Dziewczyny co polecicie na zaparcia? Pojawiły się u mnie 2 tygodnie temu i praktycznie nic nie pomaga ;(
mysle ze najlepsze to będą produkty bogate w błonnik ;)
kefiry, jabłka, śliwki, kasze, unikałabym teraz produktów ciezko strawnych makaronów produktów mącznych i zwiększyć ilość płynów, siemie lniane też pomaga
Warto wyeliminować wszelkie słodyczne i słodkie rzeczy, przetworzone i fast foody.
Dużo pić wody i jeść produkty błonnikowe.
Jeżeli nic nie pomaga można spróbować preparat DICOPEG, który wykazuje osmotyczne działanie przeczyszczające, dzięki czemu reguluje pracę jelit w sposób naturalny, nie podrażnia oraz nie wchłania się i nie rozkłada w jelitach. Ma on za zadanie jedynie uregulować zatwardzenia. Można go długotrwale stosować a nawet jeżeli chce się uzyskać porządane efekty to 3 miesiące regularnego stosowania ureguluje wszystko. Wypróbowane i mogę polecić.
Jak juz nic nie pomaga to doraźnie Lactuloza czy cos takiego. A na codzień to na czczo ciepła woda przegotowana (szklanka) i w ogole wiecej wody w cigu dnia, zaparzyć suszone śiwki (wypić i zjesć te namoczone), kleik z siemienia lnianego, gotowane buraczki też robią robotę .
No i czy nie zastanawiałaś sie nad ziółkami?
https://kredensziolowy.pl/produkt/jeliherbs/
Od siebie polecam te zioła na jelita. Dobra mieszanka ziołowa, powinna ruszyć Ci jelitka :)
JA też mam z tym problem, ale staram się spożywać więcej nabiału może pomoże
Laktulose to polecała m Aneta polozna po porodzie lub czopki glicerynowe ale myślę że dieta można się fajnie wspomóc
Przedewszytskim nie doposcic do sytuacji w której nie oddasz stolxca przez kilka dni miałam tak 1 ciazy.. próbowałam wszytskiego suszone sliwki popiłam mlekiem.... w koncu po tygodniu lekaz kazał zrobic mini lewatywe kupioną w aptce... efekt zaden brzuch po 9 dniach zrobił sie jak kamien dostałam takic bóli był to 22 tydzień ze trafiłam do szptala ze skurczami porodowymi.... ledwo udało się uniknąc przedwczenego porodu... dlatego przestrzegam ze czasem wydaje się ze zwykłe zaparcia a mogą przerodzić się własnie w taką podniedrożnosc
MamaRóżyMiki ja właśnie miałam problem z zaparciami.. dobrze wiedzieć o możłiwych skutkach :/
Przede wszystkim tak jak piszą dziewczyny dużo się nawadniać i wzbogacić dietę o produkty bogate w błonnik. Mi zawsze pomaga owsianka i niektóre owoce takie jak śliwki czy winogrona. Ale jeśli to trwa zbyt długo to należy skontaktować się z lekarzem bo nie ma co bagatelizować takich spraw.
Ja nawet jak w ciąży nie byłam to miałam już ten problem
i własnie wtedy na tamtym etapie ciąży zawiodłam się na moim lekarzu... bo gdy usyłyszał jakie srodki stosuje (laktuloza mleko sliwki wszytsko) to ze po prostu poiwnnam się wyluzuwać..... szkoda że 2 dni później byłam już na Izbie przyjeć z zagrazającym porodem w 22 tygodniu
polecam udać się do lekarza
Przede wszystkim unikaj Senesu i wszystkiego co mocno drażni jelito, co zaburza mikroflorę jelit. Musisz odbudować mikroflorę, a jelito będzie sobie lepiej radziło. Na pewno też są produkty które sama zauważyłaś, że źle znosisz i koniec. Jak ja np. kukurydzę.
Możesz zastanowić się też nad ziołami:
https://loremvit.pl/herbaty-na-odchudzanie/
Na stronie jest opisane jakie zioła dobrze wpływają na trawienie oraz pracę jelit.
Ja nie miałam z tym problemu więc nie pomogę
Mi zawsze pomaga duża ilość wypitej wody, jabłko lub śliwki (np suszone). Ale jakiegoś zbyt dużego problemu nie mam z zaparciami