Badanie Preluksacyjne- byliśmy juź 3 razy i dalej nie widać tych kostek mała ma ponad 3 miesiące. Pani doktor mówi, że do 6 miesięcy mamy czas jednak ze starszym synem na 3 ciej wizycie już wszystko było oki na której wizycie u Was te kostki się pojawiały?
Jeszcze dodam, że Pa i doktor mówila na kontroli dzisiaj, że biodra są zdrowe w klasyfikacji najwyższej typ A więc idealne ale czekamy na jądro kostnienia u mojego syna tez tak bylo i wszyscy znajomi z tego miasta mowia, że też chodzili a inni z innych miast mówią, że nie mają czegos takiego jak takie kontrole
Miałam dokładnie to samo jak u Ciebie, dziś jesteśmy po ostatniej kontroli USG bioderek i na szczęście już kostnieją. Z tego stresu zrobiłam dodatkowo badanie na Wit D.
Czytałam, a raczej chat gpt mi napisał że zazwyczaj kostnienie pojawia się właśnie w okolicach 5-6 miesiąca i może pojawić się nawet troszkę później u chłopców i u dzieci urodzonych jesienią/zima.
Totalnie nie rozumiem dlaczego po pierwszym USG w którym wyszło że nie ma dysplazji lekarz nie kazał wrócić nam za 5 miesięcy tylko musieliśmy przychodzić na kontrolę co 8 tygodni, co mnie strasznie stresowało
A jak się zapytałam jakieś 6 tygodni temu (już zestresowana że jeszcze nie kostnieją) czy mam się martwić to lekarz powiedział że nie bo prędzej czy później wszystkim dzieciom kostnieją i problem byłby kiedy jeszcze nie skostniały a dziecko już chce siadać itd no ale że do tego czasu to już powinny skostnieć. No i miał rację a ja się tylko najeździłam i stresowałam
Ja też była na jednym badaniu i od razu lekarz stwierdził że wszystko jest w porządku. Nawet nie wiedziałam że niektórzy muszą przychodzić na USG kilka razy ….
No własnie…. To czemu ma służyć ta kontrola co chwile? Tam w kolejce były też dzieci co miały 7 miesiecy i dopiero wtedy było ok… a musieli przyjechać chyba z 7 razy
U nas na NFZ za drugim razem nie było i doktor kazał się umówić 3, ale poszliśmy z synem prywatnie, do jakiegoś super specjalisty w Gdańsku. I były widoczne. Powiedział, że rzeczywiście jest ich mało, ale są. I że do niego bardzo dużo trafia pacjentów po tamtym doktorze, i że on lubi na tyle razy to rozkładać.
Musiałam sprawdzić o czym piszesz my byliśmy jakoś w 8 tyg, wszystko wyszło dobrze, a kolejną wizytę mamy zaleconą na 4-5 miesiąc może właśnie dlatego u nas jest taki odstęp żeby te jądra się pojawiły i właśnie żeby się rodzice nie stresowali kontrolami co miesiąc?byliśmy prywatnie
@Wesola95 ja też sprawdzałam, bo jakoś nigdy o tym nie słyszałam my jesteśmy po jednej wizycie, ale zmieniam ortopedę, bo obecny po 3 sekundach badania i bez USG zlecił pieluszkę ortopedyczną muszę sprawdzić u innego i już nie na NFZ i poza przychodnia, w której jest sklep i sprzedawane są na potęgę te pieluchy
U nas też były trzy wizyty, z tym że tę trzecią lekarz kazał ustawić jak mały miał skończyć 6 miesięcy, wtedy jądra kostnienia były już widoczne
Mnie też zdziwiło nawet że mamy być 3 razy, bo większość chodzi tylko raz i koniec tematu
Ale podobno kaskę mają z tych wizyt więc dlatego tak chętnie zapraszają na kolejne tak nam położna mówiła
@SylwiaMK u nas podobnie, ja się na stresowałam, co z kimś rozmawiałam to byli tylko na jednym, więc też dopytywałam czy mamy się martwić to oczywiście że spoko spoko, usłyszałam “że zębów też dziecko od razu nie ma i nie panikujemy” także tak na szczęście faktycznie okazało się wszystko ok
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.