Pierwsza kąpiel maluszka bywa stresująca. Odpowiadamy na pytania, które najczęściej zadają sobie młodzi rodzice.
Ja kąpie córeczkę codziennie w temperaturze około 37°C . Codzienna kąpiel to dla nas rytuał.
Córka uwielbia się kąpać.
Ja kąpie swoja córeczke co drugi dzien bo tak mi polecila polozna, bo dziecko ma ochronna bariere skory, ktora chroni od czynnikow zewnetrznych. Kąpiel odbywa sie w lazience, w tem 37 stopni i uzywamy myjki
corka bardzo lubi sie kąpać chodz czasem grymasi ![]()
Moja malutka również uwielbia się kąpać dlatego myję ją codziennie. Używamy Emolium po kąpieli również balsam
Po kąpieli nie Stosowalam spirytusu do pepuszka bo zabronili tego w szpitalu. Stosowalam wacik delikatnie nasaczony wodą. I za chwilę wycieralam na sucho.
Córka niestety nie lubiła kąpieli przez miesiąc bo wystraszył się w szpitalu. Teraz jestem za tym aby w szpitalu mi kolejnego dziecka nie kąpali- noworodka nie trzeba kąpać w pierwszych dniach - i jakoś wolę pierwsza kąpiel zrobić w domu.
Ja mam dopiero przed sobą pierwszą kąpiel dziecka i nie ukrywam będzie to dla mnie wyzwanie
Dlatego cieszę się że znalazłam tu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania ![]()
Będzie wyzwanie;)
na razie myję ja w małej wanience potem mam większą a później wanna
ja myje swoje dziecko co drugi dzien bo tak mi polecila polozna ![]()
Moja siostrzenica miała bardzo suchą skórę i musiała być myta w specjalnych emolientach do skóry suchej i atopowej. Zobaczymy jak będzie z naszym. Osobiście nie wyobrażam sobie mycia gąbką, czy myjką, mam wrażenie, że są one zbyt szorstkie jak na skórę takiego bobasa (pomijając fakt siedliska bakterii)
bardzo lubię kąpać moją malutką tym bardziej że w wanience zaczęła się pierwszy raz śmiać na głos
Najlepiej od razu kupić większe wanienke i duży ręcznik
moja córeczka uwielbia się kąpać. Kąpałam ją w małej wanience ustawionej na stojaku w pokoju
ja kąpię malutką codziennie bo potem lepiej śpi zdarzyło się że raz nie była myta i miała problem z zaśnięciem
my kąpiemy synka codziennie, po kąpieli smarujemy pupkę kremikiem a całe ciało balsamem nawilzającym.
Szczotkujemy włosy i zęby i idziemy spać
U nas nigdy nie było dnia bez kapieli
ja tez nie odpuszczam kapieli i nie odpuszczałam zawsze swiezym łatwo się spi :0 rytuał codzienny musiał by zachowany
Kochane mamusie - czy macie problem z myciem główki u malucha ? Tzn co zrobić jak malec przeraźliwie płacze podczas tej czynności ?
Kapiemy w malej wanience. Początkowo byl krzyk a teraz jest smiech
szminaa2 u nas ten problem był przez jakieś 2 tygodnie, pojawił się nagle i chyba był związany z tym że córeczka zaczęła kojarzyć mycie główki z wychodzeniem z wanienki, pomogło przedłużenie kąpieli, teraz jest ok
jeżeli tak wypadło że nie kąpałam starszej córki to miała tzw. dzień brudaska ale to było bardzo rzadko