Właśnie jesteśmy po szczepieniu 5w1 + Rota i zalecono żeby przeciwbólowo podać paracetamol, ale czy jest sens jak nic się nie dzieje? Maluch przysypia i nie daje żadnych oznak bólu…podawałyście?
A jak mały bobas przeszedł ospę?
Ja zawsze daje paracetamol jak wrócimy do domu, bo wydaje mi się że noga jest jakas obolała, zawsze syn marudzi przy zmianie pampersa. A już najgorzej było po szczepieniu na meningokoki , to wtedy już koniecznie paracetamol
Moja jest po 2 dawce na rota pneumokoki i 6w1 nie dawaliśmy paracetamolu na zaś ale obserwowaliśmy i sprawdzaliśmy temperaturę. Za pierwszym razem rozdzieliliśmy rota i przeszła super szczepienie, za drugim daliśmy wszystko na raz i to był chyba błąd bo zaczynała jej wzrastać. Daliśmy jej kiedy zbliżać się zaczęła do 38 stopni, na obolała nóżkę mieliśmy przygotowana sodę i gazik ale na szczęście było wszystko w porządku. ![]()
Jaki koszt 6w1? Teraz jest ?
Ja podawałam paracetamol bo jednak i przeciwbólowo działa dla maluszka
Ja płaciłam z pneumokokami ale ok 400
Mi zalecono po meningo podac pedicetamol zapobiegawczo od razu. Ptzy innych obserwacja. A łączyliśmy szxzepieniq. Moje dziecko ogolnie dobrze wszystkie znosilo do tej pory
Mi też zawsze zalecali zapobiegawczo dawać , synek bardzo źle znosił każdą szczepionkę
O to czyli pewnie jakieś nowe zalecenia bo przy szczepieniach u starszego dziecka nigdy nikt nie mówił żeby podawać przeciwbólowo, dopiero kiedy wystąpi gorączka.
U nas na razie nic się nie dzieje, mam nadzieję że tak pozostanie.
Mi się wydaje że najlepiej jest obserwować i reagować szybko, my po pierwsze rozdzieliliśmy właśnie rota od pneumokokow i 6w1 żeby ocenić czy mała ma reakcję po, często sprawdzaliśmy jej temperature, nawet gdy wydawało się że jest okej, jak pojawiło się już 37.8 to daliśmy pierwszą dawkę i patrzyliśmy po godzinie czy wzrasta czy spada. Moja córka pierwsze dawki przyjęła super, jedynie co to więcej spala ale temperatura apetyt był taki sam przy tej drugiej była już właśnie bardziej marudna i ten wzrost już był, ale wystarczyło podać jej 2 razy paracetamol i wszystko w porządku.
Przy kolejnych też myślę że będziemy patrzeć i podamy nie czekając na gorączkę, nie chce jej faszerowac niepotrzebnie lekiem. Jeśli dziecko źle przechodziło 1 i 2 dawkę to jak zapewne ten paracetamol jest wskazany
Nam tylko przy meningokokach zalecano podawać paracetamol zapobiegawczo, przy innych nie i nie podawałam. Córeczka dobrze znosiła szczepienia
Ja ostetecznie nie podawałam nic p-bólowego. W drodze że szczepienia zasnął, później zjadł i znowu poszedł spać. Obyło się bez żadnej gorączki.
No to super ze udalo sie bez. Zawsze to mniej stresu
Zdecydowanie powinni lepiej weryfikować kto się zaszczepił
To super , że wszystko ok
ja zawsze przy szczepieniach się stresowałam
Ja szczepiłam niedawno i mi nie zalecali podawać, dopóki nie będzie widocznych oznak bólu brzuszka np po szczepieniu na rotawirusy
Moze hexacima? Ja za nia placilam w tym tygodniu 249zl bo mielismy szczepienie
Zawsze biore platne. Dzieci moze bardzo dobrze jak na razie je znoszą i rozmawialam z pediatra o wadach i zaletach… zdecydowanie dla.mnie wieceh mialy zalet… i mniej powikłań po samych ukłuciach…
Coś kojarzy mi się nazwa i to najprawdopodobniej ta ![]()
Pewnie tak
to napopularniejsza ![]()