Awersja do odpieluchowania

Dziewczyny,

mam bardzo delikatny problem. Córka (prawie 3 lata) wciąż korzysta z pieluszki, był czas, że wołała siku, ale jakoś nie było poprawy, a potem przestało wołać, a wręcz zaczęła mi uciekać, wywijać się i korzystanie z toalety bywało sporadyczne. Od pewnego czasu kojarzy się tylko z histerią i awanturą, córka nie chce słyszeć o sikaniu do nocnika czy na toaletę - zaczyna płakać, wrzeszczeć i się rzuca. Odpuściłam, dużo opowiadamy, kupiłam książeczkę o Misiu, ale córka jej już nie lubi czytać. Obejrzała kilka razy, przeczytałam i stałą się wrogiem numer jeden. Pewnie zapytacie o przyczynę - wydaje mi się, że teściowa kładła zbyt duży nacisk na to i stąd taka reakcja - wiecie, agresja na "zmuszanie". Co robić? Czytałam kiedyś o podobnym problemie i interwencji lekarskiej- ale jak? Miałyście do czynienia z podobną sytuacją?

A próbowałaś pójść z córeczką do sklepu żeby sama sobie wybrała nocnik jaki się podoba może to pomoże 

Możliwe,że podpowiedź aneczki może pomóc.

Niestety temat odpieluchowania nie jest łatwy.U nas początek też był trudny bo mały reagował podobnie i były histerie.Czasami sadzałam go na siłę w momencie gdy widać było,że będzie kupa i bardzo dużo tłumaczyliśmy,że to już pora, jest duży a Pampersy trzeba oddać dzidziusiom.Pampersa zdjęłam i już nie zakładaliśmy.Na łóżko podkłady i najważniejszy czas i nie zniechęcać się na początku,że nie zapowiada się obiecująco.Z każdym dniem będzie lepiej.Cierpliwie przypominać o potrzebach mniej więcej co 3 godziny.

Pampers to poniekąd dla dziecka przyzwyczajenie bo przecież od maleństwa nierozłącznie w pieluszce.Zmiany są trudne nawet dla dorosłych bo nasze mózgi są tak skonstruowane ,że na tego typu zmiany reagujemy nie chętnie.Życzę cierpliwości!w twoich/waszych rękach leży 90% powodzenia.

u nas też nie było lekko, ale syn odpieliuchowany w wieku dwóch lat, nie moglismy tego przeciągać, bo do przedszkola nie przyjmują z pampersami, a juz i w żłobku było nocnikowanie etc. Prania było mnóstwo bo co chwile chodził zsikany, ale byliśmy konsekwentni i nie zakładalismy pampersa. Wszystkie dywany pozwijane, na kanapach podkłady i na łóżku i po czasie sam juz wołał i chodził po nocnik. Pomogło tez to że sam wybrał sobie nakładkę na sedes w sklepie i bardzo lubił z niej korzystać, bardziej niz z nocnika

A może pomogłoby jakbyś kupiła córci majtusie z jej ulubionymi postaciami z bajek oczywiście na początku będzie to musiało być bardzo dużo majtek ale być może to po mału pozwoli jej się przekonać. Samodzielny wybór nocnika lub nakładki na sedes też może pomóc. Moja córeczka dostała ten kibelek z fisher price i jest świetny. 

Może zabierają ja do ubikacji jak Ty idziesz zrobić siku? Może też będzie chciała tak jak mama? 

Dużo mów tłumacz cierpliwie ale nie odpuszczaj bo 3 letnie dziecko to już powinno korzystać z toalety przynajmniej ja tak uważam. Mój synuś miał 18 miesięcy jak już wszystko robił na nocniczek. Na początku było różnie ale nie odpuszczałam i kwestia paru dni i sam już wołał. 

Powodzenia :) 

mamy podobna sytuacje z tym ze fzis po raz pierwszy poszedl do przedszkola bez pieluszki w majtusiach bo tak mi zalecily Panie przedszkolaki ze one sobie poradza bo sa z nim wieksza czesc dnia takze probujemy trrzymajcie kciuki.

Poczekaj, nie naciskaj. Ja z moją Hanią miała podobny problem. Ona kategorycznie nie chciała siadać na nocnik. Miałam nadzieję że pomoże nam zabawa w basenie, no bo wtedy musiała zdjąć pampersa. Ale efekt był taki że ona zamiast bawić się z dziećmi w basenie siedziała na nocniku, jakby się bała że zrobi do basenu. Odpuściłam więc bo to nie miało sensu. Potem przyszedł etap że wołała siku ale po zrobieniu żądała żeby znowu założyć jej pampersa. I tak męczyłyśmy się ok 2-3 tygodnie. Wierzcie próbowałam i prośbą i groźbą. Nic nie pomogło, ona jakby czuła się bezpieczniej w pampersie. Więc znowu odpuściłam. W końcu pewnego dnia znowu zapytałam czy zdejmiemy pampersa a ona się zgodziła. To było jakoś kilka dni przed jej 3 urodzinami.

