6 miesięczne dziecko nie gaworzy

Agusia zobaczysz z dnia na dzień zmianę, mój od 2 dni powtarza po nas ba-ba chociaż ja ciągle do niego mówię ma-ma ( "mówi " tylko wtedy jak zaczyna płakać że chce na ręce - tak jakby mnie wołał) a za tydzień skonczy 7mcy także kwestia pewnie dni u Was :slight_smile:

Bardzo dziwne… Moja już jak miała 2-3 miesiące to zaczynała coś sobie gaworzyc. Trzeba dużo rozmawiać do dziecka pokazywać nowe rzeczy opowiadac opisywać itd ale neurolog nie zaszkodzi… warto się wybrać w tym przypadku dla własnego spokoju :wink:

Agusia i jak.tam.z córeczka, zaczela Ci juz cos gaworzyc?

Tak jest juz lepiej cos tam zaczyna jakieś słówka wydobywać z ust po swojemu ale gada :slight_smile: Troszke mnie to uspokilo ale jak narazie to usłyszałam:
Aaa,eee,aguu krzyk i piszczenie.Mam nadzieję ze będzie coraz lepiej pamiętam właśnie ze synek w tym wieku więcej gaworzyl a na 8 miesięcy powiedział"ba ba" i “tata” .Zobaczymy jak to będzie u niej wiadomo ze kazde dziecko inaczej sie rozwija ale bede dalej obserwować .
Bardzo duzo do niej mowie jeszcze synek co ma 3,5 roczku czesto do niej mowi.Pokazuję jej i mowie co robie a córka uważnie słucha i patrzy :slight_smile: Dużo uwagi jej poświęcam

Agusia spokojnie, widać ma inne tempo :slight_smile: Najważniejsze, że coś tam sobie mówi, wydaje dźwięki :slight_smile: Widać nie chce braciszkowi robić konkurencji :slight_smile:

może braciszek przegadal ale spokojnie skoro już zaczęła wydawac ładnie dźwięki to najważniejsze że już coś ruszyło :slight_smile: może po prostu potrzebuje czasu.

Dokladnie jak pisza dziewczyny, byc moze corka potrzebuję wiecej czasu, a najwazniejsze jak piszesz ze powoli corka wydaje jakies dźwięki wiec mam nadzieję będzie juz wszystko w porzadku az będziesz miala dosc jek gadania jak ja czasem mam u synka juz 4letniego;-)