8 niepokojących objawów w ciąży

Ciąża to stan szczególny. W organizmie przyszłej mamy zachodzi ogromna rewolucja. Hormony szaleją i powodują różne dolegliwości. Podpowiadamy, na które problemy trzeba zwrócić baczną uwagę. 

U mnie obydwie ciąże przebeiegały prawidłowo :slight_smile: Teraz brałam luteine tylko ze wzglęgu poronienia .

Ja na początku ciąży plamiłam i dostałam leki na podtrzymanie ciąży. Po pewnym czasie zaczął mnie dość niepokojąco boleć brzuch, na usg okazało się że łożysko zaczęło się odklejać. Nie należy bagatelizować żadnych obiawów, które budzą w nas niepokój. Zawsze warto wybrać się do lekarza gdy czujecie, że coś jest nie tak.

miałam plamienia na początku ciąży okazało się że to polip, nigdy wcześniej nie miała takiej przypadłości, nie musiałam jednak ingerować ponieważ był w takim stanie że mój organizm go wydalał i dlatego były plamienia

w obu ciążach plamiłam w pierwszym trymestrze. Dostałam zapobiegawczo luteinę (z uwagi na wcześniejsze poronienie). Plamienie przydarzyło mi się również nieoczekiwanie w 7 miesiący-bez uchwytnej przyczyny. lekarz zalecił odpoczynek, leżenie, oszczędny tryb. Koleżanka z kolei zmagała się z uporczywymi wymiotami, które towarzyszyły jej przez ok 6-7 m-cy. Była odwodniona, dużo schudła- oczywiście była hospiutalizowana.

Podczas pierwszej ciąży wystąpiły u mnie plamienia . Kiedy poszłam do lekarza na wizytę okazało się że ciąża jest zagrożona i muszę brać tabletki na podtrzymanie.

U mnie występowały straszne mdłości i niepowściągliwe wymioty do 5 miesiąca. Czasem ciężko było sobie z tym poradzić ponieważ nic nie pomagało. I na dodatek cały czas towarzyszy mi mała ilość snu. Spanie do 1/2 w nocy i pobudka. 

Patrycja to też pewnie ciężko to przechodziłaś, a jak końcówka ciąży przebiegała ?

Patrycja ja miałam tak do 4 mc więc wiem przez co przeszłaś:D

Ja tak miałam 9 miesięcy ale za to mogłam spać 20/24 

mamaróża 9 miesięcy mdłości? słyszałam, że niektóre mamy mają właśnie tak przez cały okre ciąży. współczuję :O ale przynajmniej spałaś 20/24 hehe ;)

Współczuję przez 9 miesięcy nieć mdłości...

MamaRóża da się tak funkcjonować? dla mnie to były 4 miesiące wyjęte z zycia i większość to przespałam właśnie. 

Ja do dziś dziękuję że nie miałam mdłości w ciąży bo ja z tych co w ogóle boją się wymiotować. Także MamaRóżaM podziwiam i jednocześnie współczuję że tak miałaś. 

ja od czasu do czasu mam zgagę i już mnie to między a co mówić mdłości codziennie 

Mnie od 6 do 12 tygodnia strasznie męczyły mdłości, rano nic nie mogłam zjeść bo było mi nie dobrze. Do tego byłam strasznie zmęczona i cały czas bym spała. Od 13 tygodnia było już znacznie lepiej. Do 7 miesiąca było całkiem okej, a od 7 znowu dopadło mnie ogromne zmęczenie, brak koncentracji, no i nie mogę się wyspać w nocy. Teraz też już jest mi coraz ciężej, bardzo dużo przytyłam i strasznie puchnę. Jestem już w 36tc i ciężko jest mi się na łóżku przekręcić.

Moja bratowa tak samo miała do samego porodu. Ponoć 5% kobiet tak ma więc pechowo. 3 miesiące można wytrzymać ale cała ciążę? Jeszcze mając drugie dziecko w domu to już wogóle musi być ciężko

No pech to pech. Ciekawe jak by było w 3 ciąży niestety nie dane mi będzie sprawdzic

MamaRóżaM może jednak? ;D 

Mama Róża już postanowione?