Dziewczyny, nie wiem, czy wszystkie znacie stronę e-lactancia.org, ale chciałam Wam ją polecić, bo dla mnie okazała się naprawdę ogromnie pomocna Trafiłam na nią w sytuacji, kiedy podczas karmienia piersią musiałam przyjąć antybiotyk. Lekarze mieli różne zdania na temat tego, czy mogę go bezpiecznie stosować przy karmieniu, więc miałam niezły mętlik w głowie. Na szczęście trafiłam wtedy na bardzo kompetentną położną, która poleciła mi sprawdzić lek właśnie na tej stronie.
Wpisuje się tam nazwę substancji czynnej i od razu dostajemy informację o poziomie ryzyka. Wszystko jest bardzo czytelnie oznaczone kolorami: zielony – bardzo małe ryzyko, lek uznawany za bezpieczny i kompatybilny z karmieniem, żółty – małe ryzyko, lek prawdopodobnie bezpieczny, ale warto przeczytać dokładny opis, pomarańczowy – większe ryzyko, warto skonsultować lek i sprawdzić bezpieczniejszą alternatywę, czerwony – bardzo duże ryzyko, leki przeciwwskazane w czasie karmienia.
Co ważne, strona nie tylko pokazuje kolor, ale też dokładnie wyjaśnia dlaczego dana substancja została tak zakwalifikowana i często podaje możliwe alternatywy.
Ja żałuję tylko, że nie znałam jej wcześniej, bo na początku antybiotykoterapii odstawiłam małego a niepotrzebnie!
super strona! aż z ciekawości sprawdziłam antybiotyk który brałam w ciąży i miałam również mieszane odczucia, ale nie znalazło szkoda ze stronka tylko po angielsku oraz hiszpańsku i może dlatego
@zewsidziewczyna Wiesz co ja też na początku nie mogłam wyszukać ale sprawdź na necie na jakiej głównej substancji był ten antybiotyk i wtedy wpisz tam jej nazwę i wyszuka
Zapiszę sobie ! Bo faktycznie czasem lekarz przepisze coś co nie do końca jest bezpieczne podczas karmienia albo zwyczaje w świece się zapomni o tym wspomnieć
Cieszę się, że Wam się podoba ja akurat miałam antybiotyk od chirurga i on kategorycznie zabronił mi karmić … a że antybiotyk był na 10 dni to już oczami wyobraźni widziałam koniec kp zapytałam jeszcze pediatrę synka to kazała karmić, ale akurat miał w tym czasie szczepienie i była inna pediatra to tez powiedziała że absolutnie nie można kp przy tym antybiotyku no i myślałam że oszaleje ….
Super, że znalazłaś tę stronkę i upewniłaś się w tym czy można karmić piersią podczas tego antybiotyku który Ci zlecono na pewno warto sprawdzić zawsze dodatkowo! Dziękujemy że dzielisz się swoim doświadczeniem 🩵
Super! To jest zawsze najgorsze jak ulotka mówi że niewiadomo czy można i trzeba pytać lekarza a potem każdy lekarz mówi inaczej a wiadomo na jakiej podstawie ta strona ocenia te substancje?
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.