Antybiotyk w czasie kp

Dziewczyny, nie wiem, czy wszystkie znacie stronę e-lactancia.org, ale chciałam Wam ją polecić, bo dla mnie okazała się naprawdę ogromnie pomocna :heart: Trafiłam na nią w sytuacji, kiedy podczas karmienia piersią musiałam przyjąć antybiotyk. Lekarze mieli różne zdania na temat tego, czy mogę go bezpiecznie stosować przy karmieniu, więc miałam niezły mętlik w głowie. Na szczęście trafiłam wtedy na bardzo kompetentną położną, która poleciła mi sprawdzić lek właśnie na tej stronie.

Wpisuje się tam nazwę substancji czynnej i od razu dostajemy informację o poziomie ryzyka. Wszystko jest bardzo czytelnie oznaczone kolorami:
:green_heart: zielony – bardzo małe ryzyko, lek uznawany za bezpieczny i kompatybilny z karmieniem,
:yellow_heart: żółty – małe ryzyko, lek prawdopodobnie bezpieczny, ale warto przeczytać dokładny opis,
:orange_heart: pomarańczowy – większe ryzyko, warto skonsultować lek i sprawdzić bezpieczniejszą alternatywę,
:heart: czerwony – bardzo duże ryzyko, leki przeciwwskazane w czasie karmienia.

Co ważne, strona nie tylko pokazuje kolor, ale też dokładnie wyjaśnia dlaczego dana substancja została tak zakwalifikowana i często podaje możliwe alternatywy.
Ja żałuję tylko, że nie znałam jej wcześniej, bo na początku antybiotykoterapii odstawiłam małego a niepotrzebnie! :face_holding_back_tears:

8 polubień

super strona! aż z ciekawości sprawdziłam antybiotyk który brałam w ciąży i miałam również mieszane odczucia, ale nie znalazło :frowning: szkoda ze stronka tylko po angielsku oraz hiszpańsku i może dlatego

1 polubienie

@zewsidziewczyna Wiesz co ja też na początku nie mogłam wyszukać :wink: ale sprawdź na necie na jakiej głównej substancji był ten antybiotyk i wtedy wpisz tam jej nazwę i wyszuka :slight_smile:

ooo dzięki za podpowiedź! sprawdzę :slight_smile: super, ze wpadła ta stronka bo jutro idę do dermatologa i od razu sobie sprawdzę

1 polubienie

Nie karmię już piersią , ale faktycznie baaardzo pomocna stronka :ok_hand::ok_hand:

Ta kolorystyka przypomina mi Nutri-Score :slightly_smiling_face::slightly_smiling_face:

1 polubienie

Zapiszę sobie ! Bo faktycznie czasem lekarz przepisze coś co nie do końca jest bezpieczne podczas karmienia albo zwyczaje w świece się zapomni o tym wspomnieć :face_with_peeking_eye:

Dzięki,zapisuję w razie potrzeby :blush:

O super że piszesz ! Bo ja pierwsze słyszę i takiej stronie

Znam tą stronę też z niej korzystałam

Bardzo przydatna strona . Nie wiedziałam o jej istnieniu . Super , że ją tutaj wrzuciłaś :smiling_face_with_three_hearts:

Ooo super, fajnie wiedzieć :blue_heart: nie miała takiej sytuacji ale KP wiec nigdy nic nie wiadomo

Cieszę się, że Wam się podoba :heart: ja akurat miałam antybiotyk od chirurga i on kategorycznie zabronił mi karmić … a że antybiotyk był na 10 dni to już oczami wyobraźni widziałam koniec kp :face_holding_back_tears: zapytałam jeszcze pediatrę synka to kazała karmić, ale akurat miał w tym czasie szczepienie i była inna pediatra to tez powiedziała że absolutnie nie można kp przy tym antybiotyku :hear_no_evil: no i myślałam że oszaleje ….

No i masz to , co lekarz to inna opinia. Ciekawe z czego to wynika? Są niedouczeni czy się boją i tak mówią na zaś?

Super, że znalazłaś tę stronkę i upewniłaś się w tym czy można karmić piersią podczas tego antybiotyku który Ci zlecono :blush: na pewno warto sprawdzić zawsze dodatkowo! Dziękujemy że dzielisz się swoim doświadczeniem 🩵

Zapiszę sobie, bardzo pomocna strona :smiling_face:

Super! To jest zawsze najgorsze jak ulotka mówi że niewiadomo czy można i trzeba pytać lekarza a potem każdy lekarz mówi inaczej :see_no_evil: a wiadomo na jakiej podstawie ta strona ocenia te substancje?

Ale podobno można odstawić na czas antybiotyku i wrócić hmmm tak słyszałam ale nie zagłębiałam się w to

1 polubienie

Świetnie, dzięki za polecenie napewno tam zajrzę :grinning: nawet nie wiedziałam że taka strona istnieje :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

Niby można ale dziecko się trochę odzwyczaja a dwa trzeba też odciągać regularnie by laktacja nie wygasła

2 polubienia

Dokładnie, zawsze trzeba zadbać żeby antybiotyk był taki żeby można karmić :smiling_face: