Ubranka z lumpeksu

Dzisiaj widziałam post pewnej pani , że kupiła w lumpeksie lalkę . I pozornie nic nadzwyczajnego , tyle że dała za nią 20 zł a jest warta 2000 zł :see_no_evil: kiedyś jakaś dziewczyna kupiła płaszcz za kilkanaście złotych a był to jakiś mega unikat , nowy z metkami , z lat 80 i sprzedała go do jakiegoś muzeum za 10000 zł
Także czasem można trafić dosłownie perełki

1 polubienie

Oj nie musi. Jeżeli by się uparł to może nie dać i jest to zgodne z prawem katolickim. Ja tam zagorzałą katoliczką nie jestem ale mój ojciec ma znajomego proboszcza w zasadzie to jego kolega. Przychodzi często do rodziców tak po kumpelsku nie jako ksiadz. I właśnie pytałam go czy musi udzielić chrztu i nie musi. Bo jeżeli są przesłanki na to że rodzice są niewierzący albo nie wyrażają woli wychowywania w wierze katolickiej to ksiądz może odmówić chrztu. Ksiądz jedynie musi udzielić pochówku każdemu ochrzczonemu jeżeli rodzina tego chce. Wg prawa katolickiego naprawdę jest dużo rzeczy gdzie księża idą na ustępstwa bo tak się utarło i czasy się trochę zmieniły.

Jak rodzice dziecka nie są w związku ale oboje chcą wychowywać dziecko w wierze katolickiej to chrztu może udzielić a jak są po cywilnym i nie chcą kościelnego to już nie. No tak jest niestety

No to nie zależy od jego widzimisię ale od prawa katolickiego to jest chyba zapisane w kodeksie prawa kanonicznego czy jakoś tak się to nazywa. Więc on po prostu działa wg tego prawa.
Ten proboszcz ogólnie mówi że chodzi o to że to prawo to było spisane ileś tam lat temu. Kiedyś jak było jak kobieta zaszła w ciążę to od razu ślub i to jeszcze przed tym jak brzuch było widać. To było nie do pomyślenia żeby bez ślubu mieszkać itp. i trochę to prawdo jest już nieaktualne no ale co zrobić jak takie jest. Ogólnie my jako rodzice i chrzestni przecież, przyrzekamy, że będziemy wychowywać dziecko w wierze katolickiej itp nie pamiętam jak idzie ta regułka a wychowywanie w wierze katolickiej to chodzenie do kościoła, życie bez grzechu no i takie różne. Więc ten chrzest to tak trochę teraz pic na wodę bo 90% rodziców tego nie robi. Pójdą ochrzczą i następny raz w kościele będą przed komunia. Ja tutaj też absolutnie nie bronie księży pisze tylko jak jest i czego się dowiedziałam od proboszcza

Naszego Chrzstbego spowiedź odwaliła jego żona :grinning::rofl: a jak ksiądz który ją spowiadał jej powiedział, że zaznaczony jest chrzestny, A nie chrzestna, to powiedziała, że ksiądz musiał się pomylić i że ona mu powie, ale żeby on nic nie zmieniał :rofl::rofl:

1 polubienie

Jak wpisałam sobie to na chat gpt i przytoczył artykuły z kodeksu kanonicznego, to sam brak ślubu nie jest argumentem na nieudzielenie chrztu. Muszą nastąpić przesłanki, podparte dowodami, że dziecko nie będzie wychowane w wierze katolickiej. Jesli rodzice deklarują, że uczęszczają na mszę, że dziecko też będzie chodzić itp, to brak ślubu kościelnego nic tutaj nie zmienia. Tym bardziej, że do samego chrztu, jest potrzebna zgoda chociaż jednego rodzica.

1 polubienie

Ja znam małżeństwo juz po rozwodzie, gdzie ojciec był innej wiary a matka normalnie chodziła do kościoła itp. Ojciec bardzo nie chciał chrztu i nie wyraził zgody. Jakie było jego zdziwienie gdy przez przypadek okazało się, że jego dzieci mają chrzest i komunie :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye:

2 polubienia

No tak sam brak ślubu nie jest przesłanka bo jeżeli rodzice są bez ślubu to chrzest ksiądz daje. Ale jeżeli są po cywilnym a są teraz te śluby konkordatowe że jak bierzesz kościelny to z automatu masz cywilny i jeżeli rodzice nie chcą wziąć kościelnego a mają już cywilny to już jest przesłanka do tego że nie będą wychowywać dziecka w wierze katolickiej. Moim zdaniem to dużo zależy od księdza ale dużo jest rodziców co się wykłucają o ten chrzest a ani do kościoła ani nic co z kościołem związane nie robią. Ten chrzest to mi się wydaje że teraz to bardziej tradycja że tak u nas w Polsce jest niż sakrament przez który rodzice świadomie wprowadzają dzieci do kościoła. Tak samo jak komunia ile rodziców narzeka że po pracy jeszcze na drogę krzyżowa muszą chodzić czy na różaniec. To przecież im nikt nie karze i nikt ich nie zmusza. Chca dla dziecka sakrament komuni to niech chodzą do kościoła no bo tak to powinno być.

