Alergia u mamy, a KP

Malwino, ja skupię się na Tobie bo moja pierwsza myśl to celiakia. Ta choroba często łączy się z nietolerancją/alergią na laktozę, a nawet białko mleka krowiego (BMK). Jak się czujesz po zjedzeniu chleba z mąki pszennej i innych produktów, w których jest ta mąka? Najczęstsze objawy celiakii to właśnie biegunki, bóle brzuchy, spadek masy ciała, ogólne osłabienie, złe samopoczucie, mdłości. Masz może anemię? Też się często zdarza przy tym schorzeniu. Jeśli masz tyle możliwości to wykonaj jak najszybciej gastroskopię pod kątem celiakii. Na Twoim miejscu zdecydowałabym się prywatnie bo szkoda czekać w kolejce i się męczyć tym bardziej, że Twoje objawy są dość oczywiste według mnie. Póki co nie eliminuj glutenu z diety bo po kilkunastu dniach takiej diety badanie nic nie pokaże bo kosmki w jelitach zdążą się powoli odbudowywać. Dlatego badanie wykonuje się wtedy gdy Twój organizm jest stale eksponowany na gluten.

Wkleję dla Ciebie ciekawy fragment dot. diagnostyki celiakii:

"Rozpoznanie celiakii u dorosłych ustala się na podstawie wyników badania gastroskopowego z biopsją, wyników badania stężenia odpowiednich przeciwciał w surowicy krwi, a także po stwierdzeniu ustąpienia objawów kilka tygodni po rozpoczęciu diety bezglutenowej.
Pierwszy etap stanowi ocena serologiczna – głównie badane są stężenia przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej i przeciwciał przeciw endomysium mięśni gładkich oraz stężenie IgA.

Podczas gastroskopii oceniany jest obraz błony śluzowej opuszki dwunastnicy i dostępnej badaniu części zstępującej dwunastnicy. Można dostrzec spłaszczenie lub zanik fałdów dwunastnicy, bruzdowanie fałdów, brukowanie błony śluzowej, prześwitywanie naczyń krwionośnych. Jednak nie ustala się rozpoznania, ani go nie wyklucza, tylko na podstawie obrazu endoskopowego. Ocena histopatologiczna wycinków z opuszki i części zstępującej dwunastnicy określa naciek limfocytów w nabłonku, wysokość kosmków i głębokość krypt. Na podstawie tych elementów ocenia się stadium choroby według klasyfikacji Marsha.

Podsumowując: proponuję wykonanie badań przeciwciał we krwi i dopiero w przypadku nieprawidłowych wyników wykonanie gastroskopii z biopsją.

Ważne, aby ww. badania były wykonane jeszcze przed rozpoczęciem diety bezglutenowej, ponieważ później choroba może być trudna do zdiagnozowania."

źródło:

Dlatego najpierw pójdź do internisty po skierowanie na morfologię, żelazo, skierowanie do alergologa, który wykona przeciwciała i skierowanie do gastroenterologa.
Są też badania prowokacyjne wykonywane w warunkach szpitalnych jednak zanim uda Ci się na nie dostać to trwa zwykle wiele miesięcy bo inne opcje muszą zostać wykluczone.

Pytasz czy swędzenie dziecka może mieć związek z Twoimi alergiami i nietolerancjami - uważam, że może.
Co do mleka, powinnaś skonsultować się z pediatrą dziecka. Są mleka specjalistyczne, ale takie mleko jest niezbędne gdy dziecko ma nietolerancję/alergię - dlatego najlepiej podpowie Wam pediatra i alergolog dziecięcy ewentualnie.

Czym smarujesz pupę dziecka? U nas sprawdza się Bepanthen. W razie kryzysu Tormentalum - nie Tormentiol bo zawiera pochodne kwasu borowego, które są szkodliwe. Wietrz dużo pupę. Jakich używasz chusteczek, pampersów? Może na nie dziecko ma uczulenie? Możesz spróbować myć pupę wacikami nasączonymi w ciepłej przegotowanej wodzie.

