Oszustwo na vinted gdzie zgłosić

Dokładnie. Ja już tam nic nie sprzedam więc na mnie więcej nie zarobią. Jest OLX, i lokalne strony z których zacznę korzystać. Jeżeli nie zwrócą mi kasy za wysyłkę. To tylko 6.95 ale liczy się fakt. Zgłaszam ich do europejskiego centrum konsumenckiego. Dla zasady może jeżeli zrobi to większą ilość osób to się wezmą za tą platformę. Bo każdy aaaa tam niecałe 7 zł to dobra już trudno ważne ze resztę oddali i właśnie dlatego oni robią co chcą a ludzie są oszukiwani. Może to zgłoszenie uchroni kogoś innego

Lepiej by bylo jakby kazdy orzedmiot przechodzil przez centrale vinted … i tak zarabiaja na tym kupe kasy … ale przynajmniej nie bylo by takich lateycu sposobow na oszustwa . Pewnie nigdy taka centrala nie powstanie . Moze nawet nie kazdy przedmiot , ale takie powyzej np 100 zl juz powinny

1 polubienie

Ja mam dwie kurtki do wysłania 2X119 zł aż boję się wysłać . Ale muszę zaryzykować, narobię sobie zdj dokładne i filmiki aby mieć dowody

Najlepiej mieć szybciej zawsze zrobione, bo właśnie ludzie tak kombinują, że szok

Dokaldnie , ale to i tak ktos moze powiedziec , ze wczesniej sie zrobilo . Kiedys widzialam , ze kupujacy przerobil zdjecie za pomoca AI :roll_eyes: zeby bylo , ze nibt zle zapakowane i przyszlo uszkodzone

O jacie masakra , 300 zł to nie mało a koleś cwaniaczy i to widać , najgorzej że vinted może przyjąć spór na jego korzyść… tragedia ale nie powinni mu oddawać kasy za to…lub rozwiązać to jakoś mniej krzywdząco dla kupującego jeśli już …

To znajomej tak zrobili… i spór długo trwał i nie wiem w końcu jak to tam wyszło.

Najgorsze jest to , ze sztuczna inteligencja miala pomoc ludziom a tymczasem oszusci wykorzystuja AI jako narzedzie :roll_eyes:
Mam nadzieję, ze jednak znajomej udalo sie to przeskoczyc i nie stracila pieniedzy

Tragedia z tym vinted. Moja współpraca z nimi się już zakończyła. Nie będę na mnie zarabiać. @asiam1 to było by dobre gdyby była jakaś centra powiedzmy rzeczy drozszysz. Bo puki co to vinted wspiera oszustów

A skąd wiesz że on dostał pieniądze?

Nawet nie wiedziałam że jest coś takiego jak Cert Polska i że można zgłaszać tam oszustwa z prośbą o zablokowanie konta.

Ja dlatego nigdy nie sprzedaje i nie kupuje na vinted bo wiele złego właśnie o tej platformie slyszałam. Ja zawsze z mężem sprzedajemy na OLX i nigdy nikogo nie oszukaliśmy i ludzie zadowoleni z rzeczy które sprzedaliśmy.

Ale nie winna jest sztuczna inteligencja tylko vinted że wie o takich sytuacjach i pozwala na to. Moim zdaniem trzeb robić filmiki jak się coś pakuje chodź i tak nie zawsze to pomoże. Jak ktoś jest oszustem to i tak będzie kombinować

Ja juz jakis czas temu pousuwalam ogloszenia , nie chce sie denerwowac . Wole wystawiac na lokalnych grupach . U mnie króluje w miescie grupa wymienna . Takie cos za cos i w sumie to jest spoko , ale wiadomo , ze z drozszymi rzeczami byl by juz problem .
Pozostaje tylko liczyc , ze gosciowi dobiora sie do tylka