Moja koleżanka ze studiow tak kupila torebke. Ja sie nie znam ogolnie na tycj drogich markach wiec już nie przytocze co to bylo :slight_smile: ale zapłaciła za nią w lumpku 25zl. A sprzedala potem za 1500. U dziewczyny z grupy dyskutowaly że spokojnie mogla wziac za nią wiecej bo stan byl super

1 polubienie

Albo widzialam.ze kupili suknie slubna za 25 zl a okazalo sie ze to z diora i sprzedali za 8 tys :rofl::rofl::rofl::rofl:

1 polubienie

Nam ksiadz powiedzial, ze jeali roszice przychodza prosic o chrzest to wtedy udzieli , bo dziecko rodzicow sobie nie wybiera . Wiec jesli sa po rozwodach , tylko po cywilnym albo w ogole bez slubu to luzz. Inaczej z chrzesnymi , bo to juz rodzicow wybor i powinien byc swiadomy aby Ci byli ksiazkowymi katolikami , zeby wychowac dziecko zgodnie z wiarą .
Wiadomo , ze co ksiadz to inaczej. Jeden przymknie oko na rozne sprawy a drugi nie , albo bedzie czakal na “co łaska”

Dokładnie tak jest. I to co łaska jest powiedziane od do bo np proboszcz tym tam wyższym biskupom płaci za pogrzeb, ślub, chrzest i to jest odgórnie ustalona kwota jaką musi zawieźć. Zresztą ten ojca znajomy sam mówi że to jest mafia i że on co miesiąc musi haracz zawieźć bo inaczej go wywalą. Co to ma wspólnego z wiarą. Prawda jest taka że kościół jest teraz po to zeby łatwo sobie kasę zarobić. Mówię o księżach ale też nie o wszystkich bo trafiają się z powołania ale to zadość już chyba

Najbardziej co mnie rusza to zbieranie na tace … dobra niech sobie na mszach zbieraja , ale na pogrzebach … ludzie placza a ten z taca lata … tym bardziej, ze rodzina juz za ceremonie zaplacila :woman_shrugging:

Serio to u nas nie chodzi z tacą na pogrzebach. I na świeceniu na Wielkanoc. 2 lata temu znajomi byli na święta u nas i znajoma była bardzo zdziwiona że nie zbiera tacy bo u nich lata non stop.

U moich rodziców też zawsze ksiądz zbiera na tacę. Czy to pogrzeb czy ślub :smile:

Haha kościół idzie w nowoczesność w niektórych kościołach to jest nawet elektroniczny terminal tak na wypadek jakbyś gotówki ze soba nie wzięła :face_with_peeking_eye:

U nas akurat na pogrzebie z tacą nie chodzi, ale koszta takiej ceremoni to nie mały wydatek. Niby dostaje się 4 tys z zusu, wiadomo zawsze cos, ale mnie zorganizowanie całej ceremoni kosztowało ponad 10…

Ja znalazłam sobie taką piękną sukienkę z Zary . Ubrałam ją na moje urodziny😊 wyglądała jak nowa , wogule nie zprana

Ja tez widzialam taki terminal … na samym wejsciu do koaciola , swieci sie na niebiesko , ze zza siedmiogorogrodu widac z wielkim napisem "ofiara , płatnosc telefonem , zegarkiem , kartą ":rofl: i ksiadz mowil na chrzcie, ze jak chce sie zeby po koledzie przyszli to mozna do nich na facebooku napisać albo zeskanowac kod qr :see_no_evil:
U nas kazda okazja na chodzenie z taca jest dobra , bez znaczenia czy to slub , chrzest , msza wielkanoc czy pogrzeb :woman_shrugging:

1 polubienie

U nas jak ksiadz byl po koledzie mowil ze wymyslili aplikacje ze widac w którym domu aktualnie jest :frowning: ale on tego nie uzywa bo to pozywka dla zlodzieji

Ja niestety takich cudów jeszcze nie kupiłam :wink: teraz ogólnie rzadziej jeżdżę do lumpka bo przeważnie zakupy przez internet. Często są większe promocje. Wczoraj w Sinsay kupiłam córce spodnie narciarskie za 45 zł a przez internet te same 30 zł. 15 zł to już jednak jest różnica. Zwłaszcza przy kilku ubrankach to się kwota nazbiera

@MojeM1 tez kupilam Synkowi spodnie i kurtke. Pisalam w watku o promocjach żeby zerknąć bo Online wyprzedaże mega na Sinsay.
Ja ogolnie nie umiem szukac w lumpeksach. Jak używki to głównie kupuje na Vinted.

@Wesola95 u Nas niestety na pogrzebach normalnie chodzą po skladce. Co mi sie bardzo nie podoba.
A niestety zorganizowanie uroczystości pogrzebowej to duzy koszt. Do koperty dla ksiedza, osobno organista, osobno koscielny. Cale koszty z zakladu pogrzebowego. W 2024 zmarl dziadek meza w lutym a potem moja mama w kwietniu. Takze 2 razy żeśmy zalatwiali i czasem się czlowiek za glowe chwytal ile to wszystko kosztuje. W meza stronach jest jeden zaklad pogrzebowy i ceny z kosmosu. U Nas jest wiecej wiec jeszcze musza sie pilnowac.

Właśnie w Sinsay przeważnie robię zakupy online bo jest dużo korzystniej. Stacjonarnie też oczywiście chodzę bo ceny tak czy inaczej mają dobre. No i zawsze punkty się nazbierają i można te zniżki wykorzystać z aplikacji.

1 polubienie