Dla mnie ciągle kłucia igłą
tyle badań to nie miałam przez cale życie robione ![]()
pilnowanie terminu danego tygodnia też mnie stresowało , aby się wgrać w wyznaczone tygn ciąży ![]()
Najtrudniejsze badanie w trakcie ciąży dla mnie osobiście to było badanie echo serduszka płodu, na które zostaliśmy skierowani w wyniku otrzymania nieprawidłowości podczas klasycznego badania USG prenatalnego
najtrudniejsze było pod względem psychicznym - stres jaki się z nim wiązał, obawa o to że rzeczywiście ta nieprawidłowość się potwierdzi, to sprawiło że to badanie w moim odczuciu było najtrudniejsze dla mnie ![]()
Z perspektywy czasu powiedziałabym sobie, żeby nie nakręcać się na zapas, bo stres również dodatkowo szkodzi, a poczekać na badanie i opis specjalisty. Choć myślę, że mimo wszystko choć wiem że nie warto negatywnie się nastawiać na zapas niestety emocje zwykle biorą górę i ciężko jest na chłodno i na spokojnie podejść do takiego istotnego tematu, jakim jest zdrowie naszego Maluszka ![]()
Najgorsze chyba test obciążenia glukoza ,przeszłam dobrze ale trochę mdliło
Mi dobrze ta glukoza poszła , więcej się złych doświadczeń innych nasłuchałam i naczytałam i to mnie tylko przestraszyło a nie było wcale tak źle
Najgorsze jest to , ze mi powiedziano, ze jesli zwymiotuje to badanie bedzie trzabylo przerwac i powtorzyc
nie bylo latwo bo mdlilo mnie niesamowicie. Mialam przed ciaza krzywa cukrowa i znioslam to dobrze , nie spodziewalam sie , ze w ciazy bedzie to o wiele trudniejsze
Mi sama glukoza też dobrze poszła , tylko jedynie co najgorsze było to uczucie słodkości w ustach i bardzo śpiąca byłam w ten dzień a tak nie było najgorzej ![]()
Badanie Pappa. Ogólnie kompletnie nie rozumiem dlaczego Polska nadal polega na tym dość przestarzałym badaniu Gdzie w innych krajach już jest wprowadzone sanco. Zazwyczaj Pappa bardzo mocno zastrasza kobiety.
U mnie wyszło dość duże ryzyko zd. A lekarz zamiast zlecieć amniopunkcję powiedział że właściwie to i tak nic nie zmieni.
Ja bardzo lubię słodkie i mi ta glukoza czy smakowa czy zwykła bardzo smakowała ![]()
Zgadzam się! Koleżanka, która mieszka zagranicą miała normalnie refundowane badanie typu NIPT + USG i to było wystarczające do tych pierwszych badań prenatalnych. W Pappa te ryzyka wychodzą czasem naprawdę przerażające, potem stres i amniopunkcja tylko po to, żeby okazało się, że wszystko jest ok. Szkoda, że u nas badania typu NIPT (Nifyty, Sanco itp.) nie są refundowane, bo nie każda kobieta może pozwolić na wydatek rzędu 2 tys. zł.
A co do lekarza, który przy wysokich ryzykach nie kieruje na amniopunkcję, to szkoda gadać. Powinno się zgłaszać takich lekarzy, bo oficjalne zalecenia mówią co innego przy dużych ryzykach. To powinna być ostatecznie decyzja kobiety, czy ją wykonać czy nie, ale od lekarza oczekuję zgodnej z wiedzą i prawdą informacji.
Hahaha właśnie ja też miałam takie odczucia, że to jest smaczne! ![]()
![]()
Wszyscy tak straszyli, że okropne, a ja zaczęłam pić taką zwykłą i mówię kurcze dobre to! ![]()
![]()
![]()
Także wcale to badanie nie jest takie złe jak mówią ![]()
Dziękujemy za rady
![]()
Zgadzamy się z Tobą ![]()
Zdecydowanie każda kobieta może przechodzić badania inaczej i nie ma co się negatywnie nastawiać
![]()
Dziękujemy za podzielenie się doświadczeniami ![]()
Dla mnie najgorsza krzywa cukrowa…. Byłam sama, nie dość, że zle znowze pobieranie krwi to jeszcze trzeba było zrobić to 3 razy w ciagu jednego dnia ![]()
Poźniej trzeba wypić glukoze…. Po paru minutach od wypicia mega słabo, zawroty głow, niedobrze…. Tragedia. ![]()
![]()
Porada: najlepiej zakupić przed badaniem glukoze smakową, przynajmniej ciut lepiej się ją pije
O ile punkt pobrań dopuszcza smakową, bo u mnie np nie było można, odgórnie było powiedziane że trzeba kupić zwykłą ![]()
![]()
serio? to lipa
ja robiłam w alab i Luxmed o nigdy nie bylo problemu ze mam smakową
Ja tez w luxmed i nie bylo problemu, kupilam cytrynową a Pani do mnie że nie potrzebnie kupiłam bo ona ma cała game smakową i moge sobie smiało wybrać ktorą chce ![]()
Taak, ja chodziłam do przychodni przy szpitalu 3 st. referencyjnosci i jak zapisywałam się na to badanie to pani od razu powiedziała, że tylko zwykłą glukozę dopuszczają ![]()
![]()
![]()
Dla mnie najgorsza była krzywa cukrowa
ale wbrew pozorom nie przez smak, tylko liczbę ukłuć
mam cienkie żyły i często jest problem z wkłuciem
parę razy na pobieraniu odleciałam ![]()
![]()
![]()