Jak często należy robić badania kontrolne dziecku? Jakie choroby może wykazać badanie moczu, krwi oraz USG? Sprawdź, co powinno Cię zaniepokoić.
u mnie jak mała miała pobierana krew to bardzo dobrze podchodziły do dziecka właśnie pielegniarki… co do pobrania moczu to robiłam juz to z 3 razy ale w domu bo te badania mozna u mnie w przychodni zrobic jak cos nie pokoi
Jak robiliśmy małemu pierwszy raz posiew to wyszło w badaniu pełno bakterii, ale drugi raz i trzeci to już wiedziałam, że trzeba się do tego przyłożyć i już następne wyniki wychodziły dobrze. a krew do badania małego oddawaliśmy 3 razy już, to za pierwszym razem to z rączki miał pobrane, ale było ciężko znaleźć żyłkę, a dwa kolejne pobrania to już z paluszka były
nam sie niestety nie udalo pobrac moczu prawidlowo…
są takie paski do badania moczu działaja coś jak na zasadzie sprawdzania ph
sonia co masz na myśli że trzeba sie przyłożyć? Co takiego za pierwszysm razem robiłas źle?
u nas mocz za kazdym razem wychodził dobrze pobrany
Pamiętam, że jak córka była mała to kupowałam w aptece takie woreczki do pobierania moczu. Tylko mi nie udało się pobrać. Albo woreczek się odklejał, albo córka nie sikała.
do badania kontrolnego muszę zanieść mocz synka
A ja nie robiłam córce gdy była malutka badania moczu.
ja zawsze kupuje kilka woreczków zeby były na zapas no i jak sie nie uda zeby nie leciec kolejny raz do apteki… za kazdym razem gdy ma goracze wieka niz 38 to biore od razu mocz z soba poniewaz u mnie w przychodni robia na miejscu badania od reki
ja co jakiś czas robię córce badanie krwi, czasami ma omdlenia i sprawdzam czy nie ma anemii, okazuje się jak dotąd że wszystko jest w porządku, a omdlenia zdarzają jej się bo jest wysoka i nie może za długo stać
trzeba pilnować tych badań kontrolnych, bo to bardzo ważne, my idziemy teraz na skontrolowanie nerek, czy wszystko w porządku
dobrze ze to napisalas, nei wiedzialam ze tak to funkcjonuje
koleżanka opowiadała, ze zawsze się namęczyła z tym pobieraniem moczu od córci…
U dziewczynek jest trochę trudniej z pobieraniem moczu, synkowi podstawiam pojemnik zaraz po przebudzeniu i nie ma mocnych, musi być siusiu:)
a od jaiego wieku takie badania?
Dariolka - już teraz tak mi te jej omdlenia nie napędzają strachu jak kiedyś, choć zawsze nie sprawdzałam czy ma to podłoże neurologiczne , zaufałam tu lekarce naszej, która powiedziała, że tak jej się będzie zdarzało, jest wysoka, szczupła i to są tzw omdlenia ortostatyczne, potwierdzili to lekarze inni, teraz zresztą córka już nauczyła się rozpoznawać objawy zbliżającego się omdlenia i wtedy stara się usiąść i zjeść coś słodkiego, zdarza jej się najczęściej jak stoi - apel w szkole, w autobusie i co dziwne najczęściej na wiosnę, także jeszcze przede mną tegoroczne omdlenie, albo raczej stan przedomdleniowy, bo panuje nad tym
U nas były problemy z nerką u synka i 2 razy ZUM, więc często mocz pobieraliśmy. Na szczęście od jakiegoś czasu jest w porzadku
oj my tez bardzo często pobieraliśmy mocz i dawaliśmy do badania bo synek znowu urodzil się z zakarzeniem dróg moczowych i mocz musiałbyć pod kontrolą