Aktywność fizyczna w ciąży

Super, że udało Ci się wrócić do formy tak szybko :blush:

I tak to często w praktyce niestety zawsze bywa :confused:

Podejrzewam, że jakbym poszła na jakieś płatne zajęcia, to sytuacja mogłaby być trochę inna, a tak na bezpłatnych, to się trochę nie dziwię, że nie biorą na siebie odpowiedzialności, żeby wymyślać lżejsze ćwiczenia dla kobiet, które maja jakieś „problemy” i u których ciąża nie przebiega książkowo

Ja w ciazy postawilam glownie na spacery i troche jogi dla ciezarnych :slightly_smiling_face: Wczesniej bylam dosc aktywna, chodzilam na silownie, ale w ciazy wolalam spokojniejsze formy ruchu. Dobrze mi to robilo i na cialo i na glowe.

Jak ja chodziłam na zajęcia “aktywna ciąża” to prowadząca mówiła, że jak ona nie będzie mogła przyjść to nikt nie zgłosi się na zastępstwo, bo ciężarnych się wszyscy boją

Fajnie, że w ogóle ktoś się odważa prowadzić takie zajęcia, bo to duża pomoc dla nas

Pomoc ale i odpowiedzialnosc nie ttlko za mame ale i malucha

U mnie głównie spacery i delikatna joga dla ciężarnych. Wcześniej byłam bardziej aktywna, ale w ciąży zwolniłam tempo. Pomogly mi tez porady w apce ciążoqwej Preglife (przydaje sie tez po ciazy, ogolnie jest tam duzo tresci przydatnych przy maluszku)

To super i tak jesteś fajnie aktywna , napewno na plus :slight_smile:

Mam za sobą dwie ciąże w których byłam aktywna. W pierwszej ciąży dużo pływałam, biegałam co drugi dzień, jeżdziłam na rowerku stacjonarnym oraz ćwiczyłam, także siłowo (na spokojnie bez dużych obciążeń). W drugiej ciąży było podobnie, ale pływanie zamieniłam na spacery i to moim zdaniem był błąd, gdyż pływanie świetnie wpływało na organizm w pierwszej ciąży, a po porodzie szybko wróciłąm do wagi sprzed i formy. Dodam też, że aktyność fizyczna, którą będziemy uprawić w ciąży zależy od tego jak aktywne jesteśmy przed ciążą i czy nie ma przeciwskazań do aktywności, bo takie mogą wykluczyć nas z jakiej kolwiek aktywności fizycznej w jej trakcie. Jeśli przed ciążą było się, tak jak ja, maratonką, która niemal codziennie biegała i ćwiczyła oraz jeśli nie ma żadnych powikłań, to moim zdaniem i zdaniem mojego lekarza, który prowadził moje obie ciąże, można kontynuować aktywność fizyczną z zastrzeżeniem, żeby były to spokojne biegi czy umiarkowane ćwiczenia (mały ciężar). Najważniejsze, ażeby przed podjęciem aktywności fizycznej w ciąży skonsultować się ze swoim lekarzem lub położną.

Ja przed ciążą byłam aktywna (tzn dużo kroków, ruchu - ale bez siłowni). W związku z nadchodzącą wiosną chciałabym powrócić do moich kroków :woman_in_lotus_position:t2:

Codziennie chodzę na spacery. Właśnie kupiłam piłkę i mam nadzieję, że będzie mi się na niej dobrze ćwiczyć :heart:

Ja nie byłam aktywna przed ciążą zbytnio, jedynie spacerowałam dużo , w ciąży utrzymałam te spacery gdyż też musiałam z psem wychodzić. Położna zalecała spacer około 2h dziennie jeśli chodzi o aktywność fizyczną :sweat_smile: oraz krótkie ćwiczenia przygotowujące do porodu