1 polubienie

Ja miałam wszystkie zdjęcia 3 razy im wysyłałam. Ciągle prosili o to samo tak jakby pisali tylko po to żeby przedłużyć czas. Złożyłam już reklamację że nie oddali mi kasy na wysyłkę. Po co mi ta ochrona kupujących skoro to oszust dosłał pieniądze a ja muszę ponieść koszty wysyłki zwrotnej bo mnie ktoś oszukał. A wiem że mi kasę zwrócili bo vinted mi to napisało

1 polubienie

To nie jest pierwsze historia tego typu…… ja już boje sie wystawiac i kupowac droższe rzeczy…. Bo co chwile słysze o takich akcjach…. Janusze sobie zrobili sposob na biznes

1 polubienie

Gest handlowy​:see_no_evil::see_no_evil::see_no_evil: zrobil kogos w konia i jeszcze dostal brawa za to :roll_eyes:

Ostatnio to te vinted mnie zadziwia a zwłaszcza ludzie
Chca aby opuszczac na cenie nawet 200 zl :see_no_evil::see_no_evil:
Albo proponuja cene ja sie zgadzam i cisza …

1 polubienie

Dziwię się że tak szybko pozbyli się pieniędzy. Pewnie chcieli się problemu pozbyć i może to nie jest duża kasa dla nich. No ale jednak.

Ja jak składałam reklamacje w bolt to też mi oddawali kasę myślę że nie zabierali kierowcy.

Ostatnio na allegro zamówiłam proszek i przyszedł pęknięty na zgrzewce i wyciekł do pudełka w transporcie i wyciekał jak stał i złożyłam reklamację i mi od razu oddali kasę i nie kazali zwracać proszku a zamówiłam e płynie 4l

Nienormalny typ… ciekawe jakie on buty zakłada jak mierzy sobie wkładkę od małego palca…chyba japonki nosi, albo z dziurą na duży palec, skoro takie genialne pomysły ma i zamiast przyznać się do błędu że on odwalił i się pomylił to idzie w zaparte, jakby rzeczywiście ktokolwiek miał uwierzyć w te jego bzdury, które wypisuje…

To super że chociaż Ty odzyskałaś kasę, ale masz rację że powinien za to utrudnianie i próbe oszustwa dostać za swoje, bo cwaniak jeszcze kasę zgarnął… także dobrze zrobiłaś zgłaszając go do tej platformy niech go sprawdzą. A może przy okazji troszkę może mu życie utruja, żeby nie miał więcej takich pomysłów głupich :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:

1 polubienie

No też właśnie o to chodzi. Żeby chłop wiedział że nie zawsze się udaje i na następny raz się może zastanowi.

Z allegro nigdy nie ma żadnego problemu.

No o to jest bardzo niesprawiedliwe.
Zgłosiłam też vinted do europejskiego centrum konsumenta niech się też trochę nimi zajmują bo to jest przesada. Kupujący który płaci ochronę za kupoenie przedmiotu traci na tym wszystkim a oszust dostaje towar i pieniądze no to jest bardzo niesprawiedliwe

1 polubienie

Dobre podsumowanie, nie znałam takiego :sweat_smile:

A co do całej sprawy to nie sądziłam że jemu również zwrócą pieniądze… strasznie dziwna akcja.

Ale w sumie nie zdziwiłabym się gdyby ten gość już dopuścił się kiedyś podobnej sprawy i tym sposobem zarabiał na czymś takim, cholerka wie. Cwaniaków nie brakuje.

Ogólnie podziwiam Cię za wytrwałość. Podniosłaś alarm we wszystkich możliwych zakamarkach :grinning::muscle:

1 polubienie

Pewnie pan prawnik nastraszyl tez vinted i oddali mu kase :rofl::rofl::rofl:

Oo oo właśnie :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye::sweat_smile:

A tak to nie wiedziałam że można ot tak kasę wyciągnąć od vinted , jestem w szoku 🫨🫨🫨🫨🫨