na kolanach, zawsze po jedzeniu jak się już odbije- zawsze jest wtedy spokojna. Mówię jej co będę robić, proszę by podała mi kolejny paluszek… Bacznie obserwuje każdy mój ruch, ma dopiero 4 miesiące, ale jak dotąd obcinanie przebiega u nas bezproblemowo. Paznokcie u nóżek obcinamy na leżąco, wtedy już daję jej jakąś zabawkę, żeby się zajęła a ja obcinam :slight_smile:

Paznokcie u rąk i stóp pojawiają się u dziecka między 12. a 13. tygodniem życia płodowego. Paznokcie noworodka są bardzo delikatne, a jednocześnie ostre, więc dziecko łatwo może podrapać się nimi po twarzy. Dlatego zaleca się zakładanie dziecku na rączki specjalnych rękawiczek zwanych „niedrapkami” lub dziecięcych skarpetek. W internecie można znaleźć wiele artykułów na temat obcinania paznokietków. Jednak na sprawdzonej stronie Kiedy i jak obcinać paznokcie noworodkowi - portal parentingowy Babyneo.pl możemy przeczytać jakie nożyczki warto użyć, czy można zastosować pilniczek lub obcinacz. Znajdą się również wskazówki jak się do tego prawidłowo zabrać.

corka tego nie lubila byla wtedy bardzo niespokojna zazwyczaj robilam ta czynnosc jak spala

Jak obcinacie paznokcie swoim dzieciom? Nożyczki czy cążki?