Daj córce jeszcze czas, pytaj w ciągu dnia co jakiś czas czy może chce siku. Myślę że u n as przełomowe było też to że kiedyś byłam zmuszona sikać przy małej. Ona chyba wtedy zrozumiała że to normalna czynność. Może i Ty spróbuj? Wiadomo zrób to dyskretnie, nie pokazując wszystkiego ale żeby ona zrozumiała że Ty zrobiłaś siusiu i nic się nie stało.

Nie wiem czy zakup majteczek coś pomoze najpierw.musi byc akceptacja nocnika lub nakładki na sedes..bo co z tego że nałożymy majteczki i będzie jej przeszkadzać to że nasikała skoro nadal nie będzie chciała na nocnik. I może się różnie skończyć albo zasilanymi majteczkami albo sikaniem po kątach albo co gorsze zablokowanie się i strach przed zrobieniem.siku. więcej może być biedy 

Ja bym dała jej czas, odpuściła na 2tygodnie i jeszcze raz spróbowała po tym czasie. 

Trzy lata to już sporo i dziecko na pewno już bardzo dużo rozumie.Odpieluchiwanie jest trudne, ale najgorszy jest początek.Trzeba próbować i oswajać z tym ,że to normalne i tak trzeba.Tłumaczyć,że przecież wszyscy tak robią,w taki sposób się załatwiają,że już jest za duża na pampersa itd.A może spróbuj schować pampy i powiedz,że się skończyły i optymistycznie oznajm,że trudno , ale przecież sobie poradzicie bez nich ;) że majteczki są fajniejsza.

Napewno przyda tu się rozmowa. Dużo rozmawiać, proponować, kupić może wspólnie nocnik. 

Aneczka i tu nie koniecznie bo w pieluszce nasiusiane to nie znaczy mokro a jak na siusia w majtki to będzie mokro i zimno więc może przeszkadzać 

Gabi poszedl do przedszkola w majtusiach dzis 2 dzien tam nocnikow nie maja ze wzgledu na pandemie ale sa sedesy male dla dzieci zobaczymy czy bd mial w czym dzis wracac

Patka, dokładnie u nas tak właśnie było.Jak nasikał w majtki to mu było niewygodnie i szybko chciał żeby go przebrać.

Każde dziecko inne, ale zawsze można czerpać wiedzy z różnych historii i poszukać czegoś słusznego dla siebie.

Patka przebrać bo mokro nie onazacza że będzie chciało na nocnik tylko że będzie chciało się przebrać 

Aneczka,dzieci są różne , ale Patka ma też rację bo u nas tak właśnie było.Oczywiście na początku zdarzały się wpadki,a mokre majtki szybko chciał aby przebierać, ale później właśnie aby uniknąć tej niewygody zaczął wołać siku.

Po pierwsze to chyba bym zabiła teściową, jak nie rozumie to niech się nie bierze to czegoś na czym się nie zna. I ja bym jej to wygarnęła.

A z dzieckiem. 3 lata to już bardzo dużo. Jednak na trochę bym odpuściła. Skoro to jest trauma, to trzeba dać jej czas. I staraj się czytać te książeczki, pytaj czy może chce siku na nocnik.

A te majteczki to dla mnie nie wydaje się dobry pomysł. Nie mam doświadczenia, ale skoro to wynika ze strachu, a nawet traumy, to uczucie tego, że ma mokro myślę, że wiele nie zmieni. Jednak spróbować można.

Moniczka skoro ma traumę do nocnika to różnie może być. Myślę że kluczowe jest najpierw przekonanie dziecka ze nocnik to nic złego 

ja tez uwazam że pampersa trzeba odstawic inaczej dziecko się nie oduczy.

Aneczka przerabiałam 2 razy odpieluchowanie i metoda z majtkami jest skuteczna,owszem dziecko kojarzy mokre majtki z przebraneim ale dołozyc do tego rozmowe na temat sikania i dziecko się nauczy.nie jestem zwolennikiem czekania az dziecko wykaże gotowość bo to my rodzice wprowadzamy dziecko w swiat i doswiadczenia i to my musimy pokazać jak nalezy postępować.

mam kilka rad

1.wybierz sie z dzieckiem wspólnie po majteczki niech czuje że to wazny krok

2.skoro ma awersje do nocnika proponuje zakupic nocnik w formie muszli i nawet kilka razy razem z dzieckiem korzystać,pokazac że rodzice również korzystają z toalety

3.mozna zrobic tablice motywacyjna odnosnie sikania,i za kazde zawołanie i zrobienie naklejka a po uzbieraniu np.50 naklejek nagroda( książeczka,puzzle jakiś drobiazg)

4.Ja zrobi siku w majtki nie przebierac od razu niech troszkę pochodzi by zrozmiało że jest niewygodnie i mokro

3 letnie dzieco jest naprawde inteligentne tylko trzeba znalesc sposób na małego buntownika bo jak piszecie kazde dziecko inne i nie wszystko się sprawdzi ale warto spróbować

maria.mary tutaj wstawiam ten nocnik o którym pisałam