Od pewnego czasu mam wrażenie że jak Laura chodzi po domu w butach typu kapcie źle stawia nogę i stąd moje pytanie jakie buty ortopedyczne polecacie dla dzieci żeby wyrobić nawyk prawidłowego chodzenia i żeby mogą nie uciekała w miękkich butach ? Pomóżcie kompletnie nie wiem jak się zabrać za ten temat i gdzie szukać takich butów
W jakim wieku jest Laura?
A konsultowałaś ten problem z fizjo?
Zawsze słyszałam że najzdrowiej jeśli dziecko chodzi boso, jeśli się nie mylę to buty ortopedyczne zleca ortopeda.
Trzeba buty takie kupić co kostkę usztywniają my musiałyśmy i już widać różnice
i jeszcze co ważne aby podeszwa była równa prosta
16 miesięcy prawie ma , nie konsultowałam ale widzę że jej ostatnio inaczej nóżkę stawia nie wiem właśnie czy nie przejechać się z nią do ortopedy ale najpierw chyba będę chciała to skonsultować z pediatra może ona coś mi doradzi
no lepiej z lekarzem skonsultować
MamalauryG ja bym od razu działała żeby w razie czego moc jak najwcześniej skorygować wizyta moim zdaniem nie zaszkodzi
Wiesz co z tego co wiem to wlwnsei może być to że warto by było aby dziecko poruszało się bez butów bo czasami to buty psują ten prawidłowy chód czyli z dwojga złego lepiej bez butow niż w złych butach ale na pewno skonsultować to trzeba dla świętego spokoju
Wiesz co najlepiej chodzić boso. Ja miałam problem z córką . Ogólnie było tak,że pediatra nam mówił,że do drugiego roku dziecko może chodzić jak chce bo się uczy chodzić. Potem trzeba obserwować. Nam córka stawiała stopy do środka. Byliśmy w końcu u ortopedy to dał skierowanie na rehabilitację. W tym wieku u nas w okolicy nikt nie miał zajęć dla takich małych dzieci. Poszliśmy prywatnie do fizjoterapeuty. Okazała się ,że córka ma napięte mięśnie w udach, zlecił masaże i stymulację stopek sensorycznie. Mamy takiego jeża, ścieżkę sensoryczną, chodzi na boso w domu i jest o wiele lepiej. Jedna noga jej jesce schodzi do środka,ale i tak jest spory postęp. Wcześniej jak szła czy biegła to potykała się o nogi i często upadała. Teraz wiadomo upada jak dziecko normalnie .
Na razie sobie obserwuj dziecko. Powiem tak pediatra nam nie pomogl, skierowanie do ortopedy w końcu dał bo marudziłam,ale twierdził ,że wszystko jest okej z dzieckiem . Dopiero fizjo zobaczył problem i jeszcze miała problem z balansem równowagi
ja też skorzystałabym z porady fizjoterapeuty, on zawsze spojrzy swoim okiem i widzi, to czego my nie dostrzegamy.
Ja właśnie spotkałam się z takim problemem u znajomej która też zauważyła że córeczka stawiała nóżkę podczas chodzenia jakoś Krzywo pamiętam że nawet bez konsultacji z pediatrą pojechała z nią do ortopedy i ta pani doktor również powiedziała jej żeby obserwować wiadomo lepiej mieć to na uwadze niż zaniedbać ale że by też nie przesadzać i nie wyszukiwać dziecku dolegliwości bo to jest maleńkie dziecko które dopiero co nauczyło się chodzić i trzeba dziecku dać te możliwość aby to chodzenie wyszlifowało No ja wam powiem że patrzyłabym na to tak przez pół bo lekarze nieraz nam mówią Proszę nie panikować proszę obserwować Niepotrzebnie pani przyszła a potem jak człowiek przyjdzie za późno to znów mają pretensje że takie coś było nie zauważone a też lepiej że tak powiem przejść się do specjalisty raz niepotrzebnie niż pójść za późno także obserwuj Jeżeli cię to niepokoi to faktycznie najpierw skonsultuj z lekarzem i on na pewno doradzi ci czy w jej przypadku lepiej będzie zastosować jakieś specjalne buciki bądź też na przykład zaleci aby częściej puszczać ją po domu bez butów
mamaLaury powiem ci szczerze ja chodziłam do ortopedy kilka lat co chwila cwiczenia które za wiele nie wniosły;( potem znowu wizyta u ortopedy co roku co pół roku w końcu decyzja o wkładkach;) i najlepszym rozwizaniem była włansie wizyta w takim punkcie ;) zrobili badanie stóp i zweryfikowali problem wykonali na zamówienie odpowiednie wkładki w których miała chodzić jak najwiecej buty doradzili albo u nich albo w decatlonie podali 2 modele które bedą dobre;) potem przy odbiorze miałam być juz z nowymi butami i dopasowywali wkładke finalnie;) pamietam że miałam 2 rozmiary butów potem jedne zwracałam;) córka 2 lata chodziła we wkładkach zaznaczam ze były to czasy covidowe gdzie praktycznie mało co chodziła ogólnie w butach ;/ bo czasy kwarantann itp
Lepiej skonsultować. W ogóle takie specjalistyczne buty kupowałabym tylko po konsultacji z odpowiednim lekarzem. Choć chyba kupuje się je w medycznym sklepie i tam wtedy i tak odlewają wkładkę? Czy coś takiego? nie wiem czy nie mieszam. Jakiś nadzór nad tym musi być.
Syn też dziwnie stopę stawia tak do wewnątrz mu schodzi i też rozważałam konsultację ale pewnie najpierw z pediatrą pogadam.
No pediatra raczej w pierwszym kontakcie bo będzie wiedział czy nie przesadzam ale często własnej jest tak że jak dziecko dobrze nie chodzi to nie chcą dawać skierowania bo może jeszcze wyrobić nogę :)
Dziecko potrzebuje czasu żeby wyrobić sobie nóżki
MamaLaury daj znać jak będziesz po takiej konsultacji, jestem ciekawa co pediatra zadecyduje?
I jak z tą noga przeszło jej to już czy dalej tak stawia ?
Mi się wydaje, że lepszy będzie ortopeda, czasem pediatra bagatelizuje problem a ortopeda musi wszystko sprawdzić jak przychodzisz na wizytę :)
Samemu lepiej nie kupować butów ortopedycznych jak do końca nie wiadomo jaki to problem
Teraz mama z tymi butami ortopedycznymi to czesto w tych salonach sa fizjoterapeuci i maja odpowiedni sprzet badajacy stope dziecka dzieki temu moga wybrac odpowiedni but dla dziecka a jak trzeba to wkladki, bo jednak jaknortopeda zaleci wkladki do butow to i tak konczy sie na takim badaniu w takim miejscu wowczas sie czeka okolo 2 tygodni na wkladki ;)
Zdecydowanie lepiej odbyć wizytę u specjalisty niż kombinować na własną rękę. Niby się chce dobrze ale to nigdy nie wiadomo jaka wada i czy w ogóle jest jakaś wada postawy