Covid to straszna choroba chociaż tak na prawdę wiele ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy i ja sama do tej grupy należałam dopóki sama nie zachorowałam dlatego współczuję ciężarnym kobietom i to bardzo w czasie trwania pandemii trzeba chronić nie tylko siebie ale i dzieciątko noszone pod sercem. Nie wiemy tak na prawdę co może się stać i jak przejdziemy wirusa może bezobjawowo a może nie. Stosujmy się do zaleceń i utrzymujmy dystans bo życie jest najważniejsze bo pandemia kiedyś się skończy i będziemy cieszyć się wszyscy razem. Trzymajcie się wszystkie kobietki z maluszkami w środku :)
Ciąża w czasie pandemii Panująca wokół epidemia przysparza sporo stresów, wzbudzając niepokój również wśród przyszłych mam. Co ciężarna powinna wiedzieć na temat choroby COVID-19? Odpowiadamy.
Paatka nie doczytałam na forum, a może nie pisałaś o tym, jak przeszłaś covid? jak dzieci? tak wiele pytań się nasuwa! podejrzewasz gdzie mogłaś się zarazić? przecież to właśnie my - mamy dbamy o siebie i swoje rodziny, to zwłaszcza my pilnujemy żeby dzieci myły ręce. Napisz coś więcej proszę, byłaś w domu czy byłaś hospitalizowana? jak długo chorowałaś? boję się zarażenia wirusem, ale zastanaiam się czy uda nam się tego uniknąć czy wszyscy musimy przez to przejść bo przecież wirus nie zniknie z dnia na dzień, a maseczki będą nam jeszcze dłuuuugo towarzyszyły....
dziwi mnie że nie zaleca sie karmienia piersią.skoro nie ma badan potwierdzonych ze covid wystepuje w mleku matki...jest masa chorób ktore sa zagrozeniem dla kobiet w ciąży i trzeba zawse uwazać....
ogólnie przeraża mnie nie tyle sam covid, ale ta cała otoczka, izolacja, strach ze idąc do szpitala urodzić zrobią mi test, ktory wyjdzie pozytywnie i np odizolują ode mnie dziecko na dwa tyg. nie wyobrażam sobie tego ... albo tego ze w chwili obecnej zamkną mnie na kwarantannie bo się gdzieś dopatrza ze miałam z kimś kontakt etc. i zostanę bez dostępu do lekatrza, laboratoprum itd...
dziwi mnie że nie zaleca sie karmienia piersią.skoro nie ma badan potwierdzonych ze covid wystepuje w mleku matki...jest masa chorób ktore sa zagrozeniem dla kobiet w ciąży i trzeba zawse uwazać....
Covid różnie się przechodzi. Jedni łagodnie lub bezobiajowo inni ciężko albo dochodzi do śmierci. Nie ma co oszukiwać się że ciężki mamy okres. Jednak ja jestem w ciąży nie czekałam aż pandemia się skończy bo nie wiadomo kiedy to nastąpi. Ale karmić piersią będę próbować. Jak wyjdzie się okaże bo przy córeczce się nie udało.
Ja gdybym była w ciąży to pewnie najgorzej nachodziłyby mnie podobne obawy co Ewe. Ja wirusa przeszłam dość łagodnie, mąż gorzej bo ponad tydzień z gorączką.Dzieci przeszły bez żadnych objawów.Na tą chorobę według mnie, po tym co przeszliśmy bo zabrał mi teścia, który nie miał chorób współistniejących nie ma żadnej logicznej reguły.Teściowa, która od wielu lat leczy się na wiele chorób w tym astmę ,covid przeszła bez większych trudnych historii.
Figa chyba trochę źle zrozumiałaś artykuł. Tam wyraźnie jest napisane że nie stwierdzono do tej pory żeby wirus przedostawał się do mleka, tutaj chodzi o kontakt bezpośredni, wirus przenosi się drogą kropelkową.. wystarczy że mama w obecności noworodka coś mówi, albo kichnie. Taką drogą może zarazić dziecko, tutaj chodzi o odizolowanie maluszka.
