My właśnie zaczniemy rozszerzać dieta kupiłam pierwsze słoiczki . W sumie sama chciałam robić ale się zastanawiam czy nie pewniejsze są te warzywa że słoiczka niż kupione na targu? Co innego jakbym miała dostęp do pewnych warzyw
Moja mlodsza corka ma teraz nieco ponad 7 miesiecy i papki to jest zupelnie nie jej temat. Wcina brokuly, kalafior, marchewke, dynie, buraczki, ziemniaki, bataty - ale wszystko do lapki. Jak chce podac papke lyzeczka to konczy sie odpychaniem albo zabawa lyzeczka. Pogryza tez czasem ogorka czy jablko.
Jeszcze nie przygotowywalam jej kulek, ale tez planuje. Oprocz wyzej wymienionych je tez czasem makaron, chleb, czy wafel ryzowy/chrupki kukurydziane.
Nie wiem jednak za bardzo, jak sie za te kulki zabrac, dasz jakies wskazowki? (Na blogu alaantkowe opis kulek ryzowych byl mniej wiecej taki “ugotowac az bedzie bardzo miekkie, uformowac kulki”…
Ale moje sie jakos nie chcialo kleic… to co, za krotko gotowane?)
Monka, zalezy komu wierzyc. Jedne zrodla pisza, ze lepsze swieze z bazarku niz przetwarzane sto razy bio, inni sa innego zdania.
Ja sie sklaniam ku tym pierwszym bo tez nie bardzo mam wybor, przy dziecku ktore nie akceptuje sloiczkow ![]()
Ja też się skłaniam co do owoców z bazarku ale jeszcze lepiej to od sprawdzonego dostawcy bądź z własnego ogrodu
Ja przygotowuję swojej córce obiadki z warzyw z naszej działki, ekologiczne więc wiem co jej podaję. Dostała już marchewkę, ziemniaka, pietruszkę.
Monika fajnie mieć swoją działkę. Ja to mam jeszcze dziadków na wiosce więc warzywka mamy od nich więc wiem też co podaje ![]()
mam pytanie do mam stosujących BLW - jak bardzo drobno siekawe warzywa, że Wasze półroczne Maluchy to jedzą? z regóły w tym wieku dzieciaczki nie mają ząbków (mój Synek co prawda 4,5 msca i już dwie dolne jedynki i teraz wychodzą górne:))
Ja na kawałeczki albo paski kroilak i synek jadł nawet jak dzirkco nie ma ząbków to dziąsła sobie poradzą z rozdrobnieniem :)
Ja w kostkę kroje
asia_mad ja kroiłam zawsze na prostokąty, mniejsze kawałki lub paski - mniejsze ryzyko zadławienia, niż krojenie w kostkę ( jak dla mnie przynajmniej :) )
Każde dziecko pewnie samo ustali jaki dla niego będzie odpowiedni kształt
Mam takie głupie pytanie jakie jogurciki dajecie 5 miesięcznemu bobasowi?
Ja najpierw spróbowałam podać firmy Bieluch ale nie znalazłam jogurtu to podałam serek naturalny. Nie przypasowało dla mojej córeczki. Więc następnie podałam jogurt naturalny Prima Zott. A potem jogurt Naturalny Bio Bakoma.
Ważne żeby w składzie nie było mleka w proszku
Ale w jakim wieku poddajecie te jogurty ? Po 5 miesiącu czy później? Zamiast deserki?
My jogurty podaliśmy późno bo ok 9 miesiąca i to tylko owcze bo innych nie mógł.
Dziecko samo wybierze kształt jaki mu pasuje.
My zaczynamy od papek warzywnych, słoiczki to ostateczność
Monika najpierw podawałam warzywa, potem owoce, potem kaszki, wprowadziłam gluten a następnie jogurciki
Monka w zasadzie dietę się rozszerza po 6 miesiącu życia wg who. Więc jogurty po 5 na pewno nie bo w zasadzie dziecko powinno w tym wieku pić tylko mleka do 6 miesiąca włącznie później rozszerzanie diety tzn warzywa owoce później jeszcze mięsko rybkę a jogurty tak po 8 miesiącu próbowaliśmy dawać.
Monka123456 jogurty zaczęłam dawać dużo później, około 8-9 miesiąca dopiero
Ja ok 9 miesiąca
Pięciomiesięczny synek nadal jest tylko na piersi. Planuję rozgrzeszyć dietę po 6 miesiącu.
Nie ma co się spieszyć. Każde dziecko zdarzy jeszcze poznać wszystkie smaki :)