Dziewczyny, mam nietolerancję na laktozę, często biegunki, sporo ostatnio schudłam i dużo alergii na różne produkty. Niestety nie wiem dokładnie co może być przyczyną. Karmię piersią, ale córka ma czasem wysypkę, odparzenia po pieluszce. Czy to może mieć związek z moją alergią? Zastanawiam się nad zastąpieniem piersi mm, jakie wybrać?

Przyczyn alergii i nietolerancji może być bardzo dużo a mogą też wystąpić bez konkretnej przyczyny. Spadek masy ciała może wynikać również z nieprawidłowego działania tarczycy co po ciąży często się zdarza. Najlepiej pójdź do lekarza, wykonaj podstawową morfologię i poproś o skierowanie do alergologa. Chociaż kolejki są długie to może lepiej prywatnie żeby oszczędzić sobie cierpienia. Podstawowe testy z krwi a potem rozszerzona diagnostyka pomogą ustalić na co jest alergia lub nietolerancja.
Twoje alergie raczej nie powinny odbijać się na dziecku, ale jest duże prawdopodobieństwo że dziecko odziedziczyło schorzenie. Porozmawiaj z pediatrą. Może to też coś wynikającego z rozszerzania diety? Jeżeli ty masz nietolerancję laktozy potwierdzoną to duża szansa że dziecko odziedziczyło a w mleku jest jej bardzo dużo. I tu po konsultacji z lekarzem możesz przejść na mleko HA ale też ma laktozę albo już specjalistyczne. Można też stosować krople zawierające laktazę np kolzym
Z pupą to musisz sprawdzić czy w innych pieluszkach też pojawiają się krostki, może te pieluszki dziecku nie pasują? Pupę najlepiej myć pod bieżącą wodą z mydłem a chusteczki zostawić na przewijanie jak gdzieś wyjdziesz. Może też chusteczki są nie takie? I dobry krem zabezpieczający pupę to podstawa. Nam najlepiej pasuje penaten lub ziajka przeciw oparzeniom, oba zawierają tlenek cynku. Jak juz pojawiło nam się odparzenie to raz pomógł bepanten ale przy takim najpoważniejszym to sudokrem. Pupę przy odparzeniu trzeba dużo wietrzyć. Można zasypywać maką ziemniaczaną

Malwina ja z pewnością skonsultowalabym się z pediatrą. Warto zrobić morfologie.
Problemy maluszka mogą być powiązane z Twoją alergią, ale nie muszą. Takie problemy warto konsultować z lekarzem, on zaleci odpowiednie badania. Z pewnością pomoże w znalezieniu odpowiedniego rozwiązania tej sytuacji.
Jeśli chodzi o zrezygnowanie z karmienia piersią to zależy od Ciebie. Mleko mamy jest najlepsze dla mamy. Jeśli Ty chcesz karmić to ja bym nie zrezygnowała. Oczywiście w tej sprawie również warto skonsultować się z lekarzem. W razie konieczności rezygnacji z karmienia piersią pomoże w doborze mm

Może spróbuj zmienić pieluszki.

mam alergie na duza grupe produktow i normalnie karmię dziecko piersią, mleko zawsze jest dostosowane do potrzeb malucha więc nie ma co się przejmować i karmić dalej.
Natomiast ja różniez zbadalabym się bo to co opisujesz może mieć różne przyczyny może być wlansie to problem który opisała mama gratki a może być też jeszcze dodatkowo np nadczynność tarczycy to by tez moglo tlumaczyc spadek masy a przy chorobach tarczycy różniez często występuje cekalia wlansie więc warto zrobić wszystkie badania i się zdiagnozować :slight_smile:

Rzadko zdarza się aby trzeba było odstawić dziecko od piersi z powodu alergii pokarmowej u matki. Najlepiej skonsultować ta kwestię z lekarzem.
Gdy jednak okaże się że dziecko również przejawia objawy alergii trzeba potraktować sprawę bardzo poważnie dlatego najlepiej skorzystaj z porady specjalisty.
Jeśli chodzi o pieluszki to może wypróbuj inna markę…