Słuchajcie tak na prawdę póki wirus panuje to żadne badania nie są w stanie wykryć jakie szkody on wyrządza. Za kilkanaście lat będzie można dopiero mówić o jakichkolwiek potwierdzonych badaniach.
Mama Hani, to też fakt,że my wszyscy, którzy przeszli wirusa nie wiadomo z czym za kilka lat możemy się zmagać bo może wirus zostawił coś w bonusie. Rzeczywiście może okazać się,że nie zabrał kogoś od razu ,ale za to będzie ten pozostawiony bonus odciskał swoje znamię i męczył organizm.
Mama_Hani napisane jest żeby nie karmić i izolować matkę od noworodka.. Dla mnie to jest absurdalne. I powinno zostac zweryfikowane przez jakiegoś specjalistę przed wrzuceniem tego do internetu.
Meg zaczęło się w piątek gdzie synuś od rana miał prawie 40 stopni gorączki ale jakoś udawało się zbijać w sobotę po południu już było ok a w niedziele na wieczór zaczęła gorączkować córeczka i ja a w poniedziałek na wieczór mąż. Miałam teleporade i od razu doktorka skierowała nas na test który wyszedł pozytywnie. Gorączka po dobie ustąpiła i dzieci czuły się już dobrze za to ja z mężem ogólne osłabienie ból mięśni stawów kości i za 3 dni utrata smaku i węchu. Przeszliśmy w miarę łagodnie ale prawdę mówiąc mąż do tej pory jest osłabiony i nie chodzi do pracy a minęło już ponad 2 tyg.
Takie mają procedury że odizolowują matkę z dzieckiem jak i wiele innych czasami durnych i nielogicznych no ale tak rządzi nasz rząd. Np. Mój syn zaczął pierwszy ale nie miał zrobionego testu więc kwarantanne musi mieć 17 dni gdzie my tylko 10 :/
Patka,mój mąż trzy tygodnie po chorobie i jeszcze czuł się dość słabo.Troche to podobne do tego jakby mu ten covid z pół kondycji zabrał.Wystraszyliśmy się, tym bardziej,że teść zmarł ,dlatego mój szybko postanowił sobie zrobić badania klatki i krwi+ mocz.Płuca wyszły ok, teraz jeszcze czekamy na wyniki krwi i moczu.
My również przeszliśmy covida jako że Piotruś jest nadal na piersi cały czas go normalnie karmilam (bo szczerze jak bym nie chciała dać to by była afera ze szkoda słów :-)) wszyscy zaraziliśmy się od meza i przeszliśmy w miarę sprawnie najgorsze to siedzenie w zamknięciu gdybym była w ciąży to wiadomo że bym się trochę obawiała tej izolacji tego wszystkiego ale np nie pozwoliła bym zabrać sobie noworodka na izolacje u mnie znajoma po porodzie zaraz miala robiony wynik i miala pozytywny normalnie była ca y czas z Maluszkiem ( dodam że jej synek był wczesniakiem ale bez inkubatora) poprostu musiała zostać dłużej w szpitalu
My również przeszliśmy covida jako że Piotruś jest nadal na piersi cały czas go normalnie karmilam (bo szczerze jak bym nie chciała dać to by była afera ze szkoda słów :-)) wszyscy zaraziliśmy się od meza i przeszliśmy w miarę sprawnie najgorsze to siedzenie w zamknięciu gdybym była w ciąży to wiadomo że bym się trochę obawiała tej izolacji tego wszystkiego ale np nie pozwoliła bym zabrać sobie noworodka na izolacje u mnie znajoma po porodzie zaraz miala robiony wynik i miala pozytywny normalnie była ca y czas z Maluszkiem ( dodam że jej synek był wczesniakiem ale bez inkubatora) poprostu musiała zostać dłużej w szpitalu
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.