8 rad na kłopoty z karmieniem butelką

Zdarza się, że przestawienie dziecka z piersi na butelkę nie jest takie łatwe. Sprawdź, jak postępować w najczęstszych problemach przy karmieniu butelką.

u nas nie ma kłopotów z podawaniem butelki. Trzeba dobrać odpowiedni smoczek, żeby mleko/woda/kaszka nie leciała za wolno ani za szybko. Fajne są takie smoczki trójprzepływowe do kaszek

z córa nie mialam klopotu z karmieniem butlą,a teraz zobaczymy jak to bedzie

Gdy musiałam syna zostawić pod opieką męża i konieczna była butelka to syn przyjmował to bezproblemowo. Trzeba było tylko znaleźć smoczek (butelkę), który będzie mu odpowiadał.

U nas pomimo czestego karmienia piersia nie ma problemow z piciem/jedzeniem z butelki.

Najważniejsze by nawet jak karmimy piersią uczyć dziecko pić z butelki - nawet dopajać tylko wodą.

moja mała od początku była na butli i nie miałam z nią problemu, ale czasem trzeba się namęczyć żeby dziecko nauczyć picia z butelki, trzeba zmieniać smoczki i mieć nadzieję że dziecku któryś podpasuje i będzie piło

mnie się zawsze wydawało że dla malucha picie z butelki jest łatwiejsze niż z piersi i nie powinno się przy karmieniu piersią przyzwyczajać do butelki bo potem nie będzie chciało piersi

teraz juz sa takie butelki że przypominaja pierś mamy,podobno sie sprawdzaja… mam jedna taka i zobaczymy

dokladnie ewe123, ja popełniłam taki błąd, karmiłam od początku piersią, potem wydawało mi się że synek się nie najada i czasem dawałam mieszanki z butli, w ten sposób zaczęłam również dokarmiać po jedzeniu z cyca bo miałam wrażenie, że synek się nie najada. Teraz zdecydowanie woli butelkę, kiedy daję mu pierś to marudzi, zapiera się nogami i rękami, a kiedy już dam butlę to ssie aż nie może przestać :frowning:

To jest bardzo trudny temat, bo albo się słyszy że właśnie przez podawanie butelki dziecko odtrąca pierś, albo odwrotnie, że jak się długo nie podaje smoczka to potem dziecko ma problemy aby pić z butelki np kaszkę, wodę , herbatki, cokolwiek a rodzice kombinują kupują coraz to nowe smoczki, byle tylko jakiś podpasował dziecku.

ja karmiłam piersią i dokarmiałam butelką mimo to mała chetnie ssała pierś

Wszystko zależy od dziecka. Mój synek niechętnie butle, ale jest bardziej najedzony wtedy.

zobaczymy jak maluszek sobie wybierze, ale nie chciałabym mieć problemów z karmieniem butelką.

ja rowniez zamierzam od 3 miesiaca dokarmiac butelka:) ale pozostane przy piersi

ja też zakładałam że karmić będe tylko do 3 miesiąca potem że tylko do 6 a jak na razie to karmię dalej po 6 miesiącu choć juz córka je obiadki deserki

Bardzo przydatne rady dla wszystkich mam karmiących. Czasami przyczyną nocnych pobudek jest zwyczajna chęć poczucia bliskości mamy. Mojej koleżanki dziecko wybudza się w nocy, ona bierze je do łóżeczka i daje pierś, a on wcale nie ssie tylko się bawi. No cóż taki pieszczoszek.

ja dokarmialam tylko sporadycznie jak musialam wyjsc z domu itd

my nadal karmimy piersią i problemów nie ma

my nie mamy klopotow