u nas dziecko uwielbia malowac
Zabawy sensoryczne dostarczają dziecku różnorodne bodźce, które rozwijają zmysły i poszerzają jego świat doznań. Można wykorzystać do nich przedmioty codziennego użytku i produkty spożywcze, które znajdziemy w każdym domu. Poznaj ciekawe pomysły na sprawdzone zabawy sensoryczne.
pamiętam jak na studiach pedagogicznych, testowaliśmy i wymyślaliśmy te zabawy - było super będę teraz musiała odkurzyć pomysły.
Świetne zabawy, pamiętam jak bawiłam się masą solną z synkiem kuzynki, podobało się i jemu i cioci
Moje dzieci najbardziej lubiły malować rączkami super te zabawy.
Malowanie łapkami to moja córka tez uwielbia
Pudło rozmaitości to fajny pomysł. Myślę, że rozwija wyobraźnię
u nas kartonowe pudełka się sprawdzają
moja siostrzenica lubi bawic sie kolorowym ryzem w butelkach
Na pewno skorzystam z propozycji
Z córka uwielbiamy malowanie rękami i zabawy z makaronu . Robimhy z nich cuda
Bardzo ciekawe zabawy. My z dziećmi właśnie takie kochamy. Jest to idealne połączenie nauki z zabawą. Najważniejsze, że czas spędza się w miły sposób.
Zabawa piaskiem kinetycznym jest super, ponieważ przez cały rok mamy w domu plac zabaw.
Spodobała mi się zabawa butelkami sensorycznymi, z chęcią ją wypróbujemy
musze sie przyznac ze nigdy nie bawilam sie z mala w gasienice nie znalam tej zabawy ale fajnie jest pczytac o wskazowkach jakie moga przydac nam sie w relacjach z dziecmi i rozwijac ich pasje
Uwielbiam zabawki sensoryczne. Mamy książeczkę z elementami szleszczącymi, z lusterkiem, z kolorami. Wspaniale oddziałuje na zmysły. Ale często wrzucam do miski różne materiały o różnych fakturach, piłeczki. Maluch uwielbia takie zajęcia.
Mamaninki też mamy różne książeczki sensoryczne. Tylko szeleszczące albo takie jak piszesz. Doskonale się sprawdzają
Książeczki są super, ale polecam każdemu zajęcia z senspolastyki. Tam właśnie jest dostęp do różnych materiałów dostosowanych do wieku dziecka. Warto poszukać i tam na pewno znajdziemy inspirację do domowych zabawek wlasnego projektu.
U nas w mieście są organiozwane raz w miesiącu zajęcia sensoryczne dla Maluchów. Świetnie przygotowane - bezpieczne masy, farby, bańki mydlane, różnego rodzaju makarony. Niesamowita zabawa dla Maluszków.
Polecam woreczki sensoryczne, puzzle, misia albo rybke sensoryczna, ksiazke. Zabawek sensorycznych jest duzo. Wybor jest spory. Dziecko chetnie sie bawi.
Ja czasem bawię się z córką w gniecenie różnych papierów, folii, wówczas słuchamy odgłosu róznych tekstur. Bardzo praktyczna zabawa.
Dobre sa riznego rodzaju gniotki, piasek kinetyczny czy nawet ronego rodzaju masazerki. Mozna samemu porobic roznego rodzaju tekstury twarde, miekkie, szorstkie, sliskie. Fajna sprawa.