Dziewczyny , czy dajecie swoim pociechom coś do picia oprócz mleka?
To zależy w jakim wieku jest dziecko
ja działałam zgodnie z zaleceniami i dopiero po 6 miesiącu życia wprowadzałam inne napoje (woda)
po rozszerzaniu diety dopiero dawalam cos poza mlekiem , na początku tylko woda przy rd
a pozniej zdarzyl sie sok wyciskany czy herbata
Nie daję nic. Zgodnie z zaleceniami woda dopiero po rozszerzanii diety. Trraz w cieplejsze dni byla czesciej pierś jezeli dziecku chcialo sie pic. Terqz jwst chlodniej wiec nie jest az tak czesto ale zdarza sie, ze maluszek chce sie tylko napić i ssie ttlko chile i dosyc. Karmie na zadnaie wiec zaspakajam takze pragnienie.
Do momentu rd tylko mleko. Potem woda, dopiero po roku, bliżej półtora jakas herbatka rooibos ale to rzadkość bo córka jako napój traktuje tylko wodę
dodam że od 13 m kiedy odstawiła się od piersi nie podawałam już mm, a mleko krowie ma tylko w owsiance i ogólnie uwielbia nabiał. Samego mleka nie tknie. Pojawiały się u nas też już soczki, bobofriut/ Kubuś ale ja się staram ograniczać, przy babciach ma popuszczone ![]()
Córka ma teraz 8 miesięcy, podajemy tylko wodę do picia. Pije zawsze po przebudzeniu i przy posiłkach. Jak były upały, to podawaliśmy też między posiłkami. Nie podajemy żadnych soczków, mleka krowiego czy roślinnego, ani innych napoi ![]()
Do 6 miesiąca tylko mleko, po 6 msc przy rozszerzani diety - woda
po roku - ewentualnie trochę soku 100%, ale woda nadal powinna być podstawa ![]()
my na tym etapie tez podawalismy tylko wode
jak mial kolo 1.5 roku i kryzys z piciem to pojawialy sie czasem typu sok wyciskany czy cos by pil cokolwiek
Jak zaczęliśmy rd to woda i chcę jak najdłużej podawać tylko wodę:)
Ja podawałam tylko wode nic wiecej dodatkowego do picia ![]()
Póki co tylko mleko wodę wdrożę przy rd po 6 msc
My to samo, jak zaczęliśmy RD, u nas po 5 miesiącu to woda. Ale koleżanka przy zaparciach u córki dawała szybciej, a szwagierka miała takie zalecenienod lekarza, że tam od 3 miesiąca miała podawać, ale to ze względu na wodniaka nerki. I ta dr tłumaczyła że ona to jest zwolennikiem wody u niemowlaków, ale wiadomo to nefrolog
Woda przegotowana a w późniejszym etapie jakieś herbatki lub soki u nas akurat soki dopiero były w okolicach roczku bo mały nie chciał pić za to herbata rooibos była pita z chęcią
Ja ostatnio też dawałam synowi tę herbatę rooibos i mega mu posmakowała ![]()
Tylko woda i to od momentu rozpoczecia rozszerzania diety. Pozniej herbatki i kompot, ale taki robiony w domu bez dodatkowego cukru-
Ale to w okolicach roku podawalam corce.
Ja robiłam dokładnie tak samo jak Ty . Przy pierwszym dziecku miałam wyjątek ale miało wysoką gorączkę miał wtedy 7 tygodni . Musiał być dopajany woda
Mleko, a do posiłków stałych woda i nic więcej
Jeżeli tylko są wskazania to oczywiście!
To tak jak z samym rozszerzaniem diety - jeśli sa wskazania medyczne to można rozpocząć wcześniej. U nas była koniecznosc RD już w 5msc
U nas głównie woda i chętniej sięgnie po wodę niż po jakiś sok w sklepie, wiadomo czasem się skusi, bo marshal jest na opakowaniu ,ale zrobi łyk, może dwa i nie wypije dalej.
Zależy w jakim wieku dziecko i czy jest KP czy MM
ja byłam KP i do 6 miesiąca córka dostawała wyłącznie cycka
później woda do posiłku zgodnie z zaleceniami ![]()