Justyna nie ma potrzeby do lekarza, bo widać gołym okiem że opuchlizna się znacząco pomniejsza. Jak chodzę po mieszkaniu to już jej nie czuję, ale jak ubiorę klapki to po butach widzę, że jeszcze trochę zostało. Myślę że to kwestia kilku dni i zejdzie.
Megg to dobra wiadomość. Teraz w te upały nic się nie nasililo? Najważniejsze, że jest zauważalna poprawa.
Megg po cx też często ta opuchlizna trzyma jakoś nawet do 2.5 tygodnia ![]()
Ja mam nadzieję, że szybko zejdzie. Idzie się nameczyc. Ja pamiętam jak moja znajoma się męczyła z tym samym problemem. Nie jest to przyjemne.
Megg u mnie tez jeszcze ze mimo zeszla po cc opuchlizna ale w tych upałach widać ze woda mimo wszystko się zatrzymuje i jest opuchlizna , trzeba uwazac bo pogoda nie sprzyja .
Ja mialam strasznie opuchnięte stopy i nogi bardziej na dole ale lekarz mowil.i ze to przez upaly w ciąży i zaraz po cc meczyly mnie i ciężko bylo wlozyc buty ale jak urodzilam w wrześniu to jeszcze tydzien byl nie upalny ale ciepły ale zauwazylam ze mialam coraz mniej i u mnie juz po tygodniu minely i mysle ze u Ciebie tez mina od srody jyz mam byc po 18stopni także bedzie coraz lepiej;-)
Ewciaos mam nadzieję że jak temperatura spadnie to i opuchlizna zejdzie na dobre. Te upały są nie do wytrzymania. Synek w samych bodziakach a i tak jest niespokojny bo mu gorąco, przeciągu zrobić nie mogę, wiatrak puszczony ale w inny kąt pokoju żeby rozdmuchać trochę powietrze. Klimat nam się zmienia, nadszedł chyba czas że będziemy musieli mieć klimatyzatory w mieszkaniach.
Megg niestety u mnie maluchy tez wykończone ta pogoda całe dnie w krótkich bodach a i tak gorace sa bardzo , mam nadzieje ze od dziś troszkę lepiej z ta pogoda i opuchlizna ci zejdzie ![]()
Teraz chyba wszystkim pogoda doskwiera. Ja syna ubieram w body albo w samego pampersa i tak też śpi okno otwarte . Jednak najbardziej mnie martwi że nie chce jesc a przede wszystkim mleka a inne posiłki to też zależy albo zje albo parę łyżek i koniec
Też nie miałam w ciąży problemu z opuchniętymi nogami. Ale po urodzeniu pojawił się problem. Wróciłam do domu i dużo leżałam z nogami w górę. I przeszło po paru dniach
Opuchlizna stóp i kostek nie tylko jest po cc ale również po porodzie siłami natury. Sama się z tym zmagałam, trzymało mnie około tygodnia. Byłam przerażona wyglądem moich kostek myślałam, że nigdy mi nie odpuchną. Moczyłam w wodzie i spałam z nogami uniesionymi wyżej w trakcie nocy zeszło.
Ja w ciąży nie miałam opuchniętych stóp ale oo cesarce owszem miałam opuchnięte i to bardzo aż nie było widać kostek.
Niestety problem związany z opuchlizną znowu się u mnie pojawił. Tym razem jednak mam opuchnięte również uda co trochę mnie martwi. Biorę zastrzyki z heparyny, ale nie do końca mnie to uspokaja. Poczytałam w internecie o objawach zakrzepicy, ale raczej to nie to bo nogi i stopy nie są ani gorące ani też zaczerwienione. Piję około 2l wody ale to niewiele daje, czy macie jakieś domowe sposoby na pozbycie się opuchlizny?
Megg oj a konsultowałaś to z lekarzem ? Ja miałam opuchnięte dłonie i stopy ale mi szybko zeszło . Pamietam, że lekarz w ciąży kazał leżeć z nogami w górze może to coś pomoże .
Pati tak, konsultowałam. opuchlizna pojawiła sie dosc późno bo chyba w 6dobie, jeszcze w szpitalu podano mi furosemid, ale to niewiele pomogło, lekarz uważa że to fizjologiczne i opuchlizna ustąpi, ale wczoraj była tak duża że mnie to bardzo zaniepokoiło. Na noc podłożyłam pod nogi wysoką poduszkę i dzisiaj jest troszkę lepiej.
W ciąży nigdy problemów z opuchlizną nie miałam, nawet w pierwszej ciązy w upalne lato ale ułożenie nóg do góry z pewnością pomaga na zmęczone nogi i przynosi im ulgę, więc na opuchliznę pomogą. Warto też moczyć nogi w zimnej wodzie. Za dużo soli w diecie lub ostra dieta też może powodować opuchliznę. Może pomogą Ci okłady z kapusty lub do wypicia sok
Megg, to może już powoli ale schodzi. Oby tak było. Jak lekarz to widział, to chyba trzeba po prostu czekać.
Megg , jak najczęściej na ile sytuacja Co pozwoli to trzymaj nogi w górze , i unikaj gorących kąpieli . Może Rena ma rację i opuchlizna schodzi Ci po malu . Ale najważniejsze że coś schodzi , trzeba kontrolować w razie czego niech lekarz coś poradzi jak będzie się utrzymywać .
Megg po cc to normalne niestety :( mi dopiero po 14 dniach zeszły obrzęki. Najgorzej, że teraz zimno to nawet nie masz jakich butów ubrać :/
Chłodne kąpiele trszeczkę pomagały.
Meg skoro pomaga to kładź coś pod nogi żeby było wyżej jak najczęściej.
Ja nie miałam z tym problemu chociaż urodziłam dwa razy przez cc