Malwina co do pieluszek u nas też było tak że odparzaly u nas np pieluszki pampers wlansie tak źle oddziaływaly na malucha i zmieniłam na dada i było ok A jak dada zmieniły producenta znów zaczęły odparzac bo pieluchy się zmieniły i zmieniłam na lupilu i już jest ok więc trzeba zmienić i zobaczyć co odpowiada maluchowi:)

Niedoczynność tarczycy może skutkować i celiakią i nietolerancją laktozy. Warto zrobić tsh, ft3, ft4. U mnie niedoczynność została wyłapana po ciąży na samym początku.

Każdy musi znaleźć pieluszki dla siebie, nie jest tak że jednemu pasują to i naszemu dziecku będą. Znajomi używali Dada a u nas po jednej odparza i wg nas są gorsze jakościowo. Pampersy u nas są ok ale nie używam bo znalazłam lepsze dla nas. Długi czas używaliśmy Huggies. Próbowaliśmy też Puffies (fajne, niw odparzyły) i Poopeys (w miarę ok, bez tragedii ale i bez szału). Teraz korzystamy z Babylove z niemieckiej sieci dm. Dla nas są strzałem w 10 i wg mnie lepszych nie ma, ale dla odmiany dziecko znajomego wcale ich nie akceptuje.

My zawsze uzywalismy pampersow dada i było ok.
Dostaliśmy w prezencie pampersy pampers i nadal ok.
Kupilam pampersy pampers te pomaranczowe-nie pamietam jak sie nazywają i od nich juz byly odparzenia. Niby to ciągle ta sama firma a jednak różnica była

Patrycja te pomarańczowe są rumkankowe czy coś takiego

Firma ta sama ale skład pieluszki inny, chociażby właśnie przez dodatek tych wyciągów z rumianku. Wszystko zależy od skóry, jedno dziecko zaakceptuje każdą pieluchę, inne bedzie mogło tylko jeden konkretny rodzaj.
Ale warto kupić też porządny krem pod pieluchę. My chwilowo mamy zielony babydream i muszę go wyrzucić bo powoduje krostki u synka. Po ziajce czy penatenie takich sytuacji nie mieliśmy.

To prawda A niekiedy niby inne pieluchy A forma produkująca ta sama i uczulaja już pomimo że no dane pieluszki nie uczyłaly ale zmieniła się firma i uczulaja więc różnie może być:)

Malwina nie ma pewności czy twoja alergia ma wpływ także na dziecko. Nie rezygnowałabym z karmienia piersią mając jedynie wątpliwości. Przede wszystkim powinnaś zbadać przyczynę tej wysypki/ odparzeń. Poradz się w tej sprawie pediatry, może on pokieruje do innego specjalisty. Czy w tym czasie zmienialiście pieluszki lub krem? Przy zmianie na inną firmę pieluszek często tak skóra reaguje. Na samo odparzenie polecam krochmal, nam bardzo pomógł. Często wietrz pupę dziecku, możesz również przemywać manganianem potasu.

Na pewnie nie zrezygnowałabym z kp.
Jeśli pojawiają się odparzenia to polecam Ci posypać pupę mąka ziemniaczaną, w domu używać na codzień tylko wacikow namoczonych w wodzie, przy każdej zmianie pieluszki daj skórze pooddychać dopływ świeżego powietrza działa na prawdę bardzo dobrze. Możesz spróbować posmarować pupę Bepanthenem i nas sprawdza się dobrze ale jeśli nie pomoże to kremem z cynkiem np Sudocrem. Kremu zawsze smaruj cienka warstwę.
Chusteczki nawilżone zostaw sobie na wyjścia.
A może odparzenia pojawiły się właśnie po zmianie pieluszek?

A jeśli chodzi o Ciebie to faktycznie sprawdziłbym trop mamy i celikali, ewentualnie sprawdź czy z tarczyca jest wszytsko ok.

