Hej dziewczyny co powinnam wiedzieć przed cc?
Ze 2 godziny po nie wolno głowy podnosić i nic pić. Później jak pozwolą to jakiś lekki posiłek. Z lekami przeciwbólowymi jakoś bardzo nie boli. Że nie da się kaszleć ani kichac po CC. Ja myślałam że mam takie słabe niesienie brzucha 2 miesiące po ale fizjo powiedziała że to generalnie jest po ciąży więc takie pocieszające. Dla mnie najgorszy był cewnik zakładany bez znieczulenia, ale wiem że niektóre szpitale pierwsze znieczulają i potem cewnik
hej dziewczyny, bylam przygotowtwana do cc wiec takie zalecenia dostalam, ale obylo sie bez cc
i tak:
przed cc trzeba byc na czczo, zadnych jedzen i pici ok 6–8h przed
zazwyczaj znieczulenie zewnetrzoponowe albo podpajeczynowkowe – bedziesz przytomna, nie poczujesz bolu od pasa w dol
sama operacja ok 30–60 min, hospitalizacja zwykle 3–5 dni
rana goi sie kilka tygodni, trzeba uwazac przy podnoszeniu dziecka i dbac o higiene
karmienie piersia po cc jak najbardziej mozliwe, czasem trzeba troche poczekac
ryzyko jak przy kazdej operacji: infekcja, krwawienie, bol, reakcje na znieczulenie
fajnie miec kogos do pomocy przez pierwsze dni
To tak w skrocie co mowila mi polazna ![]()
To ja dodam do tego co dziewczyny już napisały, że ja po CC musiałam wstrzykiwać jeszcze clexane i z tego co kojarzę to on jest zawsze przepisywany później tak do 4 tyg, u mnie w szpitalu po cesarce przyklejali taki plaster miodu z tego co widziałam jest normalnie dostępny w aptekach tez i to było super bo widać przez niego ranę, nic ci się nie parze tam bo brud woda nie wnika, rana mimo to oddycha, miód dodatkowo wspomaga gojenie, i to miałam aż do zdjęcia szwów, jednej pani się coś tak stało z rana, to jak ja oglądał lekarz to jej zdjął poprosił o umycie się i rany i założył drugi.
Warto aby był w domu ktoś kto pomoże przez pierwsze dni zajac się dzieckiem tzn wstawać do niego chodzić itd. i pomoże tobie i pomoże wstać poda jedzenie picie, bo jednak szwy mogą cię ciągnąć i rana też będzie się goić.
Warto wstawać z pozycji bocznej.
I do 2 lat powinno się odczekać z kolejna ciąża by się wszystko zagoiło ładnie gdyż kolejne ciąże raczej powinny być przez CC choć nie muszą wszystko zależy od organizmu
Czasem nie można przez 8 h się podnosić , to wszytko Ci powie anestezjolog , lekarz co masz robić a czego unikać , ważne abys tego słuchała
proś o wszytko położne , one bede Ci cewnik zmieniać, podkłady, podpaski , pomogą się podmyć - nie wstydź się tego
a przed cc nie jeść , ale to Ci powiedzą , dają piżamkę jednorazową oraz zel antybakteryjny do mycia ciałka ![]()
![]()
Dokładnie, najważniejsze słuchać co mówią położne i lekarz! Podczas cc nie podnosić głowy - chociaż wiem, że bardzo kusi, zobaczyć co się tam dzieje ![]()
Ja dodatkowo byłam jeszcze przed porodem pod opieką fizjoterapeuty, który przygotował mnie do uruchomienia po cc. Jak tylko będziesz na siłach zaczynij sobie ruszać stopami, żeby powoli sie uruchamiać.
Zaopatrz się w butelki z dzióbkiem, żeby uniknąć zachłyśnięcia - nie jest przyjemne po cc.
To była moja pierwsza cesarka i ciaża
Wiec sama nie wiedzialam co i jak ale wlasnie po cc nie wolno sie podnosic lezec na płasko pic dopiero mogłam nad ranem
Ja rodziłam o 21:43 to na nastepny dzień przyszła pielegniarka i powiedziała zeby isc sie przemyc tylko ostrożnie bo bedzie bolało jak wstawac bede oczywiście ja chcialam wstac normalnie bo nic nie czułam ale potem załowałam bo zwijałam sie z bólu
Posiłek miałam tylko lekki (owsianke)
I oczywiście jak schodzi znieczulenie jest takie dziwne uczucie dreszczów i zimna to normalne ja na poczatku sama nie wiedziałm o co chodzi ale wytłumaczyła mi to wszytko pani pielegniarka i przydadza sie oczywiście duzo podkładów bo ja wzielam za mało ale na noworodkach mi dali
Przed sama cesarka nie mozna noc jesc i pic
Chociaz na porodówke połozna powiedziała zebym wzieła ze soba lizaki i musiki i niezbedne rzeczy potrzebne na poród (podklady,podpaski,majtki i koszula do porodu)
Ja niestety mialam nieplanowana cesarke ale wspominam ja dobrze bol był taki umiarkowany dopiero dzien przed wypisem do domu zaczeły mnie boleg mocno plecy ale nie ma co sie stresowac ja miałam super opieke ale kazdy szpitał jest inny
Jedno cc nie jest wskazaniem do kolejnej cc chyba, że istnieją przeciwskazania. Obecnie w szpitalach stosuje się VBAC czyli poród siłami natury po cc.
