Trudna sytuacja,ale myślę,że będziesz musiała spróbować malutką jakoś przetrzymać zeby mniej spała w dzień.Postaraj się zrobić jej drzemki w ciągu dnia, około trzech, czterech po 2godz. Ustalcie jakieś rytuały ,których będziecie się trzymać co dziennie o takiej samej porze.Kąpiel o tej samej godzinie ,obiadki, śniadanie itd.
Jak przestawić dwumiesięcznego malucha? Córka odsypia w ciągu dnia,a w nocy w ogóle nie chce spać, bywa tak , że zasypia o 4 rano …
Najwidoczniej malutka pomyliła sobie dzień z nocą.
Zgadzam się z Moniką że rytm dnia jest bardzo ważny dla dziecka. Wprowadź stałe pory snu, jedzenia, kąpieli. Myślę że z czasem malutka unormuje sobie pory spania. Choć wydaje mi sie że u takiego maluszka nie ma znaczenia czy w dzień śpi pół dnia czy 2h. Tak małe dziecko powinno przesypiac większą część doby.
Przetrzymywac dziecko . Czesto dzieci przestawiaja sobie dzien w noc . Ale musisz dac do zrozumienia ze w dzien robi sie wszystko a w nocy spi . My zwykle w dzien nie chodzilismy na palcach jak spala , gotowalismy przy niej itd . I nie zaslanialismy żaluzji ani nic . A w nocy bez lampek bez niczego zeby dziecko wiedzialo ze jest noc i sie spi
na poczatku moze byc ciezko z przestawianiem ale metodą prob i błędów bedzie tylko lepiej
Zdarza się, ake trzeba konsekwentnie zachować podział na dzień i noc. Stały rytm dnia powinien Wam pomóc. Rano robi y też toaletę, dźwięki są zwykłe dla dnia, światło - na drzemki nie zaciagamy rolet tak aby dzień i noc nie były zbyt podobne do siebie. Stałe miejsce drzemki i np pieluszka też powinny pomóc
Cyyybulska wiem co to znaczy i jak sie czujesz bo mialam podobnie z moim pierwszym synkiem pani doktor i położna mowila ze niektore dzieci właśnie tak maja bo nie odróżniają dnia z noca…ja czasem w dzien obudziłam zagadywalam i zachowywałam sie troche głośniej jak spi a w nocy zawsze usypialam przy lampce i lezalam kolo synka az sie orzyzwyczai i na ok2,5-3mc w koncu zaczal spac w dzien duzo ale mniej niz zawsze i przesypial noc ale oczywiście z 1,5-2godz budzenien sie na karmienie potem przed 2roku do picia takze noc bez budzenia sie do synka mialam dopiero jak synek skonczyl 2latka…ciekawe jak bede miala z drugim synkiem ma 6mc w dzien ma juz swoje stale pory do spania
a z jedzeniem z piersi to roznie bywa, zwlaszcza teraz jak powoli dokuczaja zabki bo tak wszystko gryzie i przy tym placze a piers puszcza ssie, puszcza, ssie takze niestety ciagle cos jak nie brzuszek to zabki ale w zamian odplacaja usmiechem
Przepraszam musialam.napisac w dwuch czesciach wiadomosc bo chcialam wyslac a pisalo brak wiadpmosci i sie meczylam jak to zrobic musialam polowe wykasowac o wyslac w drugiej czesci.
Myślę że trzeba trochę maluszka przytrzymać. Rozmawiać z nim, zabawiać w ciągu dnia i robić krótsze drzemki. Niech dziecko wie, że w ciągu dnia coś się dzieje, są jakieś hałasy i jest widno. Natomiast w nocy cisza i spokój. Wyznacz stały rytm dnia, by dziecko nie było nagle czymś zaskoczone i wiedziało co ma się wydarzyć. Z czasem wszystko wróci do normy.
Musisz przetrzymać maluszka w ciągu dnia i nie dać mu tyle spać. W ciągu dnia wybudzaj do jedzenia. U nas przez chwilę była taka sytuacja (nie pamiętam ile syn miał) ale położna mi mówiła, żebym w ciągu dnia co półtora dwie godziny brała małego, zmieniała pampersa, żeby się troszkę rozbudził a następnie karmiła żeby jego brzuszek pracował i tak przez kilka dni. Młody jak spał w ciągu dnia też zachowywaliśmy się troszkę głośniej w sensie głośniej rozmawialiśmy, żeby też to go troszkę wybudzało.