Co do picia oprócz mleka

Dziewczyny , czy dajecie swoim pociechom coś do picia oprócz mleka?

To zależy w jakim wieku jest dziecko :smiling_face: ja działałam zgodnie z zaleceniami i dopiero po 6 miesiącu życia wprowadzałam inne napoje (woda)

1 polubienie

po rozszerzaniu diety dopiero dawalam cos poza mlekiem , na początku tylko woda przy rd
a pozniej zdarzyl sie sok wyciskany czy herbata

Nie daję nic. Zgodnie z zaleceniami woda dopiero po rozszerzanii diety. Trraz w cieplejsze dni byla czesciej pierś jezeli dziecku chcialo sie pic. Terqz jwst chlodniej wiec nie jest az tak czesto ale zdarza sie, ze maluszek chce sie tylko napić i ssie ttlko chile i dosyc. Karmie na zadnaie wiec zaspakajam takze pragnienie.

1 polubienie

Do momentu rd tylko mleko. Potem woda, dopiero po roku, bliżej półtora jakas herbatka rooibos ale to rzadkość bo córka jako napój traktuje tylko wodę :smiley: dodam że od 13 m kiedy odstawiła się od piersi nie podawałam już mm, a mleko krowie ma tylko w owsiance i ogólnie uwielbia nabiał. Samego mleka nie tknie. Pojawiały się u nas też już soczki, bobofriut/ Kubuś ale ja się staram ograniczać, przy babciach ma popuszczone :wink:

1 polubienie

Córka ma teraz 8 miesięcy, podajemy tylko wodę do picia. Pije zawsze po przebudzeniu i przy posiłkach. Jak były upały, to podawaliśmy też między posiłkami. Nie podajemy żadnych soczków, mleka krowiego czy roślinnego, ani innych napoi :sweat_smile:

1 polubienie

Do 6 miesiąca tylko mleko, po 6 msc przy rozszerzani diety - woda :wink: po roku - ewentualnie trochę soku 100%, ale woda nadal powinna być podstawa :wink:

my na tym etapie tez podawalismy tylko wode
jak mial kolo 1.5 roku i kryzys z piciem to pojawialy sie czasem typu sok wyciskany czy cos by pil cokolwiek

Jak zaczęliśmy rd to woda i chcę jak najdłużej podawać tylko wodę:)

Ja podawałam tylko wode nic wiecej dodatkowego do picia :wink:

Póki co tylko mleko wodę wdrożę przy rd po 6 msc

My to samo, jak zaczęliśmy RD, u nas po 5 miesiącu to woda. Ale koleżanka przy zaparciach u córki dawała szybciej, a szwagierka miała takie zalecenienod lekarza, że tam od 3 miesiąca miała podawać, ale to ze względu na wodniaka nerki. I ta dr tłumaczyła że ona to jest zwolennikiem wody u niemowlaków, ale wiadomo to nefrolog

Woda przegotowana a w późniejszym etapie jakieś herbatki lub soki u nas akurat soki dopiero były w okolicach roczku bo mały nie chciał pić za to herbata rooibos była pita z chęcią

Ja ostatnio też dawałam synowi tę herbatę rooibos i mega mu posmakowała :blush:

1 polubienie

Tylko woda i to od momentu rozpoczecia rozszerzania diety. Pozniej herbatki i kompot, ale taki robiony w domu bez dodatkowego cukru-
Ale to w okolicach roku podawalam corce.

Ja robiłam dokładnie tak samo jak Ty . Przy pierwszym dziecku miałam wyjątek ale miało wysoką gorączkę miał wtedy 7 tygodni . Musiał być dopajany woda

1 polubienie

Mleko, a do posiłków stałych woda i nic więcej

Jeżeli tylko są wskazania to oczywiście!
To tak jak z samym rozszerzaniem diety - jeśli sa wskazania medyczne to można rozpocząć wcześniej. U nas była koniecznosc RD już w 5msc

1 polubienie

U nas głównie woda i chętniej sięgnie po wodę niż po jakiś sok w sklepie, wiadomo czasem się skusi, bo marshal jest na opakowaniu ,ale zrobi łyk, może dwa i nie wypije dalej.

Zależy w jakim wieku dziecko i czy jest KP czy MM :slight_smile: ja byłam KP i do 6 miesiąca córka dostawała wyłącznie cycka :slight_smile: później woda do posiłku zgodnie z zaleceniami :wink: