Ciemieniuszka u Bobaska

Witam Kobietki :blush:
Jakie macie doświadczenia z ciemieniuszką u swoich Maluszków i jak sobie z nią skutecznie radziłyście?
Z góry dziękuję za wszystkie porady. :pray:t2::blush:

U nas najlepiej dzialalo: olejek + miekka szczotka + lagodny szampon, codziennie. Luski odchodzily spokojnie, bez placzu :slightly_smiling_face:

1 polubienie

My przed kapielą smarowalismy główkę środkiem na ciemieniuchę z emolium. Tak żeby maly chwilę poleżal z tym.
Kapiel byla też w emolium albo w olejku ze slodkich migdałów.
I miekka szczotka

1 polubienie

Nakladalam olejek ze slodkich migdalow przed kapiela, na to czapeczke zeby olejek zadzialal. Po kapieli wyczesywalam miekka szczoteczka

1 polubienie

Ziaja na ciemieniuche i szczotkowanie, szczotka z twardszym włosiem, końcówkę musieliśmy delikatnie usuwać sami bo już nie dawaliśmy rady jej wyczesać bo mała urodziła się z dużą ilością włosów i tam gdzie miała ich najwięcej ciemieniucha nie chciała schodzić.
Próbowaliśmy też oleju z migdałów lub oliwki na godzinę przed i zakładaliśmy dodatkowo czapeczkę i później w kąpieli czesaliśmy ale mało schodziło.

1 polubienie

Są już wątki na ten temat. W lupce wpisz „ciemieniucha” i tam jest dużo polecajek.

1 polubienie

U nas pomaga zwykła oliwka nakładam około godziny przed kąpaniem, po jakimś czasie szczotkuje i myjemy główkę

1 polubienie

U nas podziałało oliwka bambino i wyczesywanie tez stosowalismy olejek z linomaga bardzo nam pomugł.
A przy kompieli stosowalismy szampon z ziaji tez super sie sprawdził po tym szamponie ciemniucha znikła

1 polubienie

My akurat dostaliśmy w wyprawce olejek “Olejuszķa” w zestawie ze szczoteczką i tego używaliśmy - ładnie nam to zadziałało :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Ja do kąpieli dodaje olejek ze słodkich migdałów. Po kąpieli też tym olejkiem smarowałam główkę dziecka i czesałam miękką szczotka :sweat_smile:

1 polubienie

My dokładnie tak samo. I dzięki temu prawie się z ni nie męczyliśmy

1 polubienie

My przed kąpielą smarowaliśmy główkę oliwką i jakiś czas odczekaliśmy aż odmięknie i malym grzebyczkiem wyczesywaliśmy jak już ładnie odchodziła od skóry głowy. Potem dobrze trzeba umyć główkę bo wszystko tłuste jest :smile::smile: wiem że są też na rynku różne preparaty na ciemieniuchę ale nigdy nie stosowałam :blush:

1 polubienie

U nas była bardzo duża , bardzo pomagała miękka szczotka i olejek z czarnuszki

1 polubienie

Jak syn był mniejszy to stosowałam olej ze słodkich migdałów, szczotka twarda i szampon zMusteli. Ostatnio zauważyłam, że pojawiła mu się w jednym miejscu na głowie i nie chciała zejść. Dopiero w Rossmanie kupiłam spray Babycap i zaraz zeszło

1 polubienie

U nas pomaga oliwka i wyczesywanie grzebykiem :wink:

1 polubienie

Oliwka na główkę, codzienne czesanie główki i codzienna kąpiel.

1 polubienie

Wyczesywałam szczotką , i używałam oliwki

1 polubienie

Olej z migdałów i czesać szczoteczką :blush:

2 polubienia

Kiedyś usłyszałam, że zaniedbana ciemieniucha ma związek z lichymi włosami w przyszłości

Ja nie kupowałam specjalnych produktów na ciemieniucha. Wystarczyło, że posmarowałam główkę olejem ze słodkich migdałów i przeczesałam delikatnie włoski. U mnie pomogło też to, że przestałam jeść nabiał, bo synek miał alergie i alergeny z mleka mu szkodziły

1 polubienie