Zaparcia u dzieci – jak sobie z nimi radzić?

espumisan

U nas na szczęści ustały były w wieku 1-3 miesięcy teraz już jest dobrze

Mojemu synkowi bardzo pomógł probiotyk dodawany do mleka. Po kilku dniach wszystko się unormowało i teraz codziennie o stałej porze jest kupka.

ale to pewnie na receptę miałaś go…?

u nas na razie nie ma problemu, oby to nie wrocilo

Kiwi na czczo i spokój

Bardzo ważne jest aby dziecko piło jak najwięcej płynów.

mój synek na szczęście lubi sobie wypić trochę wody

można tez domowym sposobami np: kiwi, jabłko, śliwki

Jejku, taka podstawowa a tak poważna sprawa. Na szczęście u nas jest OK. Raz jeden jedyny podałam małemu czopek i na efekt czekałam dosłownie 30 sekund. Nawet się nie rozpuścił. Espumisan bardziej na kolki i bóle brzuszka u nas działała i to tylko doraźnie.

domowe sposoby bywają także niezawodne

Ja dawałam synkowi kropelki espumisan ale nie pomagały, a co do naturalnych sposobów to w przypadku niemowlaka 2 miesięcznego nie ma wielkich możliwości.

my to ostatnio w druga strone, im wiecej wprowadzamy nowych potraw tym wiecej sie wyproznaimy:)

Warto przy zaparciach podawać dziecku wodę do picia

Mieliśmy ostatnio ten problem ale był on jednorazowy. Mały strasznie się męczył bo nie mógł zrobić kupki. Zrobiłam mu ciepłą kąpiel, pomasowaliśmy brzuszek i zastosowaliśmy stary sprawdzony sposób - mydełko w zamian za czopki glicerynowe gdyż nie mieliśmy w domu i pomogło.

my niestety mamy mały problem z wypróżnianiem u obu córek

Ja jak nie mialam czopkow. To termometr pomogl

U nas ostatnio nie mogła się mała załatwić ale zjadła gruszkę i po jakimś czasie poszło.

ja daje niezawodne jabłko, zawsze działa

u nas już nie pomaga jabłko im córeczka starsza tym traci swoje właściwości