Alergia na roztocza

Moj brat jest alergikiem… Roztocza gromadzą sie w kurzu, mnostwo jest ich w łóżku, materacu, pościeli. Kiedyś wyczytałam że po 6 mies używania poduszki w 10% składa się ona z roztoczy i ich odchodów… Dlatego co jakiś czas wymieniaj kołdry i poduszki - to niewielki wydatek. Pisciel zmieniaj często i pierz w 60 C. Materac co jakiś czas również należy wymieniać i często prać jego pokrowiec. Codziennie wietrz mieszkanie - temperatura w domu powinna utrzymywać się na poziomie około 21 C.
Dobrze że mrozisz i pierzesz maskotki, ponieważ roztocza giną poniżej 0 C i powyżej 60 C.

Mamusie czy u was dzieci maja alergie na roztocza,? Co robicie w tym.kierunku zeby im pomoc. U nas tylko odkurzanie, wietrzenie mieszkania, pranie poscieli i kocykow w 60° bo goraca woda zabija jaja roztoczy i roztocza oraz mroze maskotki w zamrazalce a puzniej piore zeby wyplukac juz abite roztocza.a czy znacie jeszcze jakies sposoby na zwalczanie tych roztoczy?

Na pewno nie wskazane sa za bardzo dywany, wykładziny oraz ograniczenie paluszków… a ponadto ja podobnie glownie zamrażarka :slight_smile: w okresie zimy koce i pościele regularnie wystawiam na mróz

Niestety zaczął się okres kiedy roztocza mają najdogodniejsze warunki czyli wysoka wilgotność powietrza i wyższa temperatura w pomieszczeniu. Dlatego powinniśmy pilnować optymalnej temperatury pokojowej do 25 C. Samo wietrzenie czy wystawienie pościeli na mrozy mało pomaga. Najlepiej zainwestować w odpowiedni odkurzacz dostosowany do tego celu. Oczywiście trzeba pozbyć się wszelkich przedmiotów, gdzie mogą być siedliska roztoczy jak firanki, maskotki, dywany.

No wlasnie teraz jest ich najwięcej dlatego synek ma okropna podrapana skore, bardzo szorstka i sucha a juz 4masc od pediatry nie pomaga i czasem synek w nocy kaszle suchym kaszlem lub ma.lekki katar a rano i w dzien spokoj.i już wszystko próbują , dywanów nie mam wlasnie ze wzgledu na roztocza , pozbylan sie w sypialni fieranki , czekam na mroz zeby wystawiac posciel itp…
I ja chyba tez mam alergie bo od 3lat w tym sezonie tak sie dusze i caly czas kaszle bardzo suchym kaszlem az przez godzine i az sie męczę Tym i mam tak rano i wieczorem. A temp.w sypialni mam 20stopni czasem 21. Silver wlasnie slyszalam o tym odkurzaczu, jak on dziala? On zabija roztocza czy jak?

Suchy kaszel to tez moze byc właśnie zbyt suche ppwietrze w domu, warto sporo wietrzyć mieszkanie, umiescic nawilżacze powietrza w domu,

Ale nawet jak w wrześniu nie grzalam.to juz.meczyl.mnie ten kaszel ale fakt ze teraz meczy bardziej i synka…nawilzacza nie mamy ape maz.mowi ze jak.okna nam.paruja i cieknie.z nich woda to az takie suvhe.suche powietrze nie mamy a w sypialni temperatura ma.ok. 20stopni.

ewciaos jest to odkurzacz, który pochłania cały kurz, dzięki czemu nie jest z powrotem wydmuchiwany do powietrza.
A czy próbowałaś leczyć swoją alergię np. poprzez immunoterapię? Teraz są proste sposoby w formie szczepionek doustnych. Niestety dzieci mogą ją stosować od 5 roku życia.

Silver nie slyszalam o czyms taki. Mi alergolog mowila o synku ze on tak juz bedzie mniejszy mial bo z roztoczami nietsety tak jest i dop jak bedzie troche straszy tp jedynie na odczulanie na zastrzyki. Ale az tak zlw z nim nie jest…nie ma.astmy i kaszlu dzien w dzień tylko czasem mu sie zdarzy w nocy, bardziej ma problemy skorme, pedoatra przepisala mi juz tyle masco i mala dzialaja i mowila ze jak nie pomogą to zebym poszla do alergolog i ona cos innego.przepisze, wiec poszlam a ta dala.mi.recepte na syrop ten co zawsze i bada go sluchawkami jakby chory byl albo zeny zeby pokazac ze ma specjalizacje jako pediatra i mowi ze ona jest.od alergi albo od pddychania itp…bo jest pulmonologiem alergologiem i zebym poszla do dermatologa…no ale tak.mi.doradzial pedoatra…lekarze w tych czasach to nawet nie popatrza na nic nie zjadają tyko wypisza jakas recepte albo wysla do innego lekarza i za to im placa! Szkoda gadac na ten temat. Synek od 3lat boryka się z strasznie sucha skora i nic mu nie pomoga…moze dermatolog nam pomoze.

ewcia immunoterapia czyli inaczej właśnie odczulanie może być leczona szczepionką w formie podjęzykowej lub poprzez zastrzyk. W Polsce niestety ta pierwsza forma nie jest refundowana, dlatego tak rzadko lekarze o niej wspominają. Natomiast druga metoda jest mniej bezpieczna- ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Sama terapia może trwać około 5 lat, ale warto bo problem może zaniknąć na 10 lat. A do jakiego lekarza chodzicie? Może masz kogoś kto Ci poleci dobrego lekarza z Twoich okolic.

