dziękuje za informacje na pewno się mi przydadza ![]()
ważne jest wietrzenie żeby pępuszek się wysuszył
odpadł po 2 tygodniach
bardzo przydatny artykuł, ja właśnie rozważam zakup octenisept, chcę jeszcze poradzić się położnej, bo słyszałam opinie na tak jak i na nie (w sensie, że jest niepotrzebny).
My na pewno octenisept. Bardzo ładnie się wszystko goi za jego sprawą. W szpitalach też jest stosowany i co najważniejsze nie piecze tak jak przy przemywaniu spirytusem.
My bardzo dbalismy o pepusia przemywalismy i w ogole jak odpadł to byłam przerazona bo myslalm ze zrobilam cos źle wydawało mi sie ze to za szybko
Tez słyszałam że bardzo szybko odpada przy właściwej pielęgnacji.
Octenisept + dokładne oczyszczanie patyczkami do uszu.
Nie wolno pępka moczyć . My psikalismy Octenisetem i czyścilismy patyczkiem i pępuszek odpadł po około 2 tygodnach
pepuszek u nas odpadl po 3 tygodniach i przemywalismy go spirytusem
- Kikut pępowiny nie powinien być zakrywany pieluszką. Do czasu jego dopadnięcia, brzeg pieluszki należy podwijać, by zapewnić swobodny dostęp powietrza do niezagojonego pępka i by niepotrzebnie go nie podrażniać.
- Kikut pępowinowy powinien odpaść do czwartego tygodnia po porodzie. Zwykle dzieje się to po dwóch tygodniach życia dziecka. Skutkiem tego może być niewielkie krwawienie. Pępek dziecka można zdezynfekować i oczyścić z resztek krwi preparatem na bazie octenidyny. Jeszcze przez tydzień należy wywijać pieluszkę, by minimalizować otarcia wrażliwego miejsca
Tak ja też tak robiłam ;))
Już w szpitalu położne bardzo zwracały uwagę , aby pamiętać o wywijaniu pampersa w okolicy pępka.
Moniczka dokładnie. Też wywijalam pampersa dopóki byk kikut
Tak my wywijaliśmy pampersa nawet w szkole rodzenia o tym nam mówili
Pielęgnacja pępuszka po porodzie jest bardzo ważna. Przemywaliśmy synkowi pępek wacikiem i pryskalismy octaniseptem. Potem osuszalismy delikatnie guzikiem. Byłam uczulona na to by nie zasłaniać i nie podrażnić kikuta pępowiny to bardzo istotne by go nie podrażnić więc pampersa zapinałam synkowi niżej. U nas opadł po tygodniu po porodzie
Przy pierwszej córce, 9 lat temu psikałam Octeniseptem.
Teraz podobno już się od tego odchodzi i pielęgnuje pępek "na sucho", dlatego położna kazała go po prostu nie moczyć i pilnować aby był suchy.
Zarówno za pierwszym, jak i za drugim razem kikut odpadł około 3 tygodnia, nic się nie babrało.
U Nas tydzień po porodzie już kikuta nie było. Ekspres. Także wiele nie musiałam się martwić. Oczywiście potem czyszczenie i dbanie ale przy pierwszym maluchu strasznie się o ten kikut bałam.
Też równi tydzień po porodzie pozbyliśmy się kikuta. Wydaje mi się, że to przez spędzenie 3 dób na naświetlaniach w inkubatorze. Mieliśmy dzięki temu turbo wietrzenie i suszenie.
Mieliśmy szczęście , ponieważ kikut się nie paprał. Wszystko ładnie się goiło. Położna poleciła mi żebym lekko odchylała kikut i czyściła te odkryte miejsca patyczkiem . Wszystko delikatnie