Lista rzeczy, których nie powinna robić przyszła mama jest bardzo długa. Wiele z nich to jednak tylko pogłoski, które przekazywane z pokolenia na pokolenie nie mają nic wspólnego z prawdą. Poznaj 10 najbardziej popularnych mitów dotyczących ciąży.
U mnie kształt brzucha wskazywał na chłopca A mam piękna córkę, alkoholu nie tknelam już od czasu rozpoczęcia starań, ani kropelki, każda nawet mała ilość może zaszkodzić
Nie noś łańcuszka, bo dziecko okręci się pępowiną,
Masz ochotę na słodycze - będzie dziewczynka,
Masz ochotę na kwaśne będzie chłopiec,
Na Twojej twarzy pojawiły sie niedoskonałości - dziewczynka (zabiera Ci urodę),
Jak pięknie wyglądasz - będzie chłopiec…
Trzeba puszczać te uwagi mimo uszu i się uśmiechać do specjalistów cioć, babć… a szczególnie tą: ,teraz musisz jeść za dwoje", O NIE, jedz dla dwojga nie za dwoje;)
Mity mitami ale trzeba mieć swój rozum w tych sprawach . Moje babki , ciotki tej starszej daty non stop mi truły nie rób tego nie rób tamtego nie chodź pod sznurkiem , nie nos torebki przez ramie , nie chodź tyle razy na USG i takie tam . Mam dwójkę zdrowych dzieci i nie wierze w przesądy
Jest wiele mitów na temat ciąży, natomiast każda z nas powinna mieć swój rozum i wiedzieć w co wierzyć, a w co nie. Warto rozmawiać ze starszymi od nas, którzy już mają wychowane dzieci, bo mają doświadczenie. Warto jednak też niektóre z tych informacji puścić mimo uszu.
oczywiście nie jestem zwolenniczką alkoholu w ciąży, i nie piję go ale ostatnio dowiedziałam si ę że w kefirze również można znaleźć niewielkie ilości alkoholu
Każdy powinien słuchac swojej intuicji !!
Mi teściowa ciągle powtarza: Nie głaszcz brzucha, bo dziecko owinie się pępowiną - jak mogłabym nie dotknąć brzuszka i nie nawiązać kontaktu z maleństwem. Niepojęte są dla mnie zabobony…
JA ciągle się stresowałam wszystkim i wolałam unikać problemów
Nie wierzę w zabobony, najważniejszy jest zdrowy rozsądek. Żadnego alkoholu w ciąży
Ja tez nie wierze w zadne zabobony ;) robimy to co uwazamy za sluszne ;) Wiadomo trzymam sie zalecen lekarza jezeli chodzi o diete czy zakazy do jakich powinnismy sie stosowac ;)
Na temat ciąży krąży naprawdę wiele mitów. Niektórzy straszą nas nie jedź tego nie chodź do fryzjera bo dziecko będzie rude. Jestem ciekawa kto wymyśla te brednie. Podchodzę z dystansem
Dokladnie zdrowy rozsadek to podstawa ;) ciekawe ile z tych rzeczy sie komus sprawdzilo ;)
Kasia może i powiedzą że się sprawdziło a to był zbieg okolicznosci poprostu
Jakby kobieta w ciąży chciała stosować się do tych wszystkich porad to tylko leżałaby w łóżku i jadła 'za dwoje'. Najważniejszy jest zdrowy rozsądek i zaufanie własnemu instynktowi oraz lekarzowi oczywiście ;) nie ma co wierzyć w żadne mity i zabobony przekazywane przez stado troskliwych cioć, babć i sąsiadek.
ja jestem zdania ze takie lezenie tez nie do konca jest dobre trzeba sie ruszac ale z umiarem najwazniejsze zeby samopoczucie bylo dobre
Nie można właśnie leżeć cały czas bo robią się zastoje i wtedy dopiero wszystko boli. Można się trochę poruszać. Albo porobić jogę dla kobiet w ciazy
Oj przy takim leżeniu to kręgosłup by mnie bardziej bolał niż przy aktywności :p
Polecam kazdej mamie aktywność w ciąży.
Oczywiście przy ciazy fizjologicznej.
Potem latwiej wrócić do formy :)
Robić jakieś ćwiczenia miednicy. Kręcić kółeczka brzuszkiem powoli lub z prawej na lewą str też powoli miałam to na szkole rodzenia i już trochę aktywności jest