Tyle cennych rad . Ja powiem tam mamusie najlepiej pierwsze co skonsultowac wszystko z lekarzem pozniej pytac innych o rady i pomoc bo jednak po to mamy lekarzy by nam pomagali . Ciezko cos stwierdzic na podstawie dwoch zdań… musisz obserwowac i zwracac uwage na to co jesz i jak Ty reagujesz i jak dziecko na dany produkt . To co piszesz nie jest normalne wiec lepiej to skonsultowac . Ale nie odstawiaj od piwrsi jesli chcesz nadal karmic bo to jezzcze nie powód .

Z tym obserwowaniem to latwo sie mowi tez myslalam ze bede tak obserwowoac ja zjem np. Nalesniki z dzemem truskawkowym, kanapke z serem zoltym, jajecznice, rosol z warzywami w rym seler i teraz navke synek dostaje uczulenia i nie wiadomo od czego…jak moj synek mial czeste bolesci brzucha pediatra zapytala co jem a ja ze praktycznie jedbo i to samo…mieso drobiowe, rosol, kanaki z dzemem, parowli drobiowe same lekkie produkty a pediatra a jaki dzen ja ze truskawkowy a ona a ze widzi pabi ze taki moze uczulac a potem trz tez boli brzuch i zapytala czy do rosolu daje seler a ja ze tak a ona zeby bie dawac bo to warzywo najbardziej uczula no i ciezko stwierdzic co mozna kesc karniac piersia i co mozna podac dziecku jak sie rozrzesza diete…bo zaraz boli brzuszek…a moj synek od 4mc jadl mm i ciagle bolal go brzuszrk takze wydaje mi sie ze jak mamy to zwalamy na cos wine…przy pierwszymprzy synku malo co jadlam bi myslalam ze synla boli brzuszek bo cos zjadlam a przy drugim synku jem prawie wszystko prucz fasolki, grochu, kapusty a synka nie bolal brzuszwk doo teraz po 5mc ma jakies bolesci brzuszka i czesto oddaje gazy i o nie orzyjemnym zapachi i czasem ok.3-4d i nie robi kupki…takze nie wiem sama od czego to…a wczesniej jadlam to samo a nic mu nie bylo, dlatego ciezko stwierdzic.

Aisa, nam spasowały pampersy. Każdemu coś innego więc nie warto robić zapasu na kilka miesięcy, tylko na próbę proponuję kupić małe paczuszki pampersów różnych firm albo choć jednej, obserwować i ewentualnie w razie potrzeby zmienić firmę

Ewciaos niekiedy tak jest że alergii nie ma ale układ pokarmowy po prostu tak działa a nie inaczej.
A obserwować można jak coś się dzieje to najlepiej wiedzieć co się jadło 2 dni do tyłu wtedy mamy zbiór produktów i wiemy że któryś z nich był powodem ale na początek sprawdza się silne alergeny jeśli już wystąpi problem z alergia jeśli to nie one to dopiero rozpatruje się inne produkty osobiście silne alergeny najlepiej jeść pojedynczo :slight_smile:

Malwina co do alergii też się zastanawiałam czy to ma wpływ na dzidziuśia kaemiinego piersią ale pani alergolog powiedziała że alergia mamy nie jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią.

Ewcia a czemu nie jesz fasolki czy kapusty? To mit że nie można przy karmieniu piersią. Potrawy wzdymajace nie spowodują boleści brzuszka u dziecka, pokarm tworzy się z krwi nie z treści żołądkowej. Twojemu synkowi rozszerzasz już dietę? Robisz mu masaże brzuszka? Jeśli ma problemy z kupka i nie może jej zrobić a chce, to spróbuj pozycji na rowerek. Podciągając nogi do brzuszka trochę ugniatając go i tak naprzemiennie jedną nogą i drugą. Możesz też podać probiotyk.

Ewciaos ja karmię piersią dalej i od początku jem wszystko łącznie z fasolą i kapustą grochem itd to że wzdyma nas to nie jest tak że I dziecko wzdyma :slight_smile: