Bezpieczne i ciekawe zabawki dla dzieci

Drogie mamy, jak wybieracie zabawki dla dzieci? Na co zwracacie uwagę? Jakich zabawek nigdy nie kupicie?

1 polubienie

Przedewszystkim przy wyborze zabawek zwracam uwagę na bezpieczeństwo i dostosowanie do wieku dziecka. Zazwyczaj wybieram zabawki interaktywne które uczą i bawią. Sensoryczne które działają na zmysły i rozwijają.

1 polubienie

Ja wybieram zabawki które sa bezpieczne, nie sa głośne i pomagają w rozwoju dziecka :smiling_face:

1 polubienie

Ja wybieram zabawki które posłużą dłużej i takie jakimi interesuje się dziecko. Mój akurat nie bawi się żadnymi klockami, puzzlami ani małymi samochodzikami. Kupiliśmy mu samochód na akumulator, traktor na akumulator i motocykl biegowy. Patrzę adekwatnie do wieku ale i do możliwości dziecka. Nie wybieram głośnych zabawek. I patrzę też na jakość i na to co może dziecko w niej zainteresować.

1 polubienie

Wybieram na podstawie preferencji syna. Uwielbia wszelkie samochody, maszyny budowlane, klocki, więc zazwyczaj w tę stronę idziemy. Za to nie lubi zabawek interaktywnych. Ja też staram się nie kupować zabawki, która gra, świeci, śpiewa i się rusza w jednym momencie. Bo po prostu syn nie jest nimi zainteresowany :smile: mi tam się podobają. Oznaczenia wieku są bardzo pomocne, zwłaszcza na początku. Nie wiem czy jest taka zabawka, której nigdy bym nie kupiła, wolę nie mówić że nigdy :crazy_face:

Staram się nie kupować tych typowo chińskich co wszytko ledwo trzyma . Patrzę na bezpieczeństwo i dostosowane zabawki do wieku . I patrzę też co np syn lubi i to kupuje aby zabawek w domu nie było za dużo

Ja patrzę co interesuje młodą lub jakie ma aktualnie potrzeby rozwojowe i kupuje zabawki które mają wspierać ją w rozwoju. Dużo sensorycznych, aktywizujących. Często patrzę w internecie co polecają inne mamy dla dzieci w jej wieku, co polecają znajomi, co mieli siostrzeńcy w rodzinie. Z uwagi że to maluszek to na razie to jest różnie :upside_down_face:
Staram się kupować zabawki którymi można się bawić na różne sposoby. Patrzę na jakość wykonania, możliwość czyszczenia, dostosowanie do wieku.
A zabawek których nie kupię to na pewno słabych jakościowo, wolę dołożyć trochę i kupić jedną porządną niż kilka takich co za chwilę się zepsują.

Kupując zabawki patrzę co inne mamy polecają na forach , czy instagramie czy grupach .
Sama też sprawdzam zabawkę czy jest dobrze wykonana , i kupuje zabawki zgodne z zainteresowaniem dziecka

Oczywiście czy mają atest. Druga sprawa czy są potrzebne :wink: bo przy starszakach nauczyłam się , że kupowanie wszystkiego nie ma sensu. Lepiej kupić mniej a przemyśleć czy jest to potrzebne.
Dobieram zabawki do wieku , chociaż czasem patrząc na zastosowanie zabawki to podany wiek nie jest adekwatny.
Jeżeli zabawki są z dźwiękami to najpierw je włączam :wink: bo często są zbyt głośne :wink:

Lubię mega zabawki sensoryczne i Montessori , drewniane . Ale bez zwariowania zwykłe interaktywne też posiadamy :slight_smile:

Kupuję zabawki, które wydają się po prostu ciekawe dla dziecka. Oczywiście najważniejsze jest bezpieczeństwo. Ale często i tak najlepszą zabawką jest stary pilot albo garnek😂

Patrze na strone “zabawka roku” mozna tam znalezc perelki, ktore nie trafaja sie w sklepach z zabawkami. Jak mamy czas chodzimy na targi dla mamy i dziecka gdzie wystawcami sa rozni producenci polskich zabawek.
Dla mnie najwazniejsze jest zeby zabawka byla zrobiona z dobrych materialow, najlepiej wyprodukowana w Polsce, dobrana do wieku lub taka ktora moze posluzyc kilka lat.
Unikam interaktynych, ale rodzina nadrabia :slight_smile:

1 polubienie

O to jest też mega pomysł ! Napewno go wykorzystam

1 polubienie

O też bardzo lubię tam zaglądać. Naprawdę można tam znaleźć fajne polecajki. Recenzje są tam rzetelne a zabawki można zobaczyć z każdej strony :wink: także fajnie zerknąć zanim się coś kupi „w ciemno”.

Aż sprawdziłam tą stronę i faktycznie fajne tam są zabawki. Niektórych nigdzie nie widziałam nigdy haha. Będę tam częściej zaglądać napewno

1 polubienie

Też wydaje mi się że polskie produkty są o wiele lepsze

Dokladnie :slight_smile: ja zagladam tam za kazdym razem jak nie mam pomyslu na zabawki dla kolezanek/kolegow z przedszkola i zaskakuje mnie to za kazdym razem jak duuuuzo jest kreatywnych, fajnych, madrych i od polskich wystawcow i dostawcow zabawek i w rozsadnycj cenach a np.w Smyku tak latwo ich nie znajdziesz.
Strasznie szkoda, ze nie doceniamy tego co mamy wpl bo np.kupilam kiedys corce jak miala roczek taka gumowa droge od TodlerRoad-jezdzi z nami za kazdym razem nad morze,w ogrodku i domu- ma juz 4lata i zapewne brat jeszcze sie nia bedzie bawil bo jest nie do zdarcia :slight_smile: a jak spotkalam ta Pania ktora stworzyla ta marke na Mamaville to mowila ze miala mnostwo zapytan ale jak ktos uslyszal cene to twierdzil, ze na Temu zamowi tansze i lepsze :joy:

Co do temu to niestety , ale to wykrusza sporo polskich firm. Tutaj stawiają często na jakość , lepsze materiały w produkcji itp. Na temu można kupić za ułamek ceny , jednak jakość często jest słaba. Oczywiście nie zawsze bo sama tam kupuje :wink: ale czasem warto dołożyć większą sumę i kupić coś porządnego na lata. Lub np. na urodziny zrobić zrzutkę wśród rodziny i kupić jeden a porządny prezent.

Masz jakiś ulubiony typ zabawek? :smiling_face_with_three_hearts: :heart:

Co bierzesz pod uwagę myśląc o bezpieczeństwie? :heart: