Drogie mamy, jak wybieracie zabawki dla dzieci? Na co zwracacie uwagę? Jakich zabawek nigdy nie kupicie?
Przedewszystkim przy wyborze zabawek zwracam uwagę na bezpieczeństwo i dostosowanie do wieku dziecka. Zazwyczaj wybieram zabawki interaktywne które uczą i bawią. Sensoryczne które działają na zmysły i rozwijają.
Ja wybieram zabawki które sa bezpieczne, nie sa głośne i pomagają w rozwoju dziecka ![]()
Ja wybieram zabawki które posłużą dłużej i takie jakimi interesuje się dziecko. Mój akurat nie bawi się żadnymi klockami, puzzlami ani małymi samochodzikami. Kupiliśmy mu samochód na akumulator, traktor na akumulator i motocykl biegowy. Patrzę adekwatnie do wieku ale i do możliwości dziecka. Nie wybieram głośnych zabawek. I patrzę też na jakość i na to co może dziecko w niej zainteresować.
Wybieram na podstawie preferencji syna. Uwielbia wszelkie samochody, maszyny budowlane, klocki, więc zazwyczaj w tę stronę idziemy. Za to nie lubi zabawek interaktywnych. Ja też staram się nie kupować zabawki, która gra, świeci, śpiewa i się rusza w jednym momencie. Bo po prostu syn nie jest nimi zainteresowany
mi tam się podobają. Oznaczenia wieku są bardzo pomocne, zwłaszcza na początku. Nie wiem czy jest taka zabawka, której nigdy bym nie kupiła, wolę nie mówić że nigdy ![]()
Staram się nie kupować tych typowo chińskich co wszytko ledwo trzyma . Patrzę na bezpieczeństwo i dostosowane zabawki do wieku . I patrzę też co np syn lubi i to kupuje aby zabawek w domu nie było za dużo
Ja patrzę co interesuje młodą lub jakie ma aktualnie potrzeby rozwojowe i kupuje zabawki które mają wspierać ją w rozwoju. Dużo sensorycznych, aktywizujących. Często patrzę w internecie co polecają inne mamy dla dzieci w jej wieku, co polecają znajomi, co mieli siostrzeńcy w rodzinie. Z uwagi że to maluszek to na razie to jest różnie ![]()
Staram się kupować zabawki którymi można się bawić na różne sposoby. Patrzę na jakość wykonania, możliwość czyszczenia, dostosowanie do wieku.
A zabawek których nie kupię to na pewno słabych jakościowo, wolę dołożyć trochę i kupić jedną porządną niż kilka takich co za chwilę się zepsują.
Kupując zabawki patrzę co inne mamy polecają na forach , czy instagramie czy grupach .
Sama też sprawdzam zabawkę czy jest dobrze wykonana , i kupuje zabawki zgodne z zainteresowaniem dziecka
Oczywiście czy mają atest. Druga sprawa czy są potrzebne
bo przy starszakach nauczyłam się , że kupowanie wszystkiego nie ma sensu. Lepiej kupić mniej a przemyśleć czy jest to potrzebne.
Dobieram zabawki do wieku , chociaż czasem patrząc na zastosowanie zabawki to podany wiek nie jest adekwatny.
Jeżeli zabawki są z dźwiękami to najpierw je włączam
bo często są zbyt głośne ![]()
Lubię mega zabawki sensoryczne i Montessori , drewniane . Ale bez zwariowania zwykłe interaktywne też posiadamy ![]()
Kupuję zabawki, które wydają się po prostu ciekawe dla dziecka. Oczywiście najważniejsze jest bezpieczeństwo. Ale często i tak najlepszą zabawką jest stary pilot albo garnek😂
Patrze na strone “zabawka roku” mozna tam znalezc perelki, ktore nie trafaja sie w sklepach z zabawkami. Jak mamy czas chodzimy na targi dla mamy i dziecka gdzie wystawcami sa rozni producenci polskich zabawek.
Dla mnie najwazniejsze jest zeby zabawka byla zrobiona z dobrych materialow, najlepiej wyprodukowana w Polsce, dobrana do wieku lub taka ktora moze posluzyc kilka lat.
Unikam interaktynych, ale rodzina nadrabia ![]()
O to jest też mega pomysł ! Napewno go wykorzystam
O też bardzo lubię tam zaglądać. Naprawdę można tam znaleźć fajne polecajki. Recenzje są tam rzetelne a zabawki można zobaczyć z każdej strony
także fajnie zerknąć zanim się coś kupi „w ciemno”.
Aż sprawdziłam tą stronę i faktycznie fajne tam są zabawki. Niektórych nigdzie nie widziałam nigdy haha. Będę tam częściej zaglądać napewno
Też wydaje mi się że polskie produkty są o wiele lepsze
Dokladnie
ja zagladam tam za kazdym razem jak nie mam pomyslu na zabawki dla kolezanek/kolegow z przedszkola i zaskakuje mnie to za kazdym razem jak duuuuzo jest kreatywnych, fajnych, madrych i od polskich wystawcow i dostawcow zabawek i w rozsadnycj cenach a np.w Smyku tak latwo ich nie znajdziesz.
Strasznie szkoda, ze nie doceniamy tego co mamy wpl bo np.kupilam kiedys corce jak miala roczek taka gumowa droge od TodlerRoad-jezdzi z nami za kazdym razem nad morze,w ogrodku i domu- ma juz 4lata i zapewne brat jeszcze sie nia bedzie bawil bo jest nie do zdarcia
a jak spotkalam ta Pania ktora stworzyla ta marke na Mamaville to mowila ze miala mnostwo zapytan ale jak ktos uslyszal cene to twierdzil, ze na Temu zamowi tansze i lepsze ![]()
Co do temu to niestety , ale to wykrusza sporo polskich firm. Tutaj stawiają często na jakość , lepsze materiały w produkcji itp. Na temu można kupić za ułamek ceny , jednak jakość często jest słaba. Oczywiście nie zawsze bo sama tam kupuje
ale czasem warto dołożyć większą sumę i kupić coś porządnego na lata. Lub np. na urodziny zrobić zrzutkę wśród rodziny i kupić jeden a porządny prezent.
Masz jakiś ulubiony typ zabawek?
![]()
Co bierzesz pod uwagę myśląc o bezpieczeństwie? ![]()