Prośby o bycie rodzicem chrzestnym

Ja miałam karki zdrapki :wink: ale takie proste troszke rustykalne :blush:

1 polubienie

No też ciekawy pomysł :smiling_face: fajnie to wygląda

1 polubienie

I w tej samej wesji jest tez dla wujka :blush: u mnie sie podobalo

Śliczne są :heart::heart::heart:muszą się zgodzić xd

1 polubienie

No nie ma innej opcji :face_with_hand_over_mouth::face_with_peeking_eye:

1 polubienie

Dziewczyny , mam problem. Chrzestny mojej córki dziś był u księdza po zaświadczenie - nie wydał mu - powód że nie widzi go w kościele , a ma żonę ślub kościelny, dzieci ochrzczone - to jest mikro wioska na którą przeprowadzili się dwa lata temu więc myślę na wet jak pójdzie drugi raz to guzik z tego bedzie .
I teraz pytanie do Was - czy któraś z Was była na chrzcie z świadkiem chrztu i jak to wygląda na mszy i w x późniejszym życiu dziecka?

Chyba żartujesz. Niech idzie jak inny ksiądz będzie przyjmował interesantów :rofl::rofl: albo niech do diecezji jedzie to mu wydadzą.

Tam jest cały jeden ksiądz :face_with_raised_eyebrow::face_with_raised_eyebrow::face_with_raised_eyebrow: do tego żona kuzyna na Boże Ciało stroiła ołtarz w kościele , figurkę w wiosce , no tragedia

Ja robiłam sama takie ramki na prośby , generalnie cioci cię bardzo spodobało . Ale ojciec chrzestny zrezygnował ze swojej funkcji /(

Co za dziwak jakiś. Niech jedzie do diecezji i mu bez problemu wydadzą.

Serio? Ale ze to idzie tam i co mówi :wink::wink:? Ja nie wiem czy on pójdzie… czy ma tyle odwagi…

Wyczytałam że możesz iść po takie zaświadczenie do parafii w której mieszkasz a jak ksiądz ci nie wyda to możesz iść do parafii w której byłeś chrzczony jeśli to dwie różne parafie

@Mamamamusia zrobiło by mi się przykro na twoim miejscu dziecku się nie odmawia przynajmniej tak kiedyś słyszałam

Ja bym się nie obraziła gdyby ktoś odmówił - lepiej jak podejdzie ktoś do tego odpowiedzialnie i powie wprost że nie będzie pełnił swojej funkcji a nie zgodzi się z uprzejmości a później na komunii czy bierzmowaniu się nie pojawi (znam taki przypadek i dziecku było bardzo przykro).

@MamaSloneczka mi by to nie przeszkadzało że ktoś jest oficjalnie świadkiem chrztu a nie chrzestnym, dziecko później i tak będzie mówiło o nim jako chrzestny a nie świadek.
Ale jak żona się udziela w kościele to może jak razem pójdą to coś uda się zdziałać. Kolega kiedyś poszedł do księdza się zapytać o zaświadczenie do chrztu i zapytał się „jaki jest cennik bo on się nie orientuje w tych kościelnych formalnościach bo będzie chrzestnym pierwszy raz” no i ksiądz coś tam pomarudził że go w kościele nie widział ale ostatecznie powiedział jaki jest cennik o wystawił zaświadczenie :see_no_evil:

1 polubienie

Oooo to też mu napiszę , dzięki za podsunięcie patentu :smiley: kurde nie wiem co oni tam gadali ale chyba nie za wiele jak wyszedł bez zaświadczenia :neutral_face::neutral_face::neutral_face:

Kurcze co za problemowy ksiądz…:face_with_peeking_eye: Nasz chrzestny też nie chodzi zbytnio a jednak zaświadczenie otrzymał bez problemu i wnikania czy chodzi czy ktoś do widzi w kościele itd :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: ciężki temat teraz jak mówisz że nie ma innych księży w tej parafii… Może właśnie jak @SylwiaMK podpowiada, że warto o cennik podpytać bo to zawsze dobra karta przetargowa :sweat_smile: u nas na przykład tylko na jednej godzinie w niedzielę są chrzty, ale jak się coś “dorzuci” do ofiary to robisz na której chcesz, więc tak to działa :face_with_peeking_eye::sweat_smile:

Dzis ma podejść do niego raz jeszcze :neutral_face::neutral_face: jak nie otrzyma to mam dwóch innych w głowie w razie czegokolwiek do wyboru i wiem że jeden się zgodzi bo już o sytuacji wie :slight_smile: :slight_smile:

Ale wiecie pisałam mu żeby podjechał tam gdzie miał chrzest czy do diecezji to nie pojedzie bo twierdzi że mu nie wydadzą . A ja jestem przykładem gdzieś od kilku lat nie mieszkałam w rodzinnym mieście a jak pojechałam po zaświadczenie to od ręki dostałam zaświadczenie i to od proboszcza bo akurat on urzędował w tym dniu w kancelarii :slight_smile: