20 miesięczne dziecko, a ssanie kciuka

my teraz kupilismy takie nie przemakalne z jednym palcem syn nie protestuje 

PattMazz podzielisz sie jakie konretnie :) Moze jakis link :)?

PattMaz ja dziś wzięłam na zmianę i w trakcie spaceru zmieniałam. Bo przy kombinezonie nie było takich rękawiczek 

Dużo pracy  pprzrd wami.

Powinnas odwracac uwagę dziecka od kciuka. Niestetu zle to wpływa pozniej na zgryz

Znalam dziewczynkę teraz to juz dorosła kobieta jest ktora w wieku 8 lat zdarzalo sie ze w szkole na lekcji ssala kciuk 

Podejrzewam ze spowodowane to bylo różnymi emocjami z jei zycia nie miala łatwego dzieciństwa i byla z domu dziecka

moje dziecko nie ssało kciuka

Laura ssała kciuka jak była bardzo zła q nie miała akurat pod ręką smoczka ale raczej to było przejściowe i jej po prostu samo minęło 

Ja zauważyłam, że w ciągu dnia mniej pojawia się smoczka, ale właśnie kciuk ląduje w buzi, więc wolę już tego smoczka. 

Mamaem i prawidłowo :D moja ssała kciuk ma prawie 4 lata i czasem w nocy jeszcze widzę , że ma go z buzi . To już przyzwyczajenie niestety 

Taki odruch bezwarunkowo pomaga jej zasnąć ja bym chciała już Laurę oduczyć smoczka bo jednak widzę że nie potrzebuje go tyle co kiedy a jak ma.go w buzi to się okropnie pluje 

mazia  ale najlepiej już zwraca uwagę bo  z czasem może być coraz trudnej oduczyć ssania tego kciuka 

mama wojtusia no wiesz to już w nocy idzie z automatu, oduczyć ciężko wiem. Siostra do 5 lat ssała kciuk w nocy 

Kciuka jest chyba znacznie trudniej oduczac niz smoczka bo smoczek się wyrzuci albo schowa i z głowy a kciuk więcej zabawy jednak z tym żeby dziecko nie brało do buzi

kciuk jest zawsez pod ręka;) smoka mozna wyrzucić pozbyć sie a z kciukiem niestety jest gorzej, nie zawsze ten proces trwa tak szybko jak byśmy chciały

u nas dziewczynka w rodzinie ma 9 i ciężko ja oduczyć