Test pokazał dwie kreski, chcemy wynik potwierdzić u lekarza. Na co zwracamy uwagę przy wyborze ginekologa położnika?
Chciałabym jeszcze dodać, że jeśli chodzi o województwo śląskie to polecam ginekologa dr Krzysztof Kopiec przyjmuje NFZ Świerklany, prywatnie Rybnik, Katowice - w klinice leczenia niepłodności l.
Dr Dominika Budziak przyjmuje Mikołów. To są lekarze, których mogę polecić z czystym sumieniem. Jeśli ktoś z was ma do polecenia, sprawdzonych ginekologów to proszek piszcie to innym mamą może pomóc. Nie mówię tutaj tylko o woj. Śląskim ale również o innych.
Warto dowiedzieć się czy w szpitalu w którym chcemy rodzić jest program KOC czyli koordynowana opieka nad kobietą w ciąży. Ja dostałam się do takiego programu i dzięki temu całą ciążą prowadziłam w szpitalu na NFZ. I rzeczywiście była to kompleksowa opieka, bo lekarze ginekolodzy prowadzili nawet moją cukrzycę ciążową, nie chodziłam do diabetologa.
Ja przy wyborze zwracałam uwagę aby mój lekarz pracował w szpitalu w którym będę rodzić, i żeby to on wykonywał CC:).
Liana80 przy cesarce można tak zrobić bo jest zaplanowana, ale przy porodzie naturalnym może być ciężko trafić na swojego lekarza prowadzącego w danym szpitalu. Jak byłam po terminie i miałam poród wywoływany to byłam skierowana do szpitala w którym jest mój lekarz prowadzący i zajął się mną bo kazał mi przyjść tego dnia kiedy on ma dyżur. Przy porodach naturalnych nigdy nie wiemy kiedy zacznie się akcja porodowa i czy akurat w tym momencie nasz lekarz prowadzący jest w szpitalu na dyżurze. Oczywiście można mieć własne położną itp ale to wszystko kosztuje , a nie każda z nas stać na taki dodatkowy wydatek.
Z tymi lekarzami to jest tak że jedna poleca a druga absolutnie nie. Ja chodziłam do lekarza obcokrajowca i poleciłam go szwagierce bo wydawał mi się bardzo profesjonalny, szwagierce zmieniła lekarza w połowie ciąży bo stwierdziła że się nie zna więc wiecie jak to jest
A Kubicka zgadzam się z Twoim artykułem i komentarzem. U swojego lekarza ginekologa na potwierdzenie ciąży byłam prywatnie . Wtedy skierował mnie do swojej przychodni przyszpitalnej ,gdzie zostałam wpisana w KOC . Wszelkie badania, konsultacje ze specjalistami, prenatalne miałam z programu. Szkole rodzenia również zrobiłam pod patronatem KOC. To pierwsza ciąża ale wiem że kolejne również będę prowadzić u mojego lekarza, w tym samym szpitalu
Później zależy też kto jakie ma preferencje. Ja polecam dr Kopca, ale zawsze używam sformułowania, że jest specyficzny i określam dlaczego. Później ta druga osoba musi zobaczyć czy jej to nie będzie odpowiadać czy to zaakceptuje.
Zgadza się. Usłyszałam dwie opinie na temat mojego lekarza osób, które u niego były. Jedna , że to taki zakręcony wariat a druga , że często na urlopy chodzi . I jedna i druga opinia w moim przypadku nie była zasadna, bym mogła to podeprzeć. Dla mnie lekarz bardzo wspierający, dbający, spokojny i szalenie inteligenty, rozwiewający wszelkie moje i męża wątpliwości
Warto szukać lekarza z polecenia, ale ostatecznie może się okazać, że nam dany lekarz nie podpasuje. Ja jestem zadowolona z prowadzenia ciąży w programie KOC, ale nie miałam na przykład jednego lekarza prowadzącego, tylko 3 różnych. I ten o którym słyszałam najwięcej dobrych opinii pozwolił mi brać razem żelazo i euthyrox a dopiero w ulotce przeczytałam, że trzeba zachować odstęp. Nie wiem, może to nie ma aż takiego znaczenia, ale wydaje mi się, że skoro przepisuje takie leki to powinien wiedzieć jak je łączyć.
Tutaj chodzi o wchłanialność eutoryxu. Ogólnie go się powinno brać minimum 30 minut przed piciem np kawy czy zjedzeniem posiłki, żeby mógł się jak najlepiej wchłonąć . Czym dłuższa przerwa tym lepiej. Ja mam niedoczy tarczycy u muszę zażywać już większe dawki, ale tym zajmuje się mój endokrynolog bo to nie jest działka ginekologa. To też lekarz, który został mi polecony ja jestem zadowolona.
Może tak
Ja też łykam euthyrox około 30 min przed jedzeniem. tak mi endokrynolog powiedziała i tak robię. a przynajmniej się staram.
Ja nawet nie wiedziałam o istnieniu programu KOC. Musiałam zmienić ginekologa jak zaszłam w ciążę. I tutaj podpytywałam znajome kogo polecają. Akurat 2 albo 3 polecily jednego i do niego poszłam. I to był świetny wybór. Dwie wizyty prywatnie a po potwierdzeniu ciąży udało się załapać na NFZ. Przy kolejnej ciąży też bym chciała do niego. A nawet nie wiem w jakim szpitalu pracuje....
Nawet jak się zagłębiałem sama w działanie eutoryxu to czytałam o tym, że te tabletki nie powinno się z niczym mieszać. Że potrzebują czasu na wchłonięcie. Żeby nie było wierzey lekarza, ale zawsze dla pewności lubię sprawdzić jak co powinno się zażywać. Jeśli chodzi o te całe KOC fajna inicjatywa. Ale może być najlepszy szpital jednak gdy w dzień porodu trafisz na zmęczona, znudzona i w złym humorze położną to możesz to źle wspominać. Szpitale to nie tylko sprzęt ale przede wszystkim ludzie. A nie okłamujemy się całą robotę przy porodzie naturalnym na swoje barki bierze położna.
Również biorę Euthyrox i odkąd pilnuję aby nawet do godziny przed i po tabletce nic nie jeść i nie pić to okazalo się, że moge brać niższa dawkę, bo zaczął się lepiej wchłaniać i lepiej działać.
Wcześniej bywało, że nie chciało mi się tyle czekać ze śniadaniem, bo to jednak trochę uciążliwe i jadłam 15 minut po tabletce.
Dlatego tak ważne jest to odczekanie po zażyciu eutyroxu. Ja już 5 lat jestem na tych tabletkach
Ja pilnowałam tych odstępów a przynajmniej starałam się. Na szczęście żelazo musiałam brać dopiero w ostatnich 3 miesiącach ciąży. Wtedy też często się przebudzałam, więc łykałam żelazo około 5 rano, euthyrox około 7 rano a wstawałam około 9.