Większość obowiązkowych szczepień ochronnych, którym podlegają dzieci, jest refundowana przez NFZ, chyba, że wybierzesz płatną opcję szczepień zintegrowanych. Oprócz tego dostępnych jest wiele szczepionek dodatkowych. Są one płatne i nieobowiązkowe, jednak wielu specjalistów zaleca je, aby zwiększyć bezpieczeństwo dziecka. Poznaj szczepionki, które są najczęściej polecane.
ja te dodatkowe szczepionki mam za darmo …
ja nie szczepiłam na te dodatkowe szczepionki
Szczepienia są kwestią indywidualną każdego z rodzica, ale osobiście nie spotkałam się z żadnym pediatrą który miał na ten temat swoje zdanie - wszyscy mówią o plusach i minusach ale decyzja należy do rodzica
Koniecznie muszę skontaktować się z naszym pediatrą w sprawie dodatkowych szczepień , myślałam o tych szczepieniach ale sądziłam że jest jeszcze czas na nie .
Planuję dodatkowo zaszczepić na meningokoki i zastanawiam się nad szczepieniem przeciwko ospie wietrznej.
ja szcepiłam przeciwko rotawirusowi i pneumokokom
Nie widzę potrzeby wykonywać wszystkich dodatkowych szczepień , ale na kilka z nich się zdecyduje . Szkoda że ceny niektórych szczepionek nie są małe.
My szczepimy dzieci tylko szczepionką 5w1.
Ja szczepie tylko podstawowymi szczepionkami
A to dlaczego żałujesz że nie zaszczepiłaś na rota.
Szczepienie nie daje wcale Gwarancji
zastanawiam się nad pneumokokami
szczepiłam pneumokoki, zaszczepię też meningokoki i ospę
Ja ostatnio gdzieś wyczytałam że te wszystkie szczepionki to nic dobrego.
Rozne sa poglądy na ten temat
My zaszczepiliśmy dodatkowo na ospę, a teraz jeszcze doszczepimy za darmo na pneumokoki.
Ja szczepie tylko podstawowymi 5 w 1
zastanawiam się nad szczepionką przeciw ospie
wiele jest kontrowersji nt szczepien ostatnio