Skąd się bierze ból pleców w ciąży? Kiedy powinien nas niepokoić? Jakie są najskuteczniejsze sposoby na ból kręgosłupa w ciąży i jak mu zapobiegać? Przeczytaj artykuł.
U mnie ból pleców był praktycznie od początku ciąży zwłaszcza w dole pleców i w okolicy bioder. Najgorzej było w nocy i przy wstawaniu z łóżka Z czasem nauczyłam się słuchać swojego ciała i nie przeciążać się na siłę. Przy pierwszym dziecku już się nauczyłam , aby nie robić niektórych czynności( nie mogłam np długo stać , ) i teraz przy drugim w ciąży już też byłam bardziej świadoma
u mnie bol pleców byl w pierwszej ciąży po calej dlugosci a w drugiej glownie w miejscu wkłucia po cc
najgorzej bylo w wymuszonej pozycji typu stanie.
jedynie pomagaly trochę ćwiczenia i wizyty u fizjo
Mnie tez dopadł bol pleców w ciazy, chodziłam na masaze do fizjoterapeuty ktore tak naprawde pomagaly na chwile ;/ im blizej porodu kręgosłupal bołał bardziej…
Bardzo ciekawy artykuł. Od drugiego trymestru miałam duże bóle pleców, na początku pomagał roller i ciepły prysznic. W trzecim trymestrze musiałam korzystać z wizyt u fizjoterapeuty i wykonywać ćwiczenia na rwę kulszową.
U mnie rzadko występowały bóle pleców, na samej końcówce było już ciężko, na szczęście ja w domu mam prywatnego fizjoterapeutę na szkołę rodzenia przypomniał sobie całkowicie masaż dla ciężarnych i gdy była potrzeba to zawsze był
Bardzo ciekawy artykuł, mimo, że już nie jestem w ciąży to z chęcią przeczytałam. U mnie w pierwszej ciąży ból pleców właściwie nie wystąpił. Byłam bardzo aktywna, dużo się ruszałam, ale miałam też czas na odpoczynek. Za to w drugiej aktywność fizyczna sprowadzała się do spacerów z synem. Bałam się też wykonywać jakieś “mocniejsze” ćwiczenia ze względu na Blizne po CC. Dlatego ten ból odcinka lędźwiowego był znaczny.
Ja żeby odciążyć kręgosłup lędźwiowy klęczałam przed kanapą leżąc klatką piersiową na poduszce żeby moje ciało było w kącie prostym takie podobne ćwiczenie na piłce pokazywali na szkole rodzenia. Oczywiście najlepszą ulgę przynosił masaż
Ciekawy artykul.
Jestem już na koncówce ciąży i obecnie ból pleców już się pojawia. W odcinku lędźwiowym. Najczęściej gdy za dlugo stoję lub siedzę niewyprostowana. Na ten moment zazwyczaj pomaga zmiana pozycji. Ulgę przynosi też ciepla woda.
Bardzo przydatny artykuł Miałam ten problem i to było coś okropnego nie byłam w stanie na leżąco nawet nogi unieść do góry. Stosowałam rolowanie piłeczkami przy ścianie i miałam tejpy naklejane te dwa sposoby przyniosły ulgę
W drugim trymestrze strasznie mnie zaatakował ból kręgosłupa w dolnym odcinku do takigo stopnia, że praktycznie nie umiałam chodzić, powiedziałam o tym mojej ginekolog i skierował mnie do rehabilitanta z certyfikatem, że może masować kobiety w ciazy. To był strzał w 10! 10 wizyt i wszystko przeszło aż do końca ciąży 🩷
W trzecim trymestrze dopadł mnie okropny ból, musiałam udać się do fizjo bo samej ciężko było mi się z tym uporac, na ratunek poszły tejpy, to było zbawienie!
Mnie bardzo bolały biodra, na szczęście ból pleców zdarzał się tylko czasami i to pod koniec ciąży, pojawiał się przy dłuższym staniu. Pomagała pozycja pół leżąca z poduszką za plecami. W artykule jest napisane kiedy nie bagatelizować bólu i warto to wiedzieć że czasami ból pleców w ciąży nie jest normalny
Świetny artykuł
Też zmagałam się w trakcie ciąży z niewielkim bólem pleców, który wystąpił u mnie w pierwszym trymestrze ciąży.
Największą ulgę przynosił mi delikatny masaż wykonywany przez męża, ciepły prysznic, a ustąpił odkąd zaczęłam wykonywać łagodne ćwiczenia dostosowane dla kobiet w ciąży także rzeczywiście część z tych sposobów radzenia sobie z bólem, o których wspomniano w artykule sprawdziła się też u mnie
Oj ten ból potrafi dać się we znaki ciężarnej pamiętam jeszcze jak ciężko znaleźć sobie odpowiednią pozycję do snu mam wrażenie , że nic wtedy nie pomaga ale warto korzystać z każdej wskazówki
Wasze wskazówki są bardzo cenne mi najbardziej pomagało rolowanie
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.