A właśnie bardzo szybko uczy się tego co nie powinno
Każde dziecko rozwija się indywidualnie i nie ma co też przesadzać zbytnio
Wydaje mi się , że to sprawa indywidualna każdego dziecka. Ja bym nie panikowała. A może po prostu będzie tłumaczył na swój sposób , szybciej zacznie mówić - nawet po swojemu. Ale najbliższa rodzina będzie wiedziała o co chodzi.
Rzeczywiście ta umiejętność powinna się pojawić już u rocznego dziecka, ale niektóre dzieci mogą potrzebować nieco więcej czasu. Warto zachęcić dziecko wspólną zabawą do pokazywania paluszkiem przedmiotów.
Każde dziecko kest inne wiec może to być lelka roznica
Każde dziecko jest inne mój ma niecałe 11 miesięcy i paluszkiem pokazuje czasami a czasami całą ręką. Jeżeli inne umiejętności typu siedzenie, stanie itp są to nie masz się czym martwić niektóre dzieci chodzą za 10 miesięcy inne za 14 i jest dobrze
nie można porównywać dzieciaczków
Nie martw się! Jeśli cos Cię niepokoi to zawsze warto zapytać pediatry, ale na pokazywanie paluszkiem ma jeszcze czas :) Mój syn nauczył się pokazywać palcem w wieku 13 miesięcy, a teraz ma 15miesięcy i dopiero uczy się chodzić :D Są ramy czasowe dla danych umiejętności, ale nie są one super sztywne, bo każde dziecko rozwija się swoim tempem :)