Ząbkowanie

Witam drogie mamusie :slight_smile: wlasnie jestesmy po wizycie u pediatry w koncu po 13 miesiacu doczekaliśmy się pierwszego zabka ale teraz niestety pójdą 3 na raz :confused:

Renatha, może nie będzie mimo wszystko tak źle i boleśnie. U nas sprawdzały się masaże dziąsełek silikonową szczoteczką - nie tylko masowałam, ale też punktowo uciskałam

U nas obecnie skończone 4m i dwa zęby są widać je ale się jeszcze nie przebiły masuje szczoteczka silikonowa , a mały cały czas coś pcha do buzi . Była gorączka dwu dniowa i myślałam że wyjdą wtedy ale mu przeszlo i chyba nic nie zapowiada na to że się przebija w najbliższym czasie

Pati może to trwać miesiąc albo i więcej bądź dużo mniej tzn może z zaskoczenia wziąć i wyjść ząbek więc trzeba być cierpliwym:)

Pati, w rosmanie są gumowe szczoteczki masażery. W zestawie są dwie, każda ma inne wypustki i one super masują dziąsełka. Dodatkowo przyzywczajają dziecko do szczotkowania ząbków. Warto nimi wprowadzić nawyk mycia ząbków, najlepiej rano i wieczorem

Mama gratki u mojego pierwszego synka zawsze przy zabkowaniu synek mial katarek a u drugiei synka teraz ma 7,5mc od ok. 3Tyg jest katar zwłaszcza w nocy jak ssie pierś, goraczka juz byla a raczej stan gorączkowy i tylko w nocy, ciagle budzenie sie w nocy…a zabkow dalej jeszCze nie ma.

Trzymam kciuki by ząbkowanie poszło gładko. Rozumiem Cię bo u mojej córeczki ten proces jest bardzo bolesny. Ząbki nie chcą się przebić i niestety towarzyszy temu spory ból.
Odkąd pojawiły się te charakterystyczne góle to minęły 3 miesiące od pojawienia się ząbków.
Gryzaki, specjalne szczoteczki itp. nie pomagają. Po konsultacji z lekarzem zaczęliśmy psikać córce ząbki Dentosept mini i dopiero to pomaga.
Jeśli chodzi o maści to one nic nie pomagały
Nasz pediatra powiedzial, że maści pomagaja przy lekkim bólu. Żona naszego pediatry studiuje stomatologie dziecięca. Na wykładach powiedziano jej, że żeby maść pomogla to trzeba by użyć bardzo dużą jej ilość, a tego oczywiście robić nie można.
Więc zdecydowanie lepsze działanie wykazują leki do bezpośredniego psikania zębów.

Ze sprayem jeszcze się nie spotkałam, ale nie sądzę żeby dziecko lubiło ten zabieg. Sama nie lubię jak dentysta psika mi czymś do buzi. Nawet piskacze do gardła są dla mnie nieprzyjemne. Ale jeśli ma przynieść ulgę to może warto spróbować.

Ewciaos, czyscilam nosek córce też w nocy bo zdarzało się, że się wybudzała właśnie przez katarek.

Ja sama osobiście zaczęłam w 3 mięs. Więc możliwe że mój syn też tak będzie miał:)

Monka to sprawa indywidualna nawet jak mama zabkowala w 3 miesiącu A np tata po 2 miesiącach miał ząbek to nie znaczy że dziecko też będzie zabkowac w podobnym czasie.dziecko może sobie zacząć zablokować wcześniej albo później może mieć rok i dopiero 1 ząbek A może się urodzić z zabkiem

Dziewczyny jak to jest z tym ząbkowaniem. Mam wrażenie że małemu zaczynają powoli iść. Ma takie bielutkie dziąsła na dole przy jedynkach . I takie kropeczki na czubku jakby delikatnie było widać zęby. Ile może trwac histeryczny płacz, wyginanie się jak przy kolkach i ta męczarnia? Może byc tak że tydzień i chwilę spokoju? Czy już dopóki nie wyjdą to tak będzie ?

Mój synek ma białe od urodzenia a ząbków nie widać

Doszedł katar, mocne ślinienie, problemy ze snem, płacz bez powodu i jak wkłada palce do buzi to zaraz szybko wyciąga tak jak by go bolało i woli nie dotykać 

Lauraq moze tak byc ze zle dziecko przechodzi ząbkowanie,moja od kilku dni była bardzo niespokojna a na śnie tak sie rozdarła ze nie wiedziałam co sie dzieje a rano okazało sie ze 3 sie wybiła

Laura może byc ząbkowanie popatrz na dziaselka czy nie są podpuchnięte zaczerwienione;( kontroluje temperaturę czasami moze się pojawić podczas zabkowania ;(

Dziewczynki a dziąsełka zawsze są czerwone i opuchnięte? Bo on ma jasniutkie ale ja tam widzę białe paski na nich. Chyba się faktycznie przebijają bo płacz bez powodu wręcz histeria co chwilkę. Bobodentem smaruję bo ma w składzie tą lidokainę.. 

Laura, raczej dziąsła są czerwone i opuchnięte w momencie wyrzynania się ząbków.Jesli widzisz tylko białe plamki/paski to znaczy ,że jeszcze trochę to potrwa.

Moniczka w takim razie kawa raz dwa i przeżyć 

Mój synek zaczął ząbkować jak miał 4 miesiące przebił się pierwszy ząbek w wieku 6 miesięcy miał 3 zęby a teraz mając 9 ma już 6 zębów! Ladnie gryzie ale teraz wychodzą tylnie i marudny strasznie.  Ale pomaga nam żel na dziąsła z nuk i gryzaki chłodzące.  Wykonuje mu także masaże dziąseł bo przynoszą ulge

Paula i przez te dwa miesiące byl płaczliwy bardzo czy na chwilkę było lepiej ?