Bioderka badanie preluksacyjne

Szukałam ale nie znalazłam - tylko stare wpisy.

Badanie Preluksacyjne- byliśmy juź 3 razy i dalej nie widać tych kostek :see_no_evil::see_no_evil: mała ma ponad 3 miesiące. Pani doktor mówi, że do 6 miesięcy mamy czas jednak ze starszym synem na 3 ciej wizycie już wszystko było oki :woman_shrugging:t3: na której wizycie u Was te kostki się pojawiały?

U nas było jedno badanie i było wszytsko okej

To masz na nzf czy płacisz za wizyty?

U nas na NFZ jesy tak długo aż nie będzie tych jąder kostnienia :see_no_evil::see_no_evil::see_no_evil: rozumiem, że tylko u nas na wsi takie porządki? :sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile::sweat_smile:

Jeszcze dodam, że Pa i doktor mówila na kontroli dzisiaj, że biodra są zdrowe w klasyfikacji najwyższej typ A więc idealne ale czekamy na jądro kostnienia :joy::joy: u mojego syna tez tak bylo i wszyscy znajomi z tego miasta mowia, że też chodzili a inni z innych miast mówią, że nie mają czegos takiego jak takie kontrole :joy::joy::joy:

No to lepiej jak na nfz bo byś płaciła i płaciła bez końca :wink:
U nas kąt byl odpwiedni a Jądrze kostnienia hmm chyba nie słyszałam na wizytach córek :thinking::thinking::face_with_peeking_eye::sweat_smile:

Matko kochana…. Okazuje się, że to wymysł tej przychodni z naszej wsi :face_with_hand_over_mouth::see_no_evil:

Miałam dokładnie to samo jak u Ciebie, dziś jesteśmy po ostatniej kontroli USG bioderek i na szczęście już kostnieją. Z tego stresu zrobiłam dodatkowo badanie na Wit D.
Czytałam, a raczej chat gpt mi napisał że zazwyczaj kostnienie pojawia się właśnie w okolicach 5-6 miesiąca i może pojawić się nawet troszkę później u chłopców i u dzieci urodzonych jesienią/zima.
Totalnie nie rozumiem dlaczego po pierwszym USG w którym wyszło że nie ma dysplazji lekarz nie kazał wrócić nam za 5 miesięcy tylko musieliśmy przychodzić na kontrolę co 8 tygodni, co mnie strasznie stresowało

1 polubienie

Nooo…. My też własnie co ok 8 tygodni chodzimy…. Umówiła nas na kolejne :face_with_hand_over_mouth::woman_shrugging:t3::see_no_evil:

Ale własnie mówi, że bioderka są piękne, zdrowe i typ A :crazy_face: ale muszą pojawić się te jądra kostnienia haha

A jak się zapytałam jakieś 6 tygodni temu (już zestresowana że jeszcze nie kostnieją) czy mam się martwić to lekarz powiedział że nie bo prędzej czy później wszystkim dzieciom kostnieją i problem byłby kiedy jeszcze nie skostniały a dziecko już chce siadać itd no ale że do tego czasu to już powinny skostnieć. No i miał rację a ja się tylko najeździłam i stresowałam

Ja też była na jednym badaniu i od razu lekarz stwierdził że wszystko jest w porządku. Nawet nie wiedziałam że niektórzy muszą przychodzić na USG kilka razy ….

No własnie…. To czemu ma służyć ta kontrola co chwile? Tam w kolejce były też dzieci co miały 7 miesiecy i dopiero wtedy było ok… a musieli przyjechać chyba z 7 razy :see_no_evil:

Też tego nie wiedziałam , byliśmy raz i było ok ze synem tak samo

U nas na NFZ za drugim razem nie było i doktor kazał się umówić 3, ale poszliśmy z synem prywatnie, do jakiegoś super specjalisty w Gdańsku. I były widoczne. Powiedział, że rzeczywiście jest ich mało, ale są. I że do niego bardzo dużo trafia pacjentów po tamtym doktorze, i że on lubi na tyle razy to rozkładać.

Musiałam sprawdzić o czym piszesz :sweat_smile: my byliśmy jakoś w 8 tyg, wszystko wyszło dobrze, a kolejną wizytę mamy zaleconą na 4-5 miesiąc :grinning: może właśnie dlatego u nas jest taki odstęp żeby te jądra się pojawiły i właśnie żeby się rodzice nie stresowali kontrolami co miesiąc?:face_with_peeking_eye::grinning:byliśmy prywatnie

1 polubienie

No to juz brzmi bardziej logicznie :sweat_smile::see_no_evil: no cóż….znajome z innego miasta mówiły, ze miały jedno badanie :woman_shrugging:t3: na samym poczatku i to tyle

@Wesola95 ja też sprawdzałam, bo jakoś nigdy o tym nie słyszałam :see_no_evil: my jesteśmy po jednej wizycie, ale zmieniam ortopedę, bo obecny po 3 sekundach badania i bez USG zlecił pieluszkę ortopedyczną :see_no_evil: muszę sprawdzić u innego i już nie na NFZ :see_no_evil: i poza przychodnia, w której jest sklep i sprzedawane są na potęgę te pieluchy :see_no_evil:

My bylismy raz i wszystko było ok :wink: Nie chodzilismy na dodatkową kontrol

U nas też były trzy wizyty, z tym że tę trzecią lekarz kazał ustawić jak mały miał skończyć 6 miesięcy, wtedy jądra kostnienia były już widoczne :smiley:
Mnie też zdziwiło nawet że mamy być 3 razy, bo większość chodzi tylko raz i koniec tematu :stuck_out_tongue_winking_eye:
Ale podobno kaskę mają z tych wizyt więc dlatego tak chętnie zapraszają na kolejne :rofl: tak nam położna mówiła :stuck_out_tongue_winking_eye::sweat_smile::face_with_peeking_eye:

@SylwiaMK u nas podobnie, ja się na stresowałam, co z kimś rozmawiałam to byli tylko na jednym, więc też dopytywałam czy mamy się martwić to oczywiście że spoko spoko, usłyszałam “że zębów też dziecko od razu nie ma i nie panikujemy” :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth::face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: także tak :sweat_smile: na szczęście faktycznie okazało się wszystko ok :grinning:

1 polubienie

U nas na pierwszej wizycie lekarz powiedział że wszytko jest w porządku i powiedział że raczej się to nie zmieni😊

1 polubienie

My byliśmy z Mała jak miala 7 tygodni. Kokejna wizyte.mamy umowiona na 14 tygodni. Na pierwszej wizycie uslyszalam ze wszystko ok

Z Synkien byliśmy 3 razy.