Ja nie miałam takiej sytuacji. Ale wyszło mi źle z tymi wodami to poszłam prywatnie na 4D @Mama.kacperka to wgl musiało być coś strasznego , usłyszeć u lekarza
@Mama.kacperka
O rany, ile strachu musiałaś się najeść ![]()
Ale chyba lepiej że tak to się potoczyło, że koniec końców dzidziuś zdrowy ![]()
Mój mąż jak usłyszał na prenatalnych że jest podejrzenie VSD w serduszku, to ogromy szok i stres - tak był sparaliżowany, że wyjazd który zna na pamięć pomylił i wyjechaliśmy drogą pożarową ![]()
![]()
@Magdallenka0897
My tak czy siak decydujemy się na III prenatalne- tylko byłam i w sumie jestem ciekawa czy jak coś poważniejszego wychodzi to właśnie są one refundowane ![]()
![]()
![]()
No to nie wiem, nigdy nie słyszałam żeby były refundowane
Ja tak samo nigdy nie słyszałam żeby ktoś miał refundowane 3 badanie prenatalne, a mam koleżanki, którym wyszło coś nie tak na wcześniejszych. Ale tam wyżej pisała @Paulina.K, że nie płaciła za te trzecie więc jak widać jest to możliwe.
Dobra, się okaże w takim razie ![]()
Może moja mgła mózgowa ciążowa już nie działa dobrze na tym etapie
więc poczytam teraz o tym w Internecie, że jest płatne ale USG III trymestru przysługuje bezpłatnie w ramach standardowej opieki ginekologicznej, skierowanie od lekarza NFZ.
Miałam ją w szpitalu w którym chodzę na wizyty tylko nie w tej części gdzie przyjmuje lekarz tylko w części gdzie wykonuje się wszelkie usg, mammografie itd i robił je też mój lekarz prowadzący.
Wykonywał wszystkie pomiary dziecka, wody płodowe, szyjka itd.
Więc trochę sama już zgłupiałam.
Pytałam nawet o te 3 prenatalne i dostałam właśnie to skierowanie.
Teraz patrząc na komentarze zastanawiam się czy dobrze zrobiłam czy nie powinnam poszukać jakieś placówki z zewnątrz i zapłacić czy to to samo.
Doba teraz zaczęłam się martwić
A to 3cie prenatalne miałaś takie z dokładnymi pomiarami?
Tj przy pierwszym prenatalnym jest głównie statystyka z badań krwi + pomiary, w drugim dokładne pomiary wód płodowych, główki dziecka i ogólnie bardzo szczegółowe pomiary, ja miałam chyba opis z pomiarami na 3-4 strony a takie USG zwykle zawsze z opisem na pół strony.
@chloria a masz moze jakis pakiet medyczny w pracy? Ja mam z lux med i zapisałam sie na 3 prenatalne prywatnie ale wysłałam lux mężowi fakturę (miałam skierowanie na usg 3 trymestru) i mi zwrócili 80% kosztów
na fakturze było wpisane po prostu usg 28-32- tygodnia a nie że to są badania prenatalne ![]()
Tak mam dosyć obszerny opis z takich głównych punktów: biometria, anatomia płodu, serce, lokalizacja łożyska, dojrzałość łożyska, ilość płynu owodniowego, ocena długości szyjki macicy, przepływy naczyniowe plus 1,5 strony wykresów plus zdjęcia
A czy te 3 prenatalne dobrze przewidziały wam datę porodu ?
U mnie z miesiączki i z każdych prenatalnych wychodziła podobna data tzn + - 2-3 dni, ale ostatecznie miałam cc kilka dni przed terminem z pierwszych prenatalnych
We wtorek byłam na wizycie i mój lekarz mówi mi że termin na ten moment to 10 lipiec , a cały czas było mówione o 27 lipca , a z miesiączki to początek sierpnia ![]()
Czekam na 3 prenatalne żeby chociaż mieć jakiś punkt odniesienia ![]()
@karolina27034
O matko! Nie strasz mnie ![]()
Mi z miesiączki wychodzi 10.08, a z USG 6.08 ![]()
A z przeczucia koniec lipca ![]()
Ale jak coś będziesz wiedziała to daj znać, bo jestem ciekawa
Po kilku wizytach już było czysto , ale ile ja się napłakałam w ciąży , tak się bałam że to coś wpłynie na rozwój na szczęście wszystko dobrze się skończyło . A u was co tam ? Co to wgl za wada ?
Ja miałam w III trymestrze echo serca i mój ginekolog powiedział ze to jak 3 prenatalne i było ono na NFZ ![]()
Wczoraj standardowa wizyta z USG - wszystko w porządku, tylko dzidzia ma ułożenie poprzeczne. A jeśli chodzi o vsd to 20.05 mam ponowne echo. Vsd to tzn dziurka w serduszku - najlepiej w googlach wpisać ![]()
Moja też była ułożona poprzecznie i bałam się, że się nie obróci ale finalnie się udało i się obróciła sama . Bo bałam się, że będą chcieli zrobić ten obrót zewnętrzny.
Mnie chcieli namówić do obrotu ale jak widziałam filmiki jak to wygląda to stwierdziłam że lepiej nie, widocznie synek uznał że woli cc ;p fajnie że u Ciebie udało się ze sama się obróciła ![]()
Ja finalnie na pewno bym się nie zgodziła i walczyła o to żeby nie zrobili tego obrotu . Dlatego ciągle się modliłam żeby się obróciła. Miałam tak samo jak zobaczyłam filmiki jak to się robi to po prostu aż nie mogłam uwierzyć, że tak to wygląda . Dla mnie jest to okropne i wydaje być się niebezpieczne, choć czytałam trochę opinii, że kobiety były zadowolone ale jakoś do mnie to nie przemawia.
Ja na szczęście walczyć nie musiałam, szpital zaakceptował moja decyzję, trochę próbowali namówić ale szybko odpuścili ![]()