czasami też kaszel suchy pojawia się przy problemach żołądkowych przy nadkwasowości, albo przepuklinie żołądkowej, kiedyś tego nie wiedziałam a mnie ten problem właśnie dotyczy czasami odzywa mi się kaszel od żołądka

Przede wszystkim wtedy trzeba zadbać odpowednio o otoxzenie w jakim się znajduje osoba uczulona na roztocza :wink: nie wolno lekceważyc takich rzeczy… alergie czasem ustają jeśli ich nie nasilamy

Sylwencja nawet mnie nie strasz ale synek ten kaszel ni ma codziennie tylkl raz na jakism czas ok. 5rano przez tam np. 10min i przestaje kaszlec, czasem z chorobami tak bywa od jakies małej drobnostki powstaje cos powaznego…a lekarze jeszcze czasem laske robią dajac skierowanie na zwykle badania ja raz meza wyslalam bo robi na budowie po ok. 12-14godz. Ma szmery w sercy i jakos mual.urlop to zmusialam go by zrobil sobie podstawowe badania a jeszcze choruje na nadcisnienie. A doktorka a co panu dolega…a musi dolegac? Wogole jak dla mnie co rok powinno byc przymusowe. Moze ludzie bardziej by dbali o zdrowie…moja sąsiadka bolala ja glowa… No ale jak kazdy z nas z bólem glowy do lekarza nie pujdzie az po paru miesiacach on on sie nasilal…az byl bol nie do wytrzymania zglosila sie do lekarza i po ok. 2tyg…bylo coraz gorzej i zmarla…cos strasznego;(

Straszne :frowning:
Moja koleżanka mloda dziewczyna od dwoch lat miala guza lekarze ją odsyłali a ma nowotwór dwa lata diagnozowania
Ja tez mam na brzuchu guzka
Pytałam ginekologa poki co. Co to może byc bo jestem w ciąży a guzek.jest wyzej z prawej strony
Lekarz twierdzi ze to nic niepokojącego.ale trochę się martwię

Sylwencja jak lekarz powiedzial ze to nic takiego to na pewno ma racje,ale zawsze mozesz to skonsultowac z innym lekarzem dla pewnosci:-) moja siostra a raczej jej maz zauwazyl u siostry piepszyk,ktorego w ze w nie miala i skonsultowala to z detmatologiem ,ktory stwietdzil ze to nic takiego i tyle z ciekawosci poszla do innego tam gdzie wczesniej byl maz bonze bardzo mila i dokladna doktorka i jej ten piepszyk sie nie spodobal i usunela go i wyslala do krakowa po czym jak juz wyniki przyszly kazala jej przyjsc i odrazu dala jej skierowwnie do szpitala bo wyszlo ze ma czerniaka i wszytkie w tym miejscu i pod pachami wycieli jej węzly chlonne i puki co jest ok i dobrze ze tak szybko to zbadala bo puzniej moglo byc gorzej…teraz byla do kontroli i wycieli jej jakiegos pieprzyka bo niepokoil doktorke.

Znalazłam dziś fajna rozpiskę od alergologa bo mój mąż jest alergikiem - co prawda na roztocza nie ma tylko na kurz i pyłki , trawy ale w notatkach była kartka o roztoczach i profilaktyce przy uczuleniu na nie :
-wietrzenie mieszkania temp poniżej 22°a w sypialni 18° , wilgotność 40-45%
-codzienne odkurzanie/ odkurzacz wodny/ przecieranie podłóg i sprzętów na mokro
-ograniczenie w mieszkaniu firanek/zasłon,dywanów/mebli tapicerowanych/
-umieszczanie książek, zabawek w zamkniętych szafkach
-brak roślin w sypialni
-mrozenie /24h/ w zamrażarce zabawek pluszowych
-zmiana pościeli raz w tyg i pranie jej w temp 60 °
-pranie kołder i poduszek co 4-12 tyg
-stoaowanie pokrowców z tkanin barierowych np Allergocover lub z Instytutu w Łodzi
-stoaowanie preparatów roztoczobójczych np preparatów Allergoff
-ograniczenie kontaktu ze zwierzętami i ptakami

• urlopu w górach na wysokości powyżej 1300m npm

Nie wiem czy te preparaty mogą być stosowane na materacach u dzieci ale wszystko jest na stronie allergoff.pl

Pojde z tym do lekarza pewnie ale jak urodze w ciąży i tak nic nie zrobie… dzidzius najważniejszy zostaly mi 3miesiace na przeczekanie

Kornelka bardzo interesujace oczywiście z tate temperatura w sypialni i w domu to staramy sie taka miec w domu mamy ok. 20msx 21 a w sypialni 19-20msx bo 18troszke byłoby za chlodno. Dywanow nie mam, fieranki mam bo inaczej sie nie da;-) odkurzam czesto i myje podłogi rosliny mam duże kwiaty w salonie inw sypialni , maskotki czasem mroze, ale z tymi pokrowacami to kiedys ktos mi to mowil i zapomnialam musze o tym poczytać i tyvh preparatach do pleśni na tej stronie. Wielkie dzięki bardzo przydatne :wink:

Dokładnie treściwa porada :)wszystko zawarte

Także cieszę sie :wink: a wiedzy nigdy za wiele;-)