Ach ta zgaga

To zmora większości kobiet. Mnie dopadła na szczęście pod koniec ciąży a nie na początku ale trzymało do końca. Potworna męczarnia. Mleko i migdały pomagały na chwilę . Tabletek nie jadłam ze względu na cukrzyca i zawarty w nich cukier . Na szczęście to wszytko mija :)

Do powstawania zgagi w ciąży przyczynia się kilka czynników. Jednym z najczęściej występujących jest ucisk macicy na żołądek (w ostatnim trymestrze).

U mnie Zgaga w ciąży pojawiła się gdzieś tak od połowy do końca a na samej końcówce była już tak męcząca że była takim głównym moim objawem ciąży  który mi  doskwierał naprawdę duży brzuch ból pleców i inne dolegliwości nie doskwierały mi aż tak jak zgaga po prostu do tego stopnia że momentami miałam ochotę iść i wymiotować

U mnie w ciąży zgagi nie było ani razu 🙂

Ja zgagę miałam taka pod koniec ze nie wiedziałam co ze sobą zrobić renie pomagało 

u mnie była bardzo sporadycznie wiec nie moge narzekac tylko taki":refluks" bardziej 

W drugiej ciąży trochę mnie zgaga dopadła. Ale unikając produktów które ją wywoływały z nią walczyłam. 

ja miałam w połowie ciązy zgage a potem mineła sama

Ja na szczęście nie miałam zgagi ani w pierwszej ani w drugiej ciąży. :)

Sposoby na zgagę:

• - napary z ziół, np rumianku lub mięty
  • - napary z korzenia imbiru, ciasteczka imbirowe lub dodawanie imbiru do potraw (pod warunkiem, że kobieta nie ma nadciśnienia w ciąży)
  • - soda oczyszczona - łyżeczkę sody rozpuścić w szklance wody (nie można nadużywać bo spowoduje biegunkę)
  • - szklanka wody z łyżką octu jabłkowego i łyżką miodu
  • - garść migdałów
  • - posiłki powinny być lekkostrawne,  małe i częste
  • - mleko, naturalne maślanki, kefir albo jogurt
  • - siemię lniane - ma właściwości powlekające śluzówkę żołądka i łagodzące dolegliwość.

Mnie zgaga męczyła do porodu 

U mnie już było dobrze i znowu od nowa , po bananach dziś rozkminilam ;( i jak moglam jeść sosy na przecierze tak już chyba nie wskazane dla mnie  chyba że  cytryną  przesadziłam bo ostatnio na przeziębienie ciągle herbata z cytryną i miodem;)

Mnie w obu ciążach się zdarzała, ale ogólnie nie była aż tak dręczącą. W takie dni stosowałam dużo lżejszą dietę i zazwyczaj pomagało. Jeśli nie to sięgałam po Renie.

Monia kilka razy tez brałam bo nie szło wytrzymać

Jeszcze mówią żeby na wyższej poduszce spać

Ja nigdy nie miałam zgagi. Ani przed ciążą ani w trakcie. Na szczęście bo słyszałam że to okropne uczucie. Mąż często się z tym męczy właśnie po zjedzeniu czegoś z bananem. U nas w domu przegryza się kminek na zgagę, tata stosuje i podobno pomaga. Są specjalne dostępne dla kobiet w ciąży tabletki pomagające zwalczać zgagę. Może akurat to będzie wybawieniem.

przy 2 ciążach ani razu nie miałam problemu ze zgaga na szczęście;)

ciężka sprawa z tą zgaga no ale u każdego jest inaczej ;p 

to fakt u mnie chopy zawsze włosów duzo mieli 

Ja to chyba większości dozwolonych rzeczy próbowałam i jedynie co to migdały pomagają bez skutków ubocznych ale jedynie na chwile. Jem malo co przez mdłości, nie jem wgl slodyczy ani tłustych rzeczy, na noc sie nie najadam ale i tak jest masakra :/

uczen3@op.pl miałam tak samo i to przez pierwszą całą ciążę więc wiem przez co przechodzisz. Oby u Ciebie minęło