Antykoncepcja w czasie laktacji

Przez długi czas krążył mit, że karmienie piersią to najlepsza metoda antykoncepcyjna po porodzie. Niestety - nic bardziej mylnego. Karmienie, owszem hamuje miesiączkę, jednak nie jest to równoznaczne z brakiem owulacji więc nie wyklucza zajścia w ciążę. Jeśli więc nie planujesz w najbliższym czasie kolejnego dziecka, pomyśl o odpowiednim zabezpieczeniu.

Mój lekarz przepisał mi tabletki jednoskładnikowe, plusem ich jest, że bierze się bez przerwy więc nie ma miesiączki :slight_smile:

okresu dostałam 7 mscy po porodzie, ale już wcześniej zauważyłam że prawdopodobnie miewam dni płodne. Dlatego z mężem stosujemy albo prezerwatywy albo stosunek przeryywany

mój lekarz przepisał mi tabletki, które można brać w okresie karmienia piersia

My po porodzie jedyne zabezpieczenie jakie stosujemy to prezerwatywy.

ja nie biore tabletek poza tym nie mam jeszcze miesiączki

Nie bralam antykoncepcji

ostatnio o tym myślałam! na pewno po karmieniu piersią zdecyduję się na tabletki, ale to w trakcie…? hm…

my tez jedynie prezerwatywy sosujemy

prezerwatywy chyba najlepsze póki się karmi :slight_smile:

ja brałam pigułki dla kobiet karmiacych

Czy któraś mama ma więcej informacji na temat wkładek wewnątrzmacicznych ? Jak to wygląda w praktyce?

obawiam się tabletek antykoncepcyjnych, co jak co to i tak sztuczna ingerencja w organizm, a wady tej wkładki wewnątrzmacicznej to jakaś porażka, wiedząc o tym z pewnością nie dałabym się namówić na coś takiego

Chyba jednak zostanę przy tradycyjnych metodach i tak planujemy drugie dziecko, tylko nie zaraz po porodzie

Ja też bioręt abletki dla matek karmiących

U nas tylko prezerwatywy

ja w trakcie karmienia piersią, stosowałam tabletki jednoskładnikowe,

My nie stosowaliśmy żadnej antykoncepcji w czasie karmienia a po prostu uważalismy

ja wybrałam tabletki

Zdecydowanie bardziej wolę się zabezpieczyć, bo z tym uważaniem różnie bywa