Ja według rad od położnej jak tylko złapałam jakiekolwiek czucie w stopach to ruszałam nimi dużo (kręciłam kółka, machałam itp) nie wiem czy to dzięki temu ale nie miałam żadnego problemu później z pionizacją. Mimo bólu zmuszałam się też do „spacerów” po oddziale i pokoju żeby się rozruszać. Ponoć ruch jest ważny po cc. Mi też bardzo przydał się gotowy zestaw „poporodowy”. Rano gdy przyszła położna (urodziłam późnym wieczorem) to wyjęła torebkę strunowa w której miałam koszulę, majtki, podpaskę, skarpetki i szlafrok i dzięki temu nikt nie musiał grzebać mi w walizce a słyszałam, że czasem jest z tym problem:/
Ja rodziłam dwa razy ale ani razu nie było potrzeby robienia CC.
Więc nie dodam nic fachowego oprócz tego co dziewczyny napisały . Ale od siebie chciałabym ci powiedzieć że najważniejsze o czym musisz pamiętać to to , że CESARSKIE CIĘCIE TO PRAWDZIWY PORÓD ! I nie daj sobie wmówić że poszłaś „ na łatwiznę „ ja osobiście podziwiam kobiety które urodziły poprzez CC:orange_heart:![]()
Ja słyszałam, że rok trzeba czekać ze staraniami o kolejną dzidzię. Teraz jest zalecenie że jak rok od ostatniego CC nie minęło to jest CC. U mnie będzie rok i 8 miesięcy i niby ma być poród naturalny ![]()
Ja chyba ze dwa razy dostałam zastrzyk w brzuch po CC. Ale nie jestem tego pewna
już mało co pamiętam
Ja miałam nieplanowana cesarkę i nie wspominam dobrze, znieczulenie nie zadziałało, musieli mnie uśpić przez co dostałam później zespół popunkcyjny ![]()
Okej, mi lekarze mówili inaczej, szczególnie po porodzie jak byłam u ginekologa zdejmować szwy wskazała że zaleca przy 2 cesarkę szczególnie jeśli będzie blisko poprzedniej, że zadko udaje się sn choć oczywiście jeśli kobieta chce to się starają by tak było. No i oczywiście wskazała że przy 2 ciąży zanim podejmę decyzję w lewo lub w prawo to trzeba aby dobrze sprawdzić jak stan z blizna i organizmem w ogóle. Dlatego napisałam na końcu że wszystko zależy od kobiety
W ogóle warto mieć w jakieś torebki duże strunowe z Ikea lub takie organizery do walizek sobie popakowac rzeczy. Ja miałam tak dla malucha na początek a później tak wrzucone i żałowałam bo tak bym wyjęła sobie woreczek z całym strojem i tyle. Tak samo dla siebie miałam na start przygotowane
Ja po pierwszej cesarce chciałabym druga. Nasłuchałam się ostatnio że może np pęknąć macica podczas naturalnego porodu po CC to już się wystraszyłam.
Mam też zaświadczenie od okulisty, mam nadzieję że to wystarczy by zrobili mi druga CC.
Ojej serio, wszędzie inaczej w takim razie mówią… Moja siostra miała 2 Cc bo faktycznie tam u niej było ok roku, koleżanka miała właśnie drugi raz CC po 3 latach bo u niej sn zakończyło się właśnie CC i zalecali jej by teraz też tak bylo
Może to też zależy, ja miałam w ogóle przed porodem z 2 miesiące przed robić, to było straszne i jeszcze te 4 tyg po, do tej pory zrosty po zastrzykach mi zostały ![]()
Mnie to najbardziej przerażało bo u mnie też niespodziewana cesarka musili mi podpajęczynówkowo robić znieczulenie, na szczęście zadziałało ale potem jak mi już zeszło to się okazało że mam ból barku od tego znieczulenia( przynajmniej tak to wyjaśnił położna) i kroplówkę z przeciwbólowymi mi dawała po
Nie czytaj za dużo i się nie nastawiaj negatywnie , czasem lepiej pójść bez wiedzy niż się niepotrzebnie stresować ![]()