Drogie mamy, czy chodziłyście na basen z niemowlakiem? W którym miesiącu poszłyście po raz pierwszy? Co warto zabrać ze sobą? Na co zwrócić uwagę wybierając basen? Koniecznie podzielcie się doświadczeniami! :)
Pewnie że chodzimy jak miał 5 miesięcy poszedł pierwszy raz . Zwracamy uwagę czy baseny są chlorowane czy ozonowane . Zawsze zabieramy ze sobą szlafrok dla maluchów i cienka czapeczkę żeby osuszyc nią włosy . No i oczywiście własny zel zeby umyc dzieci
Ja poszłam z córką dopiero jak miała 10 miesięcy wiosenną porą. Jakoś bałam się ją zabrać w zimie na basen, żeby po wyjściu jej nie zawiało gdzieś. A jeśli chodzi o rzeczy to oczywiście swój ręcznik, żel do kąpieli, u nas sprawdziło się jeszcze własne koło do pływania, czapkę żeby założyć po wyjściu.
Aaa i ja wybierając basen zwracałam uwagę na temperaturę wody jak na nim jest i rodzaj wody.
Poszłam z synkiem na basen gdy miał około 4 miesięcy. Niestety skończyło się reakcją alergiczną na chlor. Oczywiście wybraliśmy basen dla maluszków , ale tak czy inaczej doszło do wysypki.
Nie korzystałam w ogóle z basenu z dzieckiem.
Pewno kierowałabym się ciepłą wodą oraz ozonowaną .
Sama nie lubię zimnych basenów bo latam cały czas do wc na siku , uwielbiam termy :)
My na basen udaliśmy się w wieku ok. 5 miesięcy. Oj młoda od razu była zachwycona. Kupiliśmy takie kółko z miejsce do siedzenia, że od pasa w dół była w wodzie. Byliśmy nawet w aquaparku kilka razu. Tak gdzie są strefy dla najmlodszych. Wybieramy baseny gdzie jest zdecydowanie cieplejsza woda niż w zwykłych basenach dla doroslych. Do tej pory basen to nr 1, morze też kocha. A jak nie mamy wyboru to zostaje wanienka i codzienne kąpiele
Na basen wybraliśmy sie dopiero jak córeczka miała 10 miesięcy, wcześniejsze miesiące przypadały w okresie od jesieni do wiosny a jakoś miałam obiekcję żeby wyjść z wody na dwór z takim małym dzieckiem.
Jeśli chodzi o rzeczy to własny żel, ręcznik, pampers do wody, strój kąpielowy, warto mieć swoje koło dla niemowlaków
MammaNK Ekstra! :)
Shadow555 Jak się córce podobało? :)
MojeM Szkoda, że wystąpiła reakcja alergiczna :(
Annnna Super, że jesteście zadowoleni i córka tak bardzo polubiła wodę :)
Córka była zachwycona, woda to zdecydowanie jej żywioł. Od małego kocha kąpiele i zawsze jak słyszy że jedziemy na basen to pierwsza jest gotowa i czeka pod drzwiami na wyjście.
MamyCanpolu też nam było przykro :( maluch się męczył a my jedynie mogliśmy czekać aż będzie poprawa. I musieliśmy czekać na czas kiedy będziemy mogli zacząć chodzenie na basen. Przyzwyczajaliśmy malucha chodząc raz na jakiś czas max 10 minut. Niestety ta reakcja alergiczna skończyło się dopiero po kilku latach.
Chodziłam z córką na basen już od małego. Czuła się jak ryba w wodzie;)
u nas basen dla dzieciaków to mega frajda
Ja słyszałam, że są specjalne zajęcia z malutkimi dziećmi na basenie. Chciałabym tego kiedyś spróbować, może przy następnym.. :))
MojeM reakcje alergiczne na chlor i podrażnienie skóry to jest właśnie to czego bardzo się obawiam... z córką na basen poszłam dopiero w wieku przedszkolnym, ale niestety nie zapałała miłością do wody, a ja po kilku próbach też już nie naciskałam
U nas w okolicy są zajęcia od 3 miesiąca życia, więc chcemy się zapisać jak tylko utworzy się nowa grupa