3 latka zagrożeniem dla noworodka

Super, że sytuacja się poprawia. To normalne, że przy tak bliskim maluszku jest trochę chaosu, ale fajnie, że dajesz jej uwagę i czas, to naprawdę pomaga. :wink:

Starsze dziecko potrzebuje czuć się ważne, a Ty świetnie to wyczułaś i znalazłaś sposób, żeby jej ten czas i uwagę dać

Daj jej czas, myślę, że skoro już jest poprawa, to niedługo dojdziecie do porządnych efektów i nie będzie już takiej zazdrości :sweat_smile::smiling_face:

Wspaniale że idzie to w dobrą stronę , kurczę ale takie małe dzieci to wsuztsko inaczej przeżywają niż my . Takiemu 3 latkowi nie łatwo jest zrozumieć że nagle pojawia się nowe dziecko .

No to super. Dla niej pewnie też to nowa sytuacja do której momusi się przyzwyczaić. Wie że dzidziuś nie zabierze mu mamy. Będzie dobrze :blush:

To super. :slight_smile: fajnie że też goście myślą o małej bo to na pewno dużo daje i ona jest bardziej przychylnie nastawiona wówczas do dzidziusia

Dla dziecka wazne sa takie gesty,.w koncu ono wiele jeszcze nie rozumie, a tez wtedy czuje sie wazne.

Niestety chyba tylko tłumaczenie. A może kup jakieś książki na temat rodzeństwa i czytaj starszej? Są o Stasiu Pętelce na przykład. W Pucio też było wspomniane o rodzeństwie. Może kup jej lalę do opieki. No i niestety pilnowanie…

A ja chyba bym kupiła jej też lalę podobną do maluszka i akcesoria. Aby i ona poczuła się taką mamusią

@madzia1209 @MamaZosiWojtkaFranka @ironiczniepateyczna Ej laski, a wy widzicie że wątek jest sprzed 5 miesięcy i nawet autorka pisała że już jest lepiej? :sweat_smile:

3 polubienia

Wiem, zauważyłam po napisaniu komentarza :confused: al swoja droga ciekawa jestem jak sytuacja teraz :stuck_out_tongue:

Kochana, czytając to, naprawdę rozumiem Twoje uczucia i że jesteś zmęczona, zestresowana i zrozpaczona, a przy tym boisz się o bezpieczeństwo noworodka. To, że tak reagujesz emocjonalnie, jest całkowicie normalne po porodzie i w nowej sytuacji w domu. Nie jesteś złą mamą, po prostu sytuacja jest ekstremalnie trudna. To, co opisujesz, to klasyczna zazdrość i testowanie granic. Dzieci w tym wieku często reagują agresją na poczucie zagrożenia relacji z rodzicem. Nawet jeśli mąż jest w domu, starsza córka może czuć się odstawiona na bok, bo noworodek potrzebuje praktycznie nieprzerwanie uwagi mamy. To nie znaczy, że nie kocha siostry tylko że nie wie, jak inaczej wyrazić frustrację i lęk. Spróbuj codziennie kilka razy poświęcić czas tylko starszej córce, kiedy noworodek jest w wózku lub śpi, żeby mogła poczuć, że mama jest jej też dostępna. Twój stres i płacz są naturalne. Staraj się oddychać głęboko i nie obwiniać siebie 3-latka wyczuwa, że jesteś zestresowana, i reaguje jeszcze mocniej. Jak pomaga Ci przy dzidziusiu to staraj się ją bardzo chwalić za to. Życzę dużo zdrówka i wytrwałości. :heart:

Madzia bo się trochę pogubiłam i Ty chyba też :wink: wczoraj już odpisywałaś na ten wątek, w bardzo podobny sposób :wink: zawsze jak chcesz coś dopisać można edytować odpowiedź :slight_smile:

Wczoraj :

Dziś :

1 polubienie

Rzeczywiście, wczoraj wyskoczył mi błąd i myślałam, że się nie dodał ten komentarz. :slightly